Birštone pasitikta dar viena Vytauto Bubnio knyga

Balandžio 23 dieną Birštono viešojoje bibliotekoje vyko gražus ir prasmingas susitikimas su žinomu mūsų krašto žmogumi, rašytoju Vytautu Bubniu, kuris atvyko pristatyti naujausią savo kūrinį – knygą „Suktinis su P. Roza“. Rašytoją lydėjo žmona ir bendražygė, rašytoja, žurnalistė Elena Kurklietytė, dažnai tituluojama rašytojo mūza, bei literatūros kritikas ir bičiulis Petras Bražėnas.

 IMG_0201

Susitikimą pradėjo dainuojamosios poezijos atlikėja Jūratė Dailydėnienė daina „Tai gražiai mane augino“. Šie prasmingi Justino Marcinkevičiaus žodžiai ir buvo gražaus bei jaukaus susitikimo pagrindinis motyvas. Pristatydama svečius, Birštono viešosios bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė paminėjo, kad balandžio 23 dieną minima Tarptautinė knygos ir autorių teisių diena, kuri švenčiama nuo 1995 m.  Ši diena yra skirta pagerbti knygoms ir rašytojams visame pasaulyje, ja siekiama skatinti leidybą ir kūrėjų teisių apsaugą, o jaunus žmones atrasti skaitymo malonumą. A. Jaskūnienė priminė, kad šios šventės idėja gimė Katalonijoje, kur yra tradicija balandžio 23-iąją, šv. Jurgio dieną, perkantiems knygą dovanoti rožę. Taigi bibliotekos direktorė pažadėjo, kad pirmieji trys nusipirkusieji V. Bubnio knygą, be rašytojo autografo, dar gaus dovanų rožę.
A. Jaskūnienė taip pat paminėjo, kad balandžio 23-iąją Lietuvos bibliotekininkų draugija skelbia jau 15-ąją Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės pradžią ir pasveikino rašytojus su švente.

Savo mintimis apie knygą„Suktinis su P. Roza“, ką reiškia knygos pavadinimas, pasidalijo Birštono gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Iveta Montvydienė.

Mokytoja iš tikrųjų ir pradėjo nuo pavadinimo, kuris iš pirmo žvilgsnio atrodo žaismingas ir vėjavaikiškas: „Suktinis su panele Roza, kitaip sakant proza“, o pamąsčius giliau, suktinis – tai amžinas sukimasis, negalėjimas sustoti, negalėjimas nerašyti. Anot I. Montvydienės, rašytojas yra pasaulio dalis, todėl jis ir kalba pasauliui apie tai, kas jam skauda, rūpi, kas kelia nerimą. Savo įspūdingą ir visus sujaudinusį pasisakymą mokytoja baigė ištrauką iš V. Bubnio novelės „Relikvija“. I. Montvydienei už pristatymą ir jaudinančią kalbą dėkojo literatūros kritikas P. Bražėnas. Anot jo, po tokio pasisakymo „aš jau neturiu ką ir pridurti“.
Literatūros kritikas, profesorius Petras Bražėnas pasidžiaugė, kad V. Bubnys vis dar neprarado trumpos novelės kūrėjo žavesio. Jis paminėjo, kad šioje knygoje sudėta į  ankstesnius rinkinius neįėjusios rašytojo novelės, meniškai sukurti žymių menininkų portretai, žurnalistų pokalbiai su rašytoju Vytautu Bubniu apie gyvenimą ir literatūrą. Pasak P. Bražėno, į knygą sudėta per daugelį metų susikaupusi informacija ir patirtis, kuri novelėje gali ir netilpti. „Juk novelė kaip podukra“, – sakė kritikas, pastebėdamas, kad V. Bubniui puikiai pavyko įvykius parodyti ypatingoje šviesoje.

P. Bražėnas kalbėjo ir apie V. Bubnio asmenybę, jo darbą Rašytojų sąjungoje, veiklą Sąjūdžio metais, o vėliau ir Seime.

„V. Bubnio niekas nepakeitė. Tai vienas iš gražiausių jo bruožų. Būdamas Sąjūdžio aktyvistas kalbėjo atvirai ir nuoširdžiai, kai buvo Seime – kaip politinis veikėjas. Tada Seime buvo pusė rašytojų, nes jie žadino ir kėlė tautą. Dabar jų neliko, nes tvarkytis su ES pinigais geriau moka kiti“, – dalinosi prisiminimais P. Bražėnas.

Rašytojas V. Bubnys, paklaustas apie knygos pavadinimą, labai tiksliai negalėjo atsakyti, nes, anot jo, su pavadinimais visada būna nemažai vargo. „ Kartais duodi pavadinimą, bet žinai, kad dar ieškosi. Retai būna, kad rašai knygą ir žinai pavadinimą. Šitai knygai reikėjo tokio pavadinimo, kuris „užkabintų“ skaitytoją. Kodėl suktinis? – nelengva pasakyti, bet mano sugalvota. Tokią šelmystę kiekvienas vyras turi. Tai ir išlindo Roza, o gal proza“, – šypsojosi knygos autorius.

Vakaro metu V. Bubnys atsakė į klausimus. Paklaustas dainininkės J. Dailydėnienės apie kūrybinės veiklos pradžią, kas paskatino tapti rašytoju, V. Bubnys sakė, kad kurti eiles pradėjo dar ankstyvoje vaikystėje, nes posmai gražiai rimavosi ir skambėjo. Ir tik paskui atėjo prozos metas.

V. Bubnio žmona E. Kurklietytė pradžiugino birštoniečius pažadu surengti bibliotekoje savo tapybos (vadinamų monotipijų) parodą. Vakaro dalyviai turėjo galimybę pamatyti pirmus E. Kurklietytės darbelius.

Vakaro pabaigoje įspūdžiais apie perskaitytą knygą „Suktinis su P.Roza“ pasidalijo Dalia Banienė, kuri priminė, kad, pasak V. Bubnio novelės, patys svarbiausi dalykai yra paprasti ir natūralūs kaip pati gamta. Kai jaučiame, kad imame elgtis pernelyg sudėtingai, ieškome labai sudėtingų atsakymų, reikia kasti žemę ir sodinti pupas, tada gyvenimas pasidaro aiškesnis.
Už jaukų ir prasmingą vakarą svečiams dėkojo Birštono savivaldybės vicemeras Vytas Kederys ir bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close