Kaip cukrinius runkelius auginsime šiemet?

Kovo mėn. pabaigoje Harmony parke AB „Kauno Grūdai“ kartu su augalų apsaugos produktų gamybos kompanija „Adama“ surengė seminarą cukrinių runkelių augintojams. Jo metu pranešėjai dalijosi šios kultūros auginimo patirtimi Vokietijoje ir Lietuvoje bei pristatė naują produktą, skirtą piktžolių naikinimui pasėliuose.

 Lietuvos cukriniu runkeliu augintojai

Kompanijos „Adama“ rinkodaros vadovas Vokietijoje Frank Gemmer Lietuvos cukrinių runkelių augintojams sakė, kad Vokietijoje 7 proc. visos auginamų kultūrų rinkos, t. y. 380 tūkst. hektarų, sudaro cukriniai runkeliai, kurie daugiausia auginami arčiau Baltijos jūros bei vidurio Vokietijoje. Pasak pranešėjo, kalbant apie cukrinių runkelių apsaugos priemones šioje šalyje net 81 proc. sudaro herbicidai, 9 proc. fungicidai, 4 proc. įvairūs priedai, 3 proc. trąšos, 1 proc. insekticidai, likusi dalis – kitos medžiagos.

Vokietijos cukrinių runkelių augintojai naudoja šiuolaikiškiausias augalų apsaugos priemones

 

„Vokietijoje taikoma 3,5 karto cukrinių runkelių purškimo nuo įvairių piktžolių programa: purškiant naudojami veiklių ir aktyvių medžiagų deriniai, kurių normos parenkamos priklausomai nuo oro sąlygų. Jei dirvožemis drėgnas – naudojama mažesnė norma, jei sausas – norma didinama“, – sakė Frank Gemmer. Kalbėdamas apie labiausiai naudojamus herbicidus jis paminėjo, kad dauguma vokiečių savo laukuose naudoja „Goltix Titan“ herbicidą, kuris Lietuvoje turi „Goltix Queen“ pavadinimą. Šis herbicidas yra dviejų veikliųjų medžiagų, metamitrono ir kvinmerako kombinacija, kuri pasižymi skirtingu poveikiu piktžolėms. Minėtasis kvinmerakas yra unikali veiklioji medžiaga, kuri sutrikto, tokių piktžolių, kaip baltoji balanda, rūgtis, kibusis lipikas, juodoji kiauliauogė, trikertė žvaginė, nuodingoji šunpetrė, ramunės, augimą sukeldamas taip vadinamąjį „Nykštukinį“ efektą. Dėl šio efekto piktžolės visiškai sunyksta. Pastarosios šią medžiagą pasisavina ir per šaknis, ir per lapus, tad herbicido efektyvumas mažiau priklauso nuo dirvožemio drėgmės. „Šį herbicidą Vokietijos ūkininkai naudoja cukriniams, pašariniams runkeliams bei burokėliams apsaugoti, kai pastarieji yra skilčialapių fazės iki devynių tikrųjų lapų išsivystymo tarpsnio, nes tada ir piktžolės yra dygimo ar skilčialapių tarpsnyje“, – patirtimi dalijosi „Adama“ rinkodaros vadovas Vokietijoje Frank Gemmer.

Žemdirbystės instituto mokslų daktarė rekomendavo taikyti sėjomainą

 

Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Žemdirbystės instituto mokslų daktarė Irena Deveikytė pristatė herbicidų panaudojimo cukrinių runkelių pasėliuose tyrimų rezultatus. Ekspertė Lietuvos cukrinių runkelių augintojams patarė purškimus atlikti tik tada, kai runkeliai yra sudygę, turi skilčialapius. Ji taip pat rekomendavo nepurkšti, jei dirva yra rūgšti, joje trūksta mangano, esant daugiau nei 21 °C karščiui arba jei dirva labai šalta. „Kaip žinoma, smilguolės Lietuvoje jau yra rezistentiškos, tai reiškia, kad jos atsparios herbicidams. Kol kas nėra atlikta tyrimų dėl piktžolių atsparumo herbicidams cukrinių runkelių pasėliuose, tačiau rekomenduojame taikyti sėjomainą, kad to ateityje būtų išvengta“, – sakė Žemdirbystės instituto mokslų daktarė Irena Deveikytė.

Kompanijos investuoja į naujų, grynesnių ir saugesnių pasėlių apsaugos priemonių kūrimą

 

Anot augalų apsaugos produktų gamybos kompanijos „Adama“ generalinės direktorės Erikos Pavilionienės, šiandieninės ūkių tendencijos yra tokios, kad ūkiai stambėja, jie daugiau dėmesio skiria ekonominės naudos iš vieno pasėlių hektaro gavimui, stengiasi savo ūkius optimizuoti ir skaičiuoti kaštus bei grąžą. „Tendencijos iš žemdirbių verčia keistis ir augalų apsaugos priemones kuriančias ir gaminančias kompanijas. Daugiau investuoti į naujų, grynesnių ir saugesnių medžiagų kūrimą, jų efektyvumo didinimą. Taip pat kurti produktus visoms kultūroms, kurie apsaugotų jas nuo žalojančių veiksnių, užtikrintų gausų ir kokybišką derlių“, – kalbėjo Erika Pavilionienė.

Ekonominis sunkmetis verčia sukaupti ryžtą ir nenuleisti rankų

 

Kadangi AB „Kauno Grūdai“ yra viena iš didžiausių „Adama“ produktų platintojų Lietuvoje, seminare cukrinių runkelių augintojams žodį tarė ir AB „Kauno Grūdai“ generalinis direktorius Tautvydas Barštys. Jis savo kalboje minėjo, kad šiandien Lietuvos cukrinių runkelių augintojai susiduria su rimtais iššūkiais, tačiau ekonominis sunkmetis verčia sukaupti ryžtą ir nenuleisti rankų. „Retai taip nutinka, kad žmogus visada būna ant devintos bangos, o sunkumai jį tik užgrūdina. Tad linkiu optimistiškai pasitikti atėjusį pavasarį, pasinaudoti seminare išgirsta kitų šalių praktika ir pristatytomis naujovėmis“, – susirinkusiems linkėjo Tautvydas Barštys.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close