X Jubiliejinis Gospel muzikos festivalis tikrai nenuvylė !

Iki šios dienos Prienų meno mokyklos choristų širdyse ir mintyse vis dar skamba tai viena, tai kita X Jubiliejiniame Vilniaus Gopsel festivalyje skambėjusi giesmė, primindama ką tik vykusius įspūdingus koncertus, džiugias ir jaudinančias emocijas.

 Lapkričio 8-11 dienomis į Vilnių atvyko chorai, ansambliai ir pavieniai dalyviai iš Kauno, Klaipėdos, Gargždų, Šiaulių, Panevėžio, Druskininkų, Kaišiadorių, Ukmergės, Birštono, Utenos, Prienų, bei iš kitų miestų ir miestelių.  Šį nuostabų Gospel festivalį organizavo Lietuvos jaunųjų krikščionių sąjunga vadovaujama Algirdo Čiukšio.

Vilniaus mokytojų namuose dvi dienas repetavo vaikų ir jaunių bei suaugusiųjų jungtinis Gospel choras. Visoms repeticijoms vadovavo garsūs Gospel muzikos profesionalai: Jay T. Hairston (JAV), J. Engstrom (Švedija), M. Tornqvist (Švedija), K. Žaldokaitė (Vilnius). Festivalio metu vyko keli seminarai mokytojams, vokalinių studijų vadovams, kurių metu galima buvo įsigyti metodinės medžiagos. Įtemptos dienotvarkės atnešdavo nuovargio, rūpesčio, bet visą tai vainikavo šventinis džiaugsmas, kad visi drauge giedame giesmes. Tai buvo autentiška ir stipru !

Įspūdingiausias festivalio renginys – Didysis Gospel muzikos koncertas Vilniaus kongresų rūmuose (lapkričio 10 d., šeštadienį), kuriame sulaukėme klausytojų anšlago. Jungtiniame Gospel chore pasirodė 600 dainininkų iš Lietuvos, tarp jų ir Prienų meno mokyklos choristai, kurie atliko 17 dainų kartu su muzikos žvaigždėmis iš JAV, Švedijos ir Lietuvos: muzikos profesionalu, gospel dainininku ir dirigentu iš Jungtinių Amerikos Valstijų – Jay T.Hairston, charizmatiškais svečiais iš Švedijos – Jonu Engstromu bei linksmąja Monika Tornqvist, Kristina Žaldokaite, choru „Maranata“, Marija Monika Žalnerauskaite, Akvile Kalinaite, Jonu Sakalausku, Simona Savickaite ir kt. Atlikėjų pasirodymuose liejosi soul, jazz, mb muzikos ritmai. Koncerte netrūko giedros nuotaikos, uždegančių gospel giesmių bei besišypsančių žmonių veidų, klausytojai giesmes palydėjo aistringais plojimais ir netingėjo muzikos ritmu pajudėti kartu su choristais. Buvome nustebinti kai koncerto viduryje Jonas Engstromas (Švedija) visus žiūrovus paskatino uždainuoti giesmę „Amazing Grace“, pats sufleruodamas žodžius. Abejingų nebuvo – kas dainavo kartu su atlikėjais, kas lingavo, kas plojo.

 Gospel muzikoje svarbiausia – tikėjimo žinia, paplitusi po visą pasaulį. Improvizacija, svingas, bugivugi ritmai, bliuzo elementai, instrumentinis pritarimas – ryškiausi šios žanro muzikos atlikimo bruožai, kuriai būdingas emocionalumas, didelė raiška, kulminacija, intensyvumas, dinamikos spalvingumas, instrumentinė improvizacija, atlikėjų plojimai ir judesiai atskleidžiantys gyvybingumą ir veržlumą. Šio žanro iškiliausi solistai – Whitney Houston ir Kirk Franklin. Gospel giesmės tradiciškai atliekamos angliškai, tačiau atsiranda bandymų jų tekstus išversti į kitas kalbas. Kelios Gospel giesmės lietuvių kalba nuskambėjo šiame jubiliejiniame festivalyje. Šiuo metu jaunimas neturi problemų dėl anglų kalbos, todėl jiems nesunku giedoti Gospel. Šis žanras tampa populiarus Lietuvos muzikinėje kultūroje, bažnyčiose jaunimo mišių metu vis dažniau skamba Gospel giesmės.

X Jubiliejinis Vilniaus Gospel festivalis 2012 pasibaigėsi sekmadienį gospel Mišiomis Vilniaus universiteto šv. Jonų bažnyčioje. Prieš mišias Prienų meno mokyklos 24 choristai, kartu su kitais vaikų chorais giedojo „Gospel koncerto šeimai“ pilnutėlėje Vilniaus universiteto teatro salėje.

Aš, choro vadovė R.Černiauskienė ir mano mokiniai, džiaugiamės Gospel muzikos festivalio renginiais, kurie ypatingomis spalvomis praturtino visą kultūros renginių įvairovę. Su nekantrumu laukiame kitų metų, kai Gospel muzika vėl karaliaus sostinėje.

 

Prienų meno mokyklos choro vadovė Reda Černiauskienė

1 thought on “X Jubiliejinis Gospel muzikos festivalis tikrai nenuvylė !

  1. Ispudingas renginys, dziaugiuosi uz vaikus kuriems pavyko jame sudalyvauti:)

Comments are closed.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close