Išlauže trypė ir dainavo subėgę „susiedai“ (GALERIJA)

Sekmadienį, visiems švenčiant Atvelykį, į Išlaužo pagrindinės mokyklos salę sugužėjo visas būrys Išlaužo seniūnijos gyventojų. 

DSC_8227

galerija0906

Į popietę „Suvalkijos diena 2015“, skirtą Etnografinių regionų metams visus sukvietė bendruomenės pirmininkė Birutė Klimčauskienė. Popietė skirta ne tik seniesiems suvalkiečių ir lietuvių liaudies papročiams atminti, bet ir padainuoti, pašokti, save parodyti. Varžytuvėse susitiko visos keturios Išlaužo seniūnijos seniūnaitijos – Išlaužo, Gražučių, Čiudiškų ir Žvejų.

Savo seniūnaičių vadovaujamos komandos ir pasipuošė, ir seniai akyse regėtų daiktų atsinešė, ir dainą bei šokį išmoko. Bet visų dalyvių ir žiūrovų akys labiausiai krypo į varžytuvių dalyvių nukrautus stalus. Į juos bežiūrint net seilė tyso. Ir ko tik čia nebuvo! Ir skilandžių, ir sūrių, ir lašinių su „cibuliais“ prie jų, o kiek pyragų! Kas nuo ryto nevalgęs buvo, tas visas varžytuves tik ir laukė, kada galės paragaut ir saldžių, ir su lašiniais bandelių, o smaližiai tykojo „voveruškų“, saldžių kaip cukrus. Linko stalai ir nuo gėrimų, kurių ir senais laikais gamta nepašykštėdavo.

Varžytuvės nebuvo iš lengvųjų. Komandoms teko ne tik stalus nukrauti, bet ir apsirengti pagal senovės lietuvių papročius, ir prisistatyti, ir dainą sudainuoti. Kas dainuot nenorėjo – šokt turėjo.

O kad jiems lengva nebūtų – juos ir komisija prižiūrėjo. Mat susirinko būrys „susiedų“ iš kitų seniūnijų ir dar didesniu darbu apkrovė – užduočių sugalvojo! Teko dailiai apsirėdžiusioms mergelėms ir berneliams visokius girdėtus ir negirdėtus papročius bei patarles gliaudyt. Spėlioti, kas gi senovėje reikdavę daryti. Lengva nebuvo. Sunkiai išlaužiškiai krimto kartų žinių vaisių. Vos tik įveikę, naują užduotį gaudavo! O žiūrovams – vien juokas! Visą renginį už pilvų susiėmę juokėsi. Ir iš netikėtų užduočių, ir iš linksmų atsakymų. O kur dar dainos ir spektakliai!

Neužmiršo komandos ir savo paruoštų valgių pristatyti, o progai pasitaikius ir komisiją jais papirkti. Komisijai nariai – nors ir svetimi, bet jau puikiai išlaužiškiams pažįstami: Rima Žiobienė, Renata Pavlavičienė, Ona Lebedinskienė bei Kęstas Grabauskas – ilgai tarę ir, matyt, nelabai sutarę, pasinaudodami varžytuves lydėjusiu kvietimu „tarp susiedų nėr ko pykt, ba reikės susitikt“, nugalėtojais paskyrė… visas komandas.

Ir pasipylė padėkos! Kas dėkojo dalyviams, kas – komisijai, bet labiausiai visi dėkojo organizatorei Birutei. Ne tik visus sukvietusiai, bet ir varžytuves vedusiai. Jai dėkojo ir Išlaužo seniūnas Tomas Skrupskas. Perėmusi iš jo bendruomenės vadovo pareigas, Birutė už savo veiklumą jau nusipelnė ir išlaužiškių padėkos. Šauniai pasirodžiusiems dalyviams dėkojo ir varžytuvių rėmėjai – Darius ir Vita Svirskiai, AB „Išlaužo žuvis“ direktorius su žmona. Renginiui pasibaigus visi puolė ragauti įmantriausių ir gardžiausių patiekalų.

Kaip ir dalyviai bei žiūrovai, taip ir pati organizatorė Birutė džiaugėsi gražiai ir linksmai praėjusiu renginiu. Pasak jos, nors ir nebuvo labai lengva visus sukviesti, tačiau dalyvių aktyvumas – nustebino. Taip gražiai pasiruošti, pasipuošti ir dar vaišių prigaminti – tikrai ne juokas.

Varžytuvės tikrai pavyko. Ir jų metu, ir vėliau dar ilgai girdėjosi maloniai žiūrovus nustebinusiam ir nudžiuginusiam Išlaužo vyrų chorui palinkėjimai keliauti į respublikines varžytuves „Duokim garo!“ ir iš tikrųjų duoti garo!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close