Tarybos posėdyje – sprendimų ir naujų frakcijų lietus

Prienų rajono savivaldybės taryba šių metų balandžio 30 dienos posėdyje išnagrinėjo 37 klausimus, iš kurių 4 buvo įtraukti į darbotvarkę kaip papildomi. Posėdyje dalyvavo 23 Tarybos nariai.

DSC_9370

 

Balandžio mėnesį buvo gausu gimtadienių, jų proga pasveikinti Tarybos nariai: Gintautas Bartulis, Rita Keturakienė, Marija Kleizienė, Aleksas Banišauskas, Algimantas Šidlauskas. Meras taip pat pristatė ir pasveikino naujosios kadencijos mero patarėja pradėjusią dirbti Vilniaus universitetą baigusią Jūratę Zailskienę bei naująją Tarybos sekretorę, teisės magistrę Agnę Dargužienę.

Posėdžio pradžioje iškilmingą Tarybos nario priesaiką davė vietoje Savivaldybės administracijos direktoriumi paskirto Egidijaus Visocko antrai kadencijai į Tarybą sugrįžęs VRK „Nepriklausomų kandidatų sąrašas Prienų kraštas“ narys Artūras Buitkus. Priesaiką priėmė Vyriausybės atstovė Kauno apskrityje Inesa Klimaitė-Mašalienė.

 

Taryboje užregistruotos 7 frakcijos

Prieš darbotvarkės tvirtinimą Taryboje buvo užregistruotos 7 frakcijos: „Nepriklausomų kandidatų“ (Arūnas Vaidogas, Snaiguolė Garmuvienė, Liuda Šeškuvienė), „Už kaimo plėtrą“ (Jonas Vilionis, Martynas Butkevičius, Cezaras Pacevičius), „Jungtinė“ (Algirdas Kederys, Algis Marcinkevičius, Vytautas Martinaitis, Rima Zablackienė), „Naujas kelias“ (Juozas Krikštolaitis, Marija Kleizienė, Gintautas Bartulis), LSDP (Alvydas Vaicekauskas, Aleksas Banišauskas, Angelė Bajorienė, Vytas Bujanauskas, Henrikas Radvilavičius, Algimantas Šidlauskas), „Prienų kraštas“ (Artūras Buitkus, Rita Keturakienė, Rasa Ivanauskienė), „Tvarka ir teisingumas“ (Aušra Deltuvienė, Loreta Jakinevičienė, Kastytis Tarasevičius). Pareiškimą apie bendrą darbą opozicijoje paskelbė trys frakcijos: „Tvarkos ir teisingumo“, „Nepriklausomų kandidatų“ ir „Už kaimo plėtrą“. Opozicijos lydere išrinkta partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovė Loreta Jakinevičienė. Frakcija „Naujas kelias“, į kurią susivienijo TS-LKD ir Lietuvos liberalų sąjūdžio atstovai, pasirinko neutralią poziciją.

 

Patvirtinti atlyginimų priedai administracijos vadovams

Mero teikimu į Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigas pasiūlius Rimą Zablackienę, buvo surengtas slaptas balsavimas, po kurio paaiškėjo, kad už R. Zablackienės kandidatūrą balsavo 15 Tarybos narių, 7 balsavo prieš ir vienas susilaikė.

Nuskambėjus pasiūlymui mokėti administracijos direktoriaus pavaduotojui 50 proc. pareiginės algos priedą už tarnybos Lietuvos valstybei stažą, iš opozicijos pasigirdo nepritarimo balsai. L. Jakinevičienė siūlė nemokėti priedo, pridurdama, jog esant deficitiniam savivaldybės biudžetui tokio priedo paprašymas – akibrokštas visoms biudžetinėms įstaigoms ir jų darbuotojams. J. Krikštolaitis, A. Vaidogas siūlė

neskubėti skirti priedų, palaukti, kol nauji administracijos vadovai padirbės, parodys kompetencijos ribas ir darbo rezultatus.

Meras A. Vaicekauskas su tuo nesutiko, paaiškindamas, kad administracijos direktorius ir direktoriaus pavaduotojas, kurių darbas yra atsakingas ir krūviai dideli, turėtų gauti bent jau panašaus dydžio atlygį, kaip ir meras bei mero pavaduotojas (jų algų dydžiai neseniai buvo patvirtinti LR Seime ir pasirašyti LR Prezidentės). Siekdamas, kad būtų išvengta nereikalingų užuominų ir spėlionių, Tarybos narys Gintautas Bartulis domėjosi, kokia tokių atlyginimų konkreti suma, ir kvietė ateityje šias sumas nurodyti bent skliausteliuose šalia nurodytų koeficientų.

Valdančiosios daugumos atstovas A. Kederys kvietė nepainioti, pasak jo, gana nemažų biudžetinių švietimo įstaigų vadovų atlyginimų ir ūkinių biudžetinių įstaigų vadovų atlyginimų, kurie yra nedideli, mėgindamas įtikinti, jog administracijos vadovų atlyginimai neturėtų būti mažesni negu kai kurių biudžetinių įstaigų vadovų atlyginimai ir bent jau panašūs į Vyriausybės lygmeniu nustatytus mero bei jo pavaduotojo atlyginimų dydžius. Papildydama koalicijos partnerio pasisakymą, A. Bajorienė siūlė motyvuoti naujuosius administracijos vadovus ir duoti jiems gerą startą darbui, o įstaigų vadovų atlyginimų reguliavimą priedais pavadino absurdu ir valstybės problema. Pasak Tarybos narės, dabar valytoja arba socialinio darbuotojo padėjėjas gauna vos ne daugiau nei specialistas ar buhalteris. A. Vaicekauskas sakė pasidomėjęs, jog ir daugumos savivaldybių vadovų priedai yra tokie pat arba didesni. Pasisakymų bei replikų būtų buvę ir daugiau, tačiau meras diskusijas nutraukė ir pasiūlė balsuoti. Už 50 proc. pareiginės algos priedą, skirtą administracijos direktoriaus pavaduotojai R. Zablackienei už tarnybos Lietuvos valstybei stažą, balsavo 12 Tarybos narių, 8 buvo prieš ir 2 susilaikė.

Jeigu kitus sprendimo projektus dėl mero ir mero pavaduotojo darbo užmokesčių pagal įstatymų nustatytus koeficientus Taryba patvirtino vieningai, tai dėl 50 proc. priemokos nustatymo Savivaldybės administracijos direktoriui Egidijui Visockui už įprastą darbo krūvį viršijančią veiklą, kai yra padidėjęs darbų mastas atliekant pareigybės aprašyme nustatytas funkcijas neviršijant nustatytos darbo laiko trukmės, ir vėl kilo diskusijos.

Opozicijos lyderė L. Jakinevičienė ir opozicijos atstovas A. Vaidogas apgailestavo, kad naujoji koalicija pradėjo darbą ne nuo konkrečių darbų, bet nuo atlyginimų kėlimo. M. Butkevičiui kilo klausimas, ar administracijos direktorius pats nesutiko dirbti be priedo, ar toks buvo mero pasiūlymas. Reaguodamas į replikas, meras patikino, kad tarnautojui duodamos sąlygos dirbti, o rezultatų bus reikalaujama kaip ir iš visų atsakingų darbuotojų.

Nutraukus diskusijas, už atlyginimo priemoką administracijos direktoriui balsavo 13 Tarybos narių.

 

Patvirtini Prienų rajono savivaldybės tarybos komitetai

Tarybos posėdyje buvo patvirtinta Administracinė komisija, į kurios sudėtį opozicijos pasiūlyti atstovai įtraukti nebuvo.

Tarybos pritarimu į Lietuvos savivaldybių asociacijos suvažiavimą Tarybos įgaliojimų laikui išrinktas meras A. Vaicekauskas ir opozicijos lyderė L. Jakinevičienė, taip pat sudaryti Prienų rajono savivaldybės tarybos komitetai, nustatytas jų narių skaičius ir komitetų sudėtis. Populiariausias ir daugiausiai pretendentų sulaukęs – Ekonominės plėtros, finansų ir investicijų komitetas.

Patvirtintas ir Kontrolės komitetas, į kurį įėjo vienodas visų savivaldybės tarybos narių frakcijų deleguotų atstovų skaičius. Tarybos mažumos (opozicijos) siūlymu Prienų rajono savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto pirmininku išrinktas A. Vaidogas, pavaduotoju – mero pasiūlytas valdančiosios daugumos atstovas V. Bujanauskas.

Posėdyje pakeistas Prienų rajono savivaldybės tarybos 2015 m. vasario 23 d. sprendimas „Dėl Prienų rajono savivaldybės kultūros, sporto, jaunimo ir bendruomenės veiklos aktyvinimo programos priemonės „Kūno kultūros ir sporto populiarinimas, sporto ir jaunimo organizacijų, asociacijų, religinių bendruomenių ir bendrijų rėmimas“ lėšų skyrimo, naudojimo ir atsiskaitymo tvarkos aprašas ir komisija, kurios pirmininku vietoje R. Markūno paskirtas mero pavaduotojas A. Marcinkevičius.  Mero patarėja J. Zailskienė tapo Komisijos nare.

Nors opozicijos atstovas A. Vaidogas išsakė nemažai kritinių pastabų dėl parengto sprendimo projekto kokybės ir neaiškumo Prienų rajono savivaldybės kūno kultūros ir sporto centro teikiamų paslaugų įkainių pakeitimuose, opozicijos lyderė L. Jakinevičienė siūlė įtraukti tarp išvardintų sporto organizacijų, asociacijų, turinčių teisę naudotis 40 proc. nuolaidomis, ir ne sporto asociacijas (bendruomenes), o J. Krikštolaitis pasiūlė klausimą atidėti kitam posėdžiui, į opozicijos pasiūlymus nebuvo atsižvelgta. Prienų rajono savivaldybės kūno kultūros ir sporto centro teikiamų paslaugų įkainių pakeitimai patvirtinti Tarybos narių balsų dauguma.

 

Dėl vieno pastato susigrūmė dvi vietos bendruomenės

Karščiausių diskusijų posėdyje sulaukė negyvenamų patalpų (ūkinio pastato), esančių Vyšniūnų kaime, Stakliškių seniūnijoje, perdavimo panaudos teisėmis klausimas. Dėl šio pastato varžėsi dvi – Želkūnų kaimo ir Vyšniūnų – bendruomenės. Jeigu Želkūnų kaimo bendruomenės atstovai bandė karštai apginti savo siekius (įkurti ūkio pastate šarvojimo salę, kurios įrengimui bendruomenė iš savo narių surinko ir lėšas), argumentuodami juos atvykę į posėdį, tai Vyšniūnų bendruomenės atstovai, kurių toks pat prašymas sulaukė didelio koalicijos palaikymo, net nepasirodė.

Pirmiausia lengvai patvirtintas Želkūnų kaimo bendruomenės prašymas panaudos teise suteikti laisvas ir nenaudojamas patalpas buvusiame mokyklos pastate, kuriuo bendruomenė naudojasi nuo 2013 m. Paaiškinta, jog bendruomenė dalyvauja projektinėje veikloje, yra įgyvendinusi jau tris projektus, vieną ruošiasi įgyvendinti (įsirengti lauko estradą) bei ateityje plėsti savo veiklą. Ši bendruomenė prašė suteikti 10-čiai metų pagal panaudos sutartį Prienų rajono savivaldybei nuosavybės teise priklausantį ir ūkio pastatą, į kurį pretenduoja ir Vyšniūnų bendruomenė. Aiškinamajame sprendimo projekto rašte aiškinama, kad šiai bendruomenei minėtas ūkio pastatas buvo skirtas panaudos teise dar 2011 metais, o nekilnojamojo turto sutartį įgaliota pasirašyti Želkūnų pagrindinės mokyklos direktorė. Iki šiol Savivaldybės nekilnojamojo turto panaudos sutartis ir perdavimo-priėmimo aktas nebuvo parengti ir pasirašyti, bet Vyšniūnų bendruomenė tik dabar informavo Prienų rajono savivaldybės administracijos specialistus, kad sprendimas neįgyvendintas.

Želkūnų kaimo bendruomenės prašymą perdavusi ir palankaus politikų sprendimo prašiusi bendruomenės pirmininkė Sonata Labanauskienė aiškino, kad Vyšniūnų bendruomenės veiklos kaime nesimato, ji esą neveikli daug metų, tačiau dabar nori sutrukdyti Želkūnų bendruomenei, pareikšdama pretenzijas į tą patį pastatą. Taip pat pabrėžta, kad bendruomenės ne tik nesusikalba, bet ir nebendrauja, nors Želkūnų bendruomenė, jos pirmininkės teigimu, dar žiemą kvietė kaimynus bendrauti.

Meras A. Vaicekauskas perdavė Vyšniūnų bendruomenės paaiškinimą, kad jai buvo trukdoma sudaryti sutartį, ir kvietė neužkirsti kelio dirbti ir kitai bendruomenei. Vyšniūnų bendruomenės poziciją palaikė ir Stakliškių seniūnas Gintautas Kaminskas, patikindamas, kad bendruomenė veiklą vykdo, net renginius organizuoja, kas labai nustebino želkūniškius. Dar daugiau – Želkūnų bendruomenės pirmininkės teigimu, seniūnas žinojo apie nesutarimus, matė, kad vyksta nesusipratimai, bet nieko nedarė.

Painiavos ir nesusikalbėjimo tiek daug, kad pirmą kartą tokias diskusijas stebinčiam piliečiui būtų nepaprastai sunku atrasti siūlo galą. Gal net neįmanoma, ypač kai pasigirsta (iš abiejų stovyklų) kalbos apie politines peripetijas. Viena aišku, ten, kur bendruomenė, politinių tikslų neturėtų būti, nes bendruomenė – tai visuomeninė organizacija. Juolab tai dažnai vieno kaimo, vienos vietovės žmonės, turintys dirbti ne politinių motyvų, o moralinių, idėjinių vertybių pagrindu, sau ir savo aplinkai. Iš darbų rezultatų matėsi, jog Želkūnų kaimo bendruomenė veikli, ko negalima buvo pasakyti apie savo pozicijos apginti neatvykusios Vyšniūnų bendruomenės.

Gal ir teisinga, kad sprendimo projektas nebuvo patvirtintas nė vienos bendruomenės naudai, jis apskritai nebuvo patvirtintas ir bus nagrinėjamas vėliau. Tuo tarpu bendruomenės (galbūt ir politikai) turės laiko išsiaiškinti tarpusavio santykius arba…juos dar labiau komplikuos.

 

Opozicijos paklausimai merui

Išnagrinėjus visus Tarybos darbotvarkės klausimus, opozicijos lyderė J. Jakinevičienė pateikė keletą opozicijos paklausimų merui. Viename prašoma informuoti, kodėl Prienų rajono savivaldybės tarybos posėdyje nebuvo svarstomas klausimas dėl Savivaldybės tarybos ir mero sekretoriato, pareigybių skaičiaus ir sąrašo. Kitame prašome informuoti, kodėl sprendimo projektas dėl Prienų rajono savivaldybės vietinio reguliaraus susisiekimo autobusų maršrutų sąrašo patvirtinimo pakeitimo, parengtas Tarybos nario Jono Vilionio 2015 m. kovo 25 d.  Tarybos posėdžiui (atsižvelgiant į Pakuonio seniūnijos gyventojų prašymą grąžinti maršrutą Prienai–Kaunas per Bačkininkus, Pakuonį) neįtrauktas į 2015 m. balandžio 30 d. posėdžio darbotvarkę.

Opozicija taip pat prašė mero paaiškinti, kodėl neatsižvelgta ir į Skriaudžių pagrindinės mokyklos pakartotinį prašymą papildomu klausimu į darbotvarkę įtraukti klausimo ,,Dėl papildomos ikimokyklinio ugdymo grupės steigimo Skriaudžių pagrindinės mokyklos ikimokyklinio ugdymo skyriuje” svarstymą. Skriaudžių pagrindinės mokyklos 2015 m. balandžio 23 d. rašte nurodoma, kad ikimokyklinio ugdymo skyriuje vaikų, laukiančių eilėje, sąraše yra 61 vaikas.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close