„Formulės, teoremos, dėsniai, istorijos datos… “Kam to reikia?..“  Ar dažnai tenka išgirsti šį klausimą iš savo mokinių? Ar nebuvo kilusi mintis „Jei tik galėčiau į savo pamoką pakviesti patyrusį inžinierių, gerbiamą mokslininką ar kino filmų režisierių, kuris pademonstruotų, kaip mokykloje gautos žinios šiandien praverčia jo kasdieniame darbe?..“

Profesinės savanorystės projektas „Kam to reikia?!“ yra sukurtas tam, kad padėtų mums (mokytojams)  ir patyrusiems savo srities profesionalams susitikti, bei sukurti įdomias, praktika paremtas veiklas klasėje ar už jos ribų. Įsivaizduokite istorijos pamoką, į kurią pakviečiamas filmų režisierius. Pamokos pradžioje  papasakojama apie  Lietuvos partizanus, o vėliau mokiniams pateikiama užduotis parašyti trumpą scenarijų filmui šia tema. Kitą dieną pasiteiravus apie praėjusią pamoką, mokiniai, greičiausiai, entuziastingai pasidalins savo įspūdžiais bei naujomis žiniomis, kurios išliks ilgam. Tai tik vienas pamokos pavyzdžių, galimybės yra neribotos, tereikia  išlaisvinti fantaziją ir nebijoti jungti dalykus, kurie iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti nesuderinami.

Jiezno gimnazijos 2g klasės mokiniai su klasės auklėtoja mokytoja Nijole Aleškevičiene nutarė pasinaudoti šio projekto teikiamomis galimybėmis ir mokinių rudens atostogų metu išvyko į Lietuvos Policijos departamentą, kur jų jau laukė policijos komisaras Ramūnas  Matonis –  atsakingas už šalies policijos komunikaciją tiek išorėje, tiek organizacijos viduje ir dirbantis Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriuje. Šis pareigūnas bendravo su dešimtokų auklėtoja rengdami bendrą projektą  “Lietuvos policija. Kas? Kur? Kada? ”. Skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis pristatė Lietuvos policijos struktūrą, atkreipė dėmesį, kad Policijos departamentas yra centrinė policijos įstaiga, galima sakyti, šalies policijos smegenys – čia dirba policijos generalinis komisaras, generuojamos idėjos, kaip gerinti policijos darbą, tobulinti jos paslaugas gyventojams, kaip šią instituciją dar labiau priartinti prie visuomenės.
 Policijos departamento Viešosios policijos valdybos Veiklos organizavimo ir prevencijos skyriaus Migracijos poskyrio vyresnysis specialistas Kęstutis Mateika, supažindino su kasdieniu pareigūnų darbu, pasakodamas apie policijos naudojamus ginklus, specialiąsias priemones, ekipuotę. Pasakodamas apie ginklus ir jų kūrėjus, K. Mateika nuolat akcentavo jaunimui, kad ginklas – agresijos įrankis, su juo elgtis reikia itin atsakingai, o geriausia – apskritai neimti į rankas. Viešosios policijos valdybos Operatyvaus valdymo ir apsaugos skyriaus viršininkas Mindaugas Puskunigis mokiniams pristatė policijos elektroninių paslaugų sistemą www.epolicija.lt.
           Moksleiviai susidomėję stebėjo, kaip šioje sistemoje keliauja gyventojų pranešimai apie įvykius, kaip valdomos policijos pajėgos (norintieji galėjo ir patys pamėginti tai daryti), o, susipažinę su policijos duomenų registrais, padarė išvadą, kad užvis geriausia – nepakliūti tarp pažeidėjų.
Profesinės savanorystės iniciatyva “Kam to reikia?!” – organiška švietimo sistemos dalis, į pamokas “atvežanti” praktikus, taip skatindama organizacijų ir mokyklų bendradarbiavimą. Įsibėgėjant mokslo metams kviečiu prisijungti prie šios iniciatyvos. Dalyvauti “kam toreikia?” yra labia paprasta ir nieko nekainuoja, tačiau atneša didelę naudą – pirmiausia moksleiviams, o taip pat  mokytojams ir praktikams, kurie nori pasidalinti savo patirtimi.Todėl kviečiu apsilankyti  adresu  www. kamtoreikia.lt  ir išsirinkti Jus ir Jūsų ugdytinius dominančius projektus.          

 

                                                                                                                Nijolė Černevičiūtė

                                                                                                                                 Projekto “Kam to reikia” koordinatorė Jiezno gimnazijoje

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close