Į Prienus atkeliavo Europos dienos renginiai

Gegužės 6 d. Prienuose vyko renginiai, skirti Europos dienai paminėti.

 DSC_9929

Lietuva į Europos Sąjungą (ES) įstojo 2004 m. gegužės 1 d. Šiemet minime jau 11-us metus ekonominio, politinio bei socialinio tobulėjimo sąjungoje. Per šiuos metus ne vienos valstybės vadovas yra pripažinęs, kad Lietuva padarė itin didelę pažangą. Ji ne tik sustiprėjo, bet ir tapo visaverte Europos žemyno ir pasaulio ekonomikos valstybe. Lietuva, nuolat atstovaujanti NVS, Tarybų Sąjungos šleifo atsikračiusioms valstybėms ES struktūrose, tarp didžiųjų pasaulio valstybių jau yra įgavusi pasitikėjimą bei svarų balsą.

Jau 11 metų švenčiame ir mūsų bendrą šventę – Europos dieną. Kiekvieną gegužės 9 d. mėlynais balionais su geltonomis žvaigždutėmis pasipuošia 28 Europos valstybės. Kartu visą savaitę švenčiamos įvairiausios Europos institucijų bei bendruomenių dienos.

Į Prienus šiemet atkeliavo iš karto du Europos dienos renginiai – Europos jaunimo savaitė bei „Ateitį kuriame kartu! Prisidėk ir tu!“.

Europos jaunimo savaitė (EJS) vyksta nuo 2003 m. kas 18 mėn. pagal struktūrinio dialogo ir pirmininkaujančių Europos Sąjungos Tarybai valstybių ciklus. Europos jaunimo savaitė prisideda prie Europos jaunimo strategijos prioritetų įgyvendinimo ir yra integrali struktūrinio dialogo dalis. Struktūriniu dialogu vadinamos jaunų žmonių ir už jaunimo politiką atsakingų asmenų (visais lygmenimis) diskusijos pasirinkta tema, siekiant politiniams sprendimams priimti reikalingų rezultatų. Diskusijos yra struktūruotos temų ir laiko prasme.

Vienas iš šios savaitės renginių ir prasidėjo trečiadienį Prienų „Revuonos“ pagrindinės mokyklos salėje. Čia moksleiviams ir jaunimui iš Prienų, Marijampolės, Vilkaviškio apie programą „Erasmus+“ ir jos suteikiamas galimybes pasakojo viešnia iš Marijampolės jaunųjų inovatorių bazės Ramona Šilerytė.

Gerąja patirtimi su jaunimu dalijosi bei prisijungti kvietė ir į renginį atvykęs liaudiškų šokių ansamblio „Trapukas“ vadovas, baletmeisteris Darius Žilinskas. Jo vadovaujami šokėjai jaunimui padovanojo ir savo šokį. Susirinkusiam jaunimui savo aktyvią veiklą dainomis pristatė ir „Cukraus pudros“ iš Skriaudžių atstovai Karolina Gustaitytė ir Dominykas Šimonis. Apie savo vadovaujamos jaunimo organizacijos veiklą papasakojo ir Mindaugas Rukas.

Po pietų Europos jaunimo savaitės renginiai persikėlė į „Žiburio“ gimnaziją, kur savo knygą pristatė bei pasakojimais apie savo patirtį ir prisiminimus dalinosi žurnalistas, laidų vedėjas bei rašytojas Andrius Tapinas. Apie galimybę kultivuoti dar vieną sporto šaką papasakojo ką tik įsikūrusio „Revuonos“ badmintono klubo vadovas Dalius Juodsnukis.

Pasakojimus apie gerąją jaunimo patirtį, pasiekimus ir planus savo dainomis baigė „Žiburio“ gimnazistų choras su vadove Roma Ruočkiene.

Pavakarę Prienų kultūros ir laisvalaikio centro mažojoje salėje vyko susitikimas su žurnalistu, rašytoju, keliautoju Algimantu Čekuoliu (iš Europos dienai skirtų renginių ciklo „Ateitį kuriame kartu! Prisidėk ir tu!“). Gerbiamą svečią atlydėjo žmona, psichologė ir knygų autorė Edita Čekuolienė.

Prienų KLC antrojo aukšto salėje vos sutilpo prieniečiai, atėję į susitikimą su žurnalistu, televizijos laidos „Pokalbiai su Algimantu Čekuoliu“ vedėju. Visiems, kurie susirinko, rūpėjo pamatyti legendinį žurnalistą, rašytoją, įdomų pašnekovą, išgirsti iš jo lūpų kelionių po pasaulį įspūdžius, jo svarią ir tvirtą nuomonę apie globalius ir šalies vidaus įvykius.

Nors, rodos, viską, ką norėtumėme sužinoti, galima buvo išgirsti ilgametėse Algimanto Čekuolio televizijos pokalbių laidose, perskaityti jo knygose, tačiau nemažai daliai susirinkusiųjų magėjo išgirsti kažką naujo. Klausytojų nereikėjo daug raginti įsijungti į diskusiją, jie gana noriai siuntė raštelius su klausimais – nuo politikos iki žemiškų asmeninių reikalų ir pikantiškų dalykų, uždavinėjo juos iš vietos. Pašmaikštauti ir, kaip pats sakė, pablevyzgoti mėgstantis žurnalistas, nepaisant solidaus ir garbingo amžiaus, bendravo ir atsakinėjo į klausimus bemaž pusantros valandos, o susitikimui pasibaigus, nerodydamas nuovargio dalino autografus ir mielai fotografavosi su prieniečiais.

Renginio metu buvo apdovanota ir konkurso „Europietiškiausia mokykla“, kurį organizavo Prienų Justino Marcinkevičiaus viešoji biblioteka, nugalėtojai. Jais tapo Jiezno gimnazija, o apdovanojimą ir saldųjį prizą gimnazijos bendruomenei įteikė Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas, administracijos Švietimo skyriaus vedėjas Rimvydas Zailskas ir bibliotekos direktorė Daiva Čepeliauskienė.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close