Ką sako teisė: ar privalau išlaikyti savo tėvus senatvėje?

Klausimas: Su tėvais nebendrauju jau 20 metų, tačiau šiuo metu abu tėvai serga ir prašo pagalbos. Ar tėvai gali pateikti ieškinį teismui, jei padėti nesutiksiu?

Atsako teisingumo ministras Juozas Bernatonis

Savo aplinkoje dažnai girdime istorijų, kaip vaikai nesirūpina savo vyresniais tėvais, juos palikdami likimo valiai. Tačiau ar rūpintis tėvais senatvėje vaikus gali įpareigoti ne tik visuomenės moralės standartai, bet ir įstatymai? Atsakymas į šį klausimą trumpas ir paprastas – taip, gali.

 Lietuvos Respublikos Konstitucija numato, kad vaikų pareiga – gerbti tėvus, globoti juos senatvėje ir tausoti jų palikimą (38 straipsnis). Plėtodamas šią pareigą, kurios negalima atsisakyti, Civilinis kodeksas aiškiai nurodo – vaikai turi pareigą išlaikyti savo tėvus ir jais rūpintis. Jei vaikai tėvų neišlaiko, juos tai padaryti gali įpareigoti teismas. Tačiau Lietuvos įstatymai tėvų teisę į išlaikymą sieja su dviem privalomomis sąlygomis. Pirma, tėvai turi būti nedarbingi dėl pensinio amžiaus, neįgalumo, ligos ar kitų priežasčių, ir antra, jiems turi būti reikalingas išlaikymas (jie turi neturėti pajamų, santaupų ar kitokio turto).

Jei abi šios sąlygos yra išpildytos, o vaikai savanoriškai pareigos išlaikyti tėvus nevykdo, tėvai gali pareikšti ieškinį teismui. Teismas priteis iš vaiko reikalingą išlaikymą, išreikštą konkrečia pinigų suma, mokama kas mėnesį. Be abejo, vaikai gali teikti paramą ir darbingiems tėvams, tėvų ir vaikų susitarimu išlaikymas gali būti mokamas pinigais arba natūra, pavyzdžiui, tėvai gali gyventi su vaikais ir būti jų visiškai išlaikomi.

Nustatant konkrečią išlaikymo sumą, teismų praktikoje atsižvelgiama tiek į tėvų, tiek į vaikų šeimyninę ir turtinę padėtį, kitas reikšmingas aplinkybes, taip pat bus atsižvelgiama į visų pilnamečių vaikų to tėvo (motinos) pareigą išlaikyti savo tėvus, nepaisant to, kad ieškinys dėl išlaikymo priteisimo bus pareikštas tik vienam iš vaikų.

Tėvai taip pat gali reikalauti priteisti papildomas turėtas išlaidas – gydymo, vaistų, slaugos ir pan. Išlaikymas yra priteisiamas nuo teisės į išlaikymą atsiradimo dienos, tačiau įsiskolintas išlaikymas negali būti išieškotas už daugiau negu 3 metus iki ieškinio pareiškimo dienos.

Kreiptis į teismą dėl tėvų išlaikymo gali ne tik patys tėvai, bet ir prokuroras ar valstybės ir savivaldybių institucijos, atsakingos už socialiai saugomų asmenų teises. Taigi, jeigu Jūsų aplinkoje esama vienišų senelių, kurių neišlaiko pajėgūs tai daryti jų suaugę vaikai, ir matote, kad jiems išties reikalingas išlaikymas, taip pat galite informuoti prokuratūrą. Prokuroras įvertins aplinkybes ir, esant reikalui, kreipsis į teismą. Taip pat jeigu tėvai yra teismo tvarka pripažinti neveiksnūs, tokį ieškinį gali pateikti jų globėjas.

Bet esama ir išimčių. Nesirūpinę vaikais jų vaikystėje tėvai senatvėje išlaikymo neprisiteis: teismas gali atleisti pilnamečius vaikus nuo pareigos išlaikyti savo nedarbingus tėvus, jeigu nustato, kad tėvai vengė atlikti savo pareigas nepilnamečiams vaikams (paliko šeimą ar pan.). Tačiau vengimo išlaikyti faktą turi įrodyti vaikas.

Be to, jeigu vaikai buvo atskirti nuo savo tėvų visam dėl pačių tėvų kaltės, tokie tėvai taip pat neturi teisės į išlaikymą. Tačiau jei vaikai nuo tėvų atskirti buvo tik laikinai (pavyzdžiui, dėl laikino tėvystės teisių apribojimo), pareiga išlaikyti tėvus išlieka.

Todėl, žinoma, geriau rūpintis tėvais savo noru, kad to nereiktų siekti teisminėmis priemonėmis.

Šiame atsakyme pateikiama tik bendro pobūdžio informacija, kuri neturėtų būti vertinama kaip oficialus teisės aiškinimas ar konkrečiu atveju priimtas sprendimas.

Daugiau informacijos teisinio švietimo klausimais ieškokite Teisingumo ministerijos interneto svetainėje http://www.tm.lt/klausimai/duk

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close