Seimas spręs, ar didinti akcizus alkoholiui ir rūkalams

Seimas pradėjo svarstyti parlamentaro Raimundo Markausko pristatytus Akcizų įstatymo pakeitimus (projektas Nr. XIIP-2996), kuriais siūloma nuo kitų metų kovo 1 dienos didinti akcizus alui, silpnesniam vynui bei kitiems fermentuotiems gėrimams, etilo alkoholiui, cigaretėms, cigarams ir cigarilėms.

Pagal teikiamas teisės akto pataisas akcizas didėtų: alui – nuo 3,11 iki 3,58 eurų už produkto hektolitrą; vynui ir kitiems fermentuotiems gėrimams, kurių faktinė tūrinė etilo alkoholio koncentracija (kitų fermentuotų gėrimų atveju – gauta tik fermentuojant) procentais yra ne didesnė kaip 8,5 proc., – nuo 28,67 iki 32,73 eurų už produkto hektolitrą; etilo alkoholiui – nuo 1320,67 iki 1343,84 eurų už gryno etilo alkoholio hektolitrą. Kaip pažymima dokumento aiškinamajame rašte, akcizų tarifus siūloma didinti pagal Finansų ministerijos parengtą akcizų tarifų didinimo planą.

Akcizų už cigaretes specifinį elementą siekiama padidinti nuo 48,08 iki 50,68 eurų, kartu nustatant, kad minimalus kombinuotasis akcizų tarifas už 1000 cigarečių būtų ne mažesnis nei 81,67 eurų (vietoj 77,91 eurų). Cigarams ir cigarilėms taikomą akcizų tarifą siūloma padidinti nuo 28,09 iki 29,54 eurų už kilogramą šių produktų.

Pasak projekto iniciatoriaus Seimo nario R. Markausko, planuojama, kad 2016 m. padidinus akcizus cigarečių akcizo papildomai į biudžetą būtų surenkama apie 7 mln. eurų, o alkoholio – 5 mln. eurų.

Po pristatymo už teisės akto pakeitimus balsavo 39 Seimo nariai, prieš – 7, susilaikė 26 parlamentarai. Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Seimo Biudžeto ir finansų komitete. Seimas taip pat nusprendė dėl šių pataisų prašyti Vyriausybės išvados. Seimo posėdyje projektą numatoma svarstyti birželio 25 d.

 

LRS

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close