Vytauto Didžiojo universitetas – antras Lietuvoje pagal mokslinę veiklą

Žurnale „Reitingai“ paskelbtuose naujuose Lietuvos valstybinių universitetų reitinguose Vytauto Didžiojo universitetas užėmė trečiąją vietą. Šių metų vertinime itin akcentuotas universitetų moksliškumas – mokslo, meno, sporto veikla, akademinio personalo pasiekimai. Pagal šį reitingo kriterijų VDU yra antra geriausia šalies aukštoji mokykla.

Šiais metais reitingo rezultatais siekta atskleisti, kurie universitetai yra mokslo įstaigos, o kurie – tik aukštosios mokyklos, siūlančios vidutiniškas studijas.

„Universitetai gali būti dviejų tipų – vieni orientuoti į mokslo tyrimus, kiti labiau į studijas, dėstymą. Vis dėlto tiek vieniems, tiek antriems privalu vykdyti mokslo veiklą. Jei studijos nėra grindžiamos mokslo tyrimais, tinkamų specialistų parengti neįmanoma“, – komentavo Lietuvos universitetų rektorių konferencijos Mokslo komiteto vadovas, Vytauto Didžiojo universiteto mokslo prorektorius prof. Juozas Augutis.

Vertinant moksliškumo kriterijų, atsižvelgta į universitetų vykdytą ir Lietuvos mokslo tarybos vertintą veiklą, šiuo metu dirbančio personalo veiklą ir lyginamąjį universitetų mokslo kokybės tyrimą, kurį inicijavo Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centras (MOSTA), o vykdė neutralūs tarptautiniai ekspertai iš įvairių švietimo institucijų visame pasaulyje.

VDU pagal šį kriterijų užėmė antrą vietą tarp visų vertintų universitetų. Pirmąją vietą Lietuvoje universitetas užėmė pagal biomedicinos mokslų veiklos įvertinimų vidurkį ir personalo veiklos vertinimą (premijas, apdovanojimus ir t. t.). Būtent veiklos biomedicinos srityje dėka, MOSTA ekspertai VDU Gamtos mokslų fakultetą pavadino stipriu nacionaliniu veikėju, vis labiau įsitvirtinančiu ir tarptautinėje erdvėje.

„Daugėja ne tik studentų, bet ir tarptautinių tyrimų, į kuriuos įsitraukia mokslininkai ir studentai. Sparčiai vystosi fakulteto infrastruktūra, o tai leidžia atlikti daug skirtingų ir sudėtingų, įvairiose tematikose egzistuojančių tyrimų“, – komentavo VDU Gamtos mokslų fakulteto dekanas prof. Algimantas Paulauskas.

Aukštą moksliškumo įvertinimą „Reitinguose“ lėmė ir tai, jog VDU yra antras Lietuvoje pagal doktorantūros studijų krypčių skaičių – jame siūloma 18 trečiosios pakopos studijų krypčių.

Pagal studijų ir mokslo aplinką, pirmąją vietą dalinasi Vytauto Didžiojo universitetas ir keturios kitos aukštosios mokyklos – šioje kategorijoje gerą vertinimą labiausiai lėmė universiteto bibliotekai skirtos lėšos bei turimi bibliotekos ištekliai, skaitmeniniai, visateksčiai dokumentai.

Šalies lyderiu VDU tapo ir pagal studentų požiūrį į universitetą. Didžiausias VDU atotrūkis nuo kitų aukštųjų mokyklų matomas pagal studentų nuomonę apie universiteto suteikiamą galimybę laisvai pasirinkti studijų dalykus ir susidaryti individualų studijų planą. Lyginant su kitais Lietuvos universitetais, VDU studentai taip pat geriausiai vertina ir universiteto auditorijas bei kitas patalpas, studijoms reikalingą techninę įrangą.

Antrąją vietą tarp visų valstybinių universitetų VDU užėmė vertinant konkuravimą tarptautinėje studijų erdvėje. Aukštą poziciją čia labiausiai nulėmė studentų mainų aktyvumas (atvykstančių ir išvykstančių mainų studentų skaičius).

Praėjusiais metais skelbtame šalies universitetų reitinge VDU taip pat užėmė trečiąją vietą. Universitetas ypač gerai vertinamas ir tarptautiniame reitinge „U-Multirank“, šiemet surinkęs aukščiausius įmanomus („labai gerai“ ir „gerai“) balus pagal trylika rodiklių – tai antras geriausias rezultatas tarp visų Lietuvos aukštųjų mokyklų.

VDU__1

VDU

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close