Nuo seniausių laikų žinoma, kad kartojimas yra mokslų motina, o Atvelykis – tai Velykų pakartojimas, kuris užbaigia Velykų savaitę. Ypač daug dėmesio šią dieną skiriama vaikams, nes tai jų šventė. Vaikai, per Velykas stebėję suaugusiųjų atliekamus ritualus, per Atvelykį juos pakartoja patys. Tai diena, kai vėl galima džiaugtis margučiais, kiškio pyragais, Velykės dovanėlėmis.

2015-04-10 10.33.40

Patys bandydami dažyti ir marginti velykaičius, vaikai greičiau perpranta šio meno paslaptis. Nebūdami tikri, kad pavyks nepriekaištingai pakartoti tikrąją ornamentų simboliką, savo malonumui jie gali ant lukšto išpiešti pačių sugalvotų piešinių, o paskui susirinkę kieme pasigrožėti vieni kitų margučiais, juos ridinėti.

Kai netrūksta noro ir entuziazmo, visai nesunku sukurti gražų pabuvimą drauge. Taigi visomis spalvomis sumarguojanti Atvelykio margučių paroda, skambančios liaudies dainos, gražia krašto tarme pasakojami pasakojimai, sekamos pasakos, o suneštinėse vaišėse besipuikuojantys „pyragai kaip pusnynai“, kuriais vaišinasi visi – tai dar vienos Velykos, tik šį kartą visas dėmesys skiriamas mažiesiems.

Prieš Atvelykį būrys vaikų susirinko į Veiverių seniūniją. Pakviesti socialinių darbuotojų Birutos Keturakienės ir Jolitos Brundzaitės bei Veiverių bendruomenės centro, jie smagiai leido laiką prisimindami gražias vaikų Velykėlių tradicijas. Vaikai visada su džiaugsmu atvyksta kviečiami darbuotojų, nes žino, kad bus įdomu. Žavingai puošdami seniūnijos salę savo pieštais kiaušiniais, vaikai kūrė pasaką apie svajonę. Vaikų svajonės paprastos – smagiai žaisti ir matyti mamų šypsenas. Todėl po smagaus puošybos darbo, kai salės sienos pražydo pavasario paukščiais numargintais kiaušiniais, pasivaišinę visi skubėjo žaisti į vaikų aikštelę „Vaivorykštė“. Šį pavadinimą atidarymo metu žaidimų aikštelei miestelyje išrinko patys vaikai. Čia gausu sūpynių, o Atvelykis, kaip ir Velykos, siejamas su sūpuoklėmis. Vaikams labai patinka ši pramoga, juk prasideda šiltasis sezonas, kai sūpuoklėmis bus galima džiaugtis iki pirmųjų šalčių. Džiugu matyti vaikų šypsenas ir kartu su jais pabuvoti pasakoje. Gal todėl ir gamta padovanojo vaikų Velykėlėms tiek daug saulės šviesos, kad liūdnų nebūtų ir visi vėl norėtų pakartoti gražiausią pavasario šventę –Velykas.

D. Venclovienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close