Balandžio 23 dieną, prieš pavasarinius darbus, Ašmintos laisvalaikio salės renginių organizatorė Rima Vilkienė visus kaimo žmones pakvietė atšvęsti Jurgines. Kartu su ašmintiškiais Jurginių šventėje dalyvavo Pakuonio laisvalaikio salės folkloro kolektyvo „Obelėlė“ saviveiklininkai, kuriems vadovauja R. Žibienė.

 asminta

Sugužėjus į salę prasidėjo linksmybės. Svečiai meninės programos metu priminė šventės papročius ir tradicijas, vyresni dalino patarimus, kaip gyvulius į laukus išginti, kad riebūs būtų, vilkai nesudraskytų. Apeigomis buvo pagarbinta duona, su kuria kiekvienas šeimininkas apeina laukus ir apžiūri javus, o po to duoną padalija namiškiams, kad visus metus jos nestigtų.

Šeimininkė kvietė visus linksmintis iki valiai – mat Jurginių dieną nevalia judinti žemę, todėl buvo menamos mįslės, dainuojamos apeiginės dainos ir vaišinamasi namine gira, kiaušiniene su spirgais, pyragais. Visiems susirinkusiems laisvalaikio salės renginių organizatorė R. Vilkienė papasakojo, kad Šv. Jurgis saugo vasaros raktus, todėl nespėsime apsidairyti, kaip jis atrakins dangų, palis lietus, sužaliuos žolė ir ateis dar šiltesnės dienos. Tada jau nebus kada švęsti, nes nuo ryto iki vakaro reikės plušėti laukuose ir auginti derlių.

Išlydėdama svečius R. Vilkienė padovanojo po jurginų krūmą, kurį būtina grįžus pasodinti, o vaikams įdėjo saldžių lauktuvių. Ašmintiškiai stengiasi nepamiršti senolių papročių ir tradicijų, todėl visada noriai dalyvauja kalendorinių švenčių apeigose.

Rima Vilkienė,

Ašmintos laisvalaikio salės renginių organizatorė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close