Gegužės 7-ąją, minint Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, Birštono viešojoje bibliotekoje buvo surengta žinomo teisininko, keliautojo, fotografo, Lietuvos žurnalistų sąjungos kelionių ir pramogų klubo, Šiaulių LIONS nario, „Žiemgalos“ draugijos viceprezidento Jono Nekrašiaus asmeninės kolekcijos, miniatiūrinių knygų ir ekslibrisų paroda.

Renginyje dalyvavo Birštono savivaldybės administracijos direktorius Valentinas Vincas Revuckas ir vicemeras Vytas Kederys.

Pristatydamas neįprastą savo parodą J. Nekrašius pasakojo, kad nuo mažens mėgo skaityti knygas, domėjosi fotografija, kelionėmis. Jis yra dirbęs teisininku, advokatu, aplankęs daugybę šalių, o kelionių įspūdžius ir gražiausias akimirkas įamžinęs nuotraukose. Šiuo metu Birštono viešojoje bibliotekoje eksponuojama jo fotografijų paroda iš kelionės po Indiją. Beje, J. Nekrošiui labai patinka knygos, tad sako, jeigu nebūtų tapęs teisininku, ko gero, būtų buvęs bibliotekininku. Be to, jis žavisi knygos įrišimo menu.

J. Nekrašius, kalbėdamas apie Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, priminė, kad vertinti rašytą žodį mokė ir Lietuvos didysis kunigaikštis Žygimantas Augustas, sakydamas, kad kiekvienas didikas turi turėti knygų, kad knyga turi užimti deramą vietą kiekvieno žmogaus gyvenime.

Paklaustas apie savo pomėgį kolekcionuoti miniatiūrines knygeles ir ekslibrisus, parodos autorius sakė, kad ši idėja gimė tada, kai apsilankė Japonijoje ir susižavėjo japonų minimalizmu – turėti nedaug, bet tai, kas įdomu ir reikalinga.

Parodos pristatymo metu J. Nekrašius pasakojo, jog ekslibrisus pradėjo kolekcionuoti maždaug prieš 40 metų. Šiuo pomėgiu užkrėtė tada, kai jam į rankas pateko knyga su ekslibrisu bei pažintis su žinomu ekslibrisų kūrėju Vincu Kisarausku, padovanojusiu pirmus ekslibrisų egzempliorius. Dabar jo ekslibrisų, arba knygos ženklų, kolekciją sudaro apie 5000 eksponatų – ekslibrisų, superekslibrisų, knygos antspaudų, suvenyrų, susijusių su ekslibrisais bei kitais knygos ženklais. Nemažą jų dalį sudaroLietuvos ir užsienio autorių darbai. O toks kiekis, pasak J. Nekrašiaus, jau yra vertybė.

J. Nekrašius pasidžiaugė, kad jo kolekcijoje yra pati mažiausia Lietuvoje knygelė, dailininko Vytauto Kuso knyga, kurioje išspausdintas autobiografinis eilėraštis „Pojūtis“. Šios knygutės aukštis – 9 milimetrai, plotis – 8 milimetrai, ją sudaro 56 puslapiai. Trijuose puslapiuose nutapytos skirtingos miniatiūros. Kiekviename puslapyje yra po šešias eilutes, jose telpa iki 26 ženklų. Mikroskopinį knygos tekstą 50 egz. tiražu 2011 m. išspausdino Klaipėdos spaustuvė „Druka“. Tais pačiais metais ši knygelė įtraukta į Lietuvos rekordų knygą.
Parodoje eksponuojamos ir kitos miniatiūrinės knygos. Tai Viliaus Užtupo 1998 m. sukurta miniatiūrinė knygelė „Lietuvos spaustuvėms 475“. Ši knygelė yra 11,2 mm × 10 mm dydžio, 4, 8 mm storio, 64 puslapių, sveria 0,31 gramo. Knygelę 120 egzempliorių tiražu išleido leidykla „Vilnius“. Ji 1998 m. įrašyta į Lietuvos rekordų knygą ir iki 2011 m. buvo mažiausia Lietuvos knyga. Vilius Užtupas yra išleidęs ir daugiau miniatiūrinių knygelių: 1994 m. „Atlanto nugalėtojas Feliksas Vaitkus“ (27 × 30 mm dydžio), 1995 m. „Lietuviškai knygai 450“ (14,1 × 16,5 mm), 1997 m. „Lakūnas akrobatas Jurgis Kairys“ (925,5 × 30 mm ; 1997 m. „Aviacijos generolas Antanas Gustaitis“ (26 × 31 mm); 1997 m. „Lietuviai lakūnai Edmundas Jasiūnas, Vladas Kensgaila“ (27 × 32 mm); 1997 m. „Darius ir Girėnas“ (27 × 33 mm) ir daugiau didesnių ar visai mažučių knygelių.

Parodos atidaryme dalyvavo ir Birštono gimnazijos mokinukai, kurie labai domėjosi mažomis knygelėmis, netgi išprašė, kad leistų palaikyti rankose. J. Nekrašius parodė, kaip miniatiūrines knygas reikia skaityti su lupa.

Tiesa, be lupos nelabai buvo galima įžiūrėti, kas pavaizduota ir itin mažuose ekslibrisuose.

Už įdomų renginį ir unikalią parodą jos autoriui dėkojo Birštono savivaldybės mero pavaduotojas V. Kederys ir bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close