Sveikinimai naujos kadencijos Tarybai ir pirmoji opozicijos kritika

Balandžio 16 d. iškilmingai prisiekė ir Tarybos narių mandatus gavo naujos 2015–2019 metų kadencijos Prienų rajono savivaldybės tarybos nariai ir tiesioginiuose mero rinkimuose išrinktas meras Alvydas Vaicekauskas.

 DSC_8458

Pirmąjį naujosios kadencijos Tarybos posėdį surengusi Prienų rajono savivaldybės apygardos rinkimų komisijos pirmininkė Birutė Tebėrienė, priėmusi naujosios kadencijos Tarybos narių priesaikas, padėkojo komisijos nariams, partijų atstovams, stebėtojams už profesionalų darbą ir palinkėjo visiems politikams produktyvaus darbo rajono žmonių labui. Pirmininkė perskaitė naujajam merui ir Tarybos nariams skirtą Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimą, kuriame linkima susitelkimo, gerų idėjų, strategijos ir darnaus darbo. Pateisinti rinkėjų pasitikėjimą ir prasmingai išnaudoti šią galimybę visos kadencijos metu linkėjo ir Lietuvos savivaldybių asociacijos pirmininkas Ričardas Malinauskas, ir direktorė Roma Žakaitienė, kurių sveikinimus perskaitė meras A. Vaicekauskas.

Naujai išrinktą Prienų rajono savivaldybės tarybą sveikino ir darnaus darbo bei bendradarbiavimo linkėjo Prienų bendruomenės pirmininkė Auksė Grižaitė, „Swedbank“ Pietų Lietuvos filialo Marijampolės klientų aptarnavimo centro valdytoja Genovaitė Varnagirienė, Nacionalinės žemės tarnybos Prienų ir Birštono skyriaus vedėja Vilma Aleknavičienė.

 

Pirmieji balsavimai. Kai persvarą lemia mero balsas

Posėdis tęsėsi po trumpos pertraukos, pirmininkaujant naujajam merui A. Vaicekauskui. Prieš darbotvarkės tvirtinimą meras Tarybos narius ir susirinkusiuosius į posėdį Savivaldybės administracijos bei visuomenės atstovus informavo apie bendru sutarimu suformuotą koaliciją, kurios sudėtyje dirbs 12 keturių partijų tarybos narių: 6 – Lietuvos socialdemokratų partijos, 3 – visuomeninio rinkimų komiteto „Nepriklausomų kandidatų sąrašas“, po 2 – Lietuvos laisvės sąjungos ir Darbo partijos.

Neoficialioje opozicijoje likusių 12-os Tarybos narių vardu žodžio paprašiusi Loreta Jakinevičienė pasiūlė įtraukti į darbotvarkę klausimą, kuriuo buvo siūlomos kandidatūros į mero pavaduotojo (Loreta Jakinevičienė) ir administracijos direktoriaus (Arūnas Vaidogas) postus. Veikiausiai net nesitikėdami, jog toks pasiūlymas bus priimtas, nes tiek meras, tiek savivaldybės juristė patvirtino, kad vadovaujantis įstatymo nuostatomis mero pavaduotojo ir administracijos direktoriaus kandidatūras teikia meras. Tarybos narys Algirdas Kederys papildė, jog toks nepasiskelbusios opozicijos pasiūlymas tėra pasiūlymas, ir nieko daugiau, todėl jo nebūtina įtraukti į darbotvarkę.

Kaip ir buvo galima numanyti, balsuojant už administracijos direktoriaus Algio Marcinkevičiaus atleidimą iš pareigų, pasibaigus jo įgaliojimo laikui,12-ka koalicijos užribyje likusių Tarybos narių balsavo prieš. Savo apsisprendimą jie motyvavo tuo, kad A. Marcinkevičius su savo pareigomis susitvarkė ir galėtų toliau vadovauti administracijai. Jo atleidimą lėmė tik mero balsas, nes „už“ ir „prie“ balsai pasiskirstė po lygiai (12:12). Tačiau A. Marcinkevičiaus paskyrimui mero pavaduotoju jau pritarė ir dalis opozicijos. Buvęs administracijos vadovas paskirtas vicemeru 15-os Tarybos narių pritarimu.

Tardamas žodį A. Marcinkevičius padėkojo pirmiausia rinkėjams, kurie suteikė Tarybos nario mandatą, koalicijai, kuri vos du mandatus Taryboje turinčiai LLS partijai skyrė šį postą, taip pat merui ir Tarybos nariams, kurie balsavo už jo kandidatūrą. O tiems, kurie balsavo prieš paskyrimą vicemeru, A. Marcinkevičius pažadėjo kadencijos eigoje pasistengti įrodyti, kad buvo vertas pasitikėjimo.

Buvusio vicemero Egidijaus Visocko paskyrimas į administracijos direktoriaus postą taip pat buvo komplikuotas. Teigiamą jo rezultatą slapto balsavimo metu ir vėl nulėmė mero balsas (13:12). Tiesa, prieš tai (nors opozicija buvo prieš) koalicija balsavo, kad E. Visockas nenusišalintų nuo balsavimo, nors jis tokį sprendimą buvo pareiškęs. Balsavimas ir koalicijos postų pasidalijimas parodė, kad opozicija pradėjo aktyviai reikštis ir dirbti nuo pirmojo posėdžio, todėl lengvo darbo valdantieji gali nesitikėti ir visos kadencijos metu.

Nuotraukos 8458

Praėjusios kadencijos meras Vytas Bujanauskas ir naujosios kadencijos meras Alvydas Vaicekauskas 8420

Prienų bendruomenės pirmininkės Auksės Grižaitės sveikinimai ir gėlės merui A. Vaicekauskui 8433

Naująjį merą sveikina „Swedbank“ Pietų Lietuvos filialo Marijampolės klientų aptarnavimo centro valdytoja Genovaitė Varnagirienė 8439

 

Pirmieji priekaištai koalicijai ir merui

Tai patvirtino ir artimiausiame Tarybos posėdyje apie opozicijos suformavimą ir lyderio išrinkimą žadantys pranešti penkių politinių partijų atstovai, po posėdžio surengę spaudos konferenciją. Joje dalyvavo visi 12-ka Tarybos narių, bendru sutarimu dirbsiančių opozicijoje: 4 – partijos „Tvarka ir teisingumas“, 3 – visuomeninio rinkimų komiteto „Už pasitikėjimą, atsakomybę ir sėkmę“, po 2 – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, vienas – Lietuvos liberalų sąjūdžio.

Spaudos konferencijos metu praėjusios kadencijos opozicijos lyderė L. Jakinevičienė informavo apie ankstesniame Tarybos posėdyje teiktus paklausimus, išreikšdama nusivylimą, kad į kai kuriuos paklausimus buvo gauti abstraktūs atsakymai, į kitus – atsakymų visai negauta. Pasak opozicijos lyderės, tokius atsakymus, kaip Prienų rajono savivaldybės kultūros, sporto, jaunimo ir bendruomenės veiklos aktyvinimo programos priemonės „Kūno kultūros ir sporto populiarinimas, sporto ir jaunimo organizacijų, asociacijų, religinių bendruomenių ir bendrijų rėmimas“ lėšų skyrimo komisijos pirmininko Raimundo Markūno, reikėtų viešinti. Atsakyme esą nuskambėjo, jog netiksli lėšų paskirstymo data Savivaldybės tinklapyje atsirado dėl techninės klaidos, o lėšos bus iš naujo paskirstytos kitame komisijos posėdyje. Toks atsakymas tiek L. Jakinevičienę, tiek A. Vaidogą ne tiek nustebino, kiek pasirodė kaip nepagarba ir pasityčiojimas iš opozicijos ir Tarybos narių. Kaip ir ignoravimas paklausimo, skirto visiems buvusios kadencijos Tarybos komitetų pirmininkams dėl komitetų veiklos atsiskaitymų Tarybai. Tokių atsiskaitymų, kaip ir atsakymų į paklausimą, pasak opozicijos atstovės, nesulaukta, nors Tarybos veiklos reglamente tai numatyta.

L. Jakinevičienė taip pat apgailestavo, kad opozicijos atstovo Jono Vilionio parengtas sprendimo projektas dėl Pakuonio žmonių prašymo atkurti autobuso maršrutą Prienai–Kaunas per Pakuonį, Piliuoną nebuvo įtrauktas į darbotvarkę, nepaisant to, kad ši problema buvo paviešinta ir televizijoje. J. Vilionis pabrėžė, kad sprendimo projektas yra parengtas ir, jeigu nepadės naujoji Prienų valdžia, bus kreipiamasi į Kauno rajono savivaldybę, bet gyventojai nebus užmiršti. Juo labiau, sakė J. Vilionis, kad niekas nepaskaičiavo, ar, atpigus kurui, ir toliau patiriami nuostoliai, kurie esą lėmė maršruto panaikinimą.

A. Vaidogas ir L. Jakinevičienė apgailestavo, kad naujasis meras, kuris viešai kvietė visus Tarybos narius dirbti solidariai, jau pirmojo posėdžio metu ignoravo Tarybos narių pasiūlymą teikti opozicijos kandidatūras į vadovaujančius Savivaldybės ir administracijos postus, taip parodydamas nenorą bendradarbiauti. L. Jakinevičienės teigimu, tiesioginių mero rinkimų metu ji taip pat gavo didelį rinkėjų pasitikėjimą, tačiau viešas mero deklaravimas dirbti žmonių labui kartu nepasitvirtino. Pirmuoju posėdžiu nusivylę opozicijos atstovai žadėjo dirbti Taryboje produktyviai, atidžiai stebėti valdančiųjų darbą ir viešinti visus sprendimus, kurie, pasak L. Jakinevičienės, priimami galbūt neetiškai ir pažeidinėjant Tarybos veiklos reglamentą.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close