Balandžio 2 dieną į paskutinį posėdį susirinko kadenciją baigiančios Birštono savivaldybės tarybos nariai. Darbotvarkėje buvo numatyta išklausyti dvi informacijas, Birštono kultūros centro, AB sanatorijos „Versmė“ ir savivaldybės administracijos direktoriaus Valentino Vinco Revucko veiklos ataskaitas bei priimti sprendimus kitais klausimais. Iš 17 Tarybos narių posėdyje dalyvavo 15.

 IMG_9826

Pasirašyta trišalė sutartis

Posėdžio pradžioje buvo pasirašyta trišalė bendradarbiavimo sutartis tarp Birštono savivaldybės, Vytauto Didžiojo universiteto ir Birštono trečiojo amžiaus universiteto (TAU). Ją savo parašais patvirtino Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, Vytauto Didžiojo universiteto prorektorė Natalija Mažeikienė ir TAU direktorė Roma Urbonienė. Sutartis yra svarbi plėtojant VDU, Birštono TAU ir Savivaldybės bendradarbiavimą visoms pusėms naudingose veiklos srityse: edukacinio turizmo, paskaitų, mokymų ir seminarų, studentų praktikų ir savanorystės veiklos organizavimo, ekskursijų, renginių organizavimo, keitimosi aktualia informacija, bendrų projektų rengimo.
Pasirašius sutartį, VDU įsipareigojo siūlyti VDU dėstytojams ir studentams savanorystės pagrindais skaityti pakaitas Birštono TAU klausytojams, rengti bendrus miesto, respublikinius ir tarptautinius projektus, pagal galimybes sudaryti sąlygas Birštono TAU klausytojams naudotis VDU infrastruktūra teoriniams ir praktiniams užsiėmimams ir kt. Birštono savivaldybė įsipareigojo bendradarbiauti su VDU ir Birštono TAU: kviesti VDU bendruomenės atstovus dalyvauti Savivaldybės organizuojamuose renginiuose, sudaryti sąlygas Birštono TAU klausytojams naudotis Savivaldybės patalpomis teoriniams ir praktiniams užsiėmimams, VDU studentams atlikti mokslinius tyrimus, rengti tiriamuosius darbus ir kt. Birštono TAU įsipareigoja sudaryti sąlygas VDU studentams atlikti mokslinius tyrimus, rengti tiriamuosius darbus, bendradarbiauti organizuojant mokslines-praktines miesto, respublikos ir tarptautines konferencijas ir kt.

 

Merė priminė, kad Vyriausybės atstovo reikalavimus reikia vykdyti

 

Buvo išklausytos informacijos apie Vyriausybės atstovo Kauno apskrityje reikalavimą „Dėl Lietuvos Respublikos administracinės naštos mažinimo įstatymo 3 dalies nuostatų įgyvendinimo“ ir „Dėl Lietuvos Respublikos savivaldybių aplinkos rėmimo specialiosios programos įstatymo 4 straipsnio 3 dalies nuostatų įgyvendinimo“. Savivaldybės centralizuoto vidaus audito skyriaus vedėjas Žydrūnas Zdanavičius informavo Tarybą, kas atlikta vykdant šiuos reikalavimus. Merė pastebėjo, kad administracijai reikia atidžiau sekti raštus ir laiku atsakyti bei pateikti reikiamas ataskaitas.

 

Dėmesys kaimo keliams

Birštono savivaldybės keliai nėra labai prastos būklės, tačiau kai kuriose atokesnėse vietovėse, norint turėti geresnius vietinės reikšmės kelius, reikia įdėti lėšų. Ypač tokiose vietose, kur yra lankomų objektų.

Tarybos nariai vienbalsiai pritarė sprendimo projektui dėl kelių priežiūros ir plėtros programos lėšų vietinės reikšmės keliams ir gatvėms taisyti (remontuoti), prižiūrėti ir saugaus eismo sąlygoms užtikrinti 2015 metais lėšų paskirstymo. Šį kartą daugiausia lėšų bus skirta kaimiškosios vietovės keliams tvarkyti: Medeikonių kaimo vietinės reikšmės kelio BR-13 atkarpos kapitaliniam remontui, įrengiant asfalto dangą; Medeikonių kaimo kelio atkarpos nuo vietinės reikšmės kelio BR-13 iki Paverknių piliakalnio paprastam remontui (kelio dangos stiprinimui). Taip pat bus remontuojamas Birštono seniūnijos vietinės reikšmės kelias BR-35. Lėšų skirta ir naujos aikštelės statybai B. Sruogos gatvėje, Birštone.

 

Savivaldybės kontrolierės atleidimas brangiai kainuos

Taryba patenkino savivaldybės kontrolės ir audito tarnybos kontrolierės Zitos Pranckevičienės prašymą atleisti ją iš užimamų pareigų pasibaigus valstybinės tarnybos pratęsimo terminui, išmokant jai kompensaciją už 157,02 kalendorinių dienų nepanaudotas atostogas.

Pasak merės, susikaupė daug nepanaudotų atostogų, nes keletą metų kontrolierė nėjo atostogų motyvuodama, jog nėra kam dirbti. Dabar irgi nėra kam dirbti, o auditus turės atlikti samdyti auditoriai.

Daugiau išlaidų savivaldybė turės dėl to, kad reikia atlikti metinių finansinių ataskaitų rinkinio auditą VĮ Birštono energijos taupymo agentūroje (kainuos 605 eurus), Birštono pirminės sveikatos priežiūros centro auditą (kainuos 1073 eurus), sanatorijos „Tulpė“ auditą (kainuos 2299 eurus). UAB „Birštono vandentiekis“ bei UAB „Birštono šiluma“ parinktiems auditoriams irgi turės atseikėti nemažas sumas.

Vienbalsiai buvo priimtas sprendimas organizuoti konkursą Birštono savivaldybės kontrolės ir audito tarnybos kontrolieriaus pareigoms užimti bei sudaryti komisiją iš 5 narių. Į komisiją išrinkti: merė Nijolė Dirginčienė, administracijos direktorius Valentinas Vincas Revuckas, Teisės ir personalo skyriaus vedėja Aušra Slavinskienė, Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Jovita Tirvienė ir Biudžeto skyriaus vedėja Ona Grigonienė.

 

Ar bus šokiai kurhauze?

Išklausius Birštono kultūros centro direktoriaus veiklos ataskaitą, merei kilo klausimas, ar bus organizuojami šokiai kurhauze? Juk pokario metais kurhauze ketvirtadieniais grodavo pučiamųjų orkestras ir vykdavo šokiai. O kaip dabar?

„Man liūdna, kad renovuojame pastatus, bet neleidžiame žmonėms jais naudotis. Juk viską darome dėl žmonių ir žmonėms. Birštono kultūros centro renginiai yra labai vertinami, tačiau jie turėtų būti ne tik atvykstantiems. O ką galime pasiūlyti savo gyventojams? Kiek buvo surengta jaunimo diskotekų?“– klausė merė kultūros darbuotojų.

Kultūros centro renginių organizatorė, Tarybos narė Roma Žentelienė sakė, kad darys išvadas, tačiau laukia ir jaunimo iniciatyvos. Be to, kultūros darbuotojus trikdo ir nekultūringas jaunimo elgesys, girtuokliavimas, nevaldomos situacijos, jų pačių požiūris į save.

V. Šeškevičius pasiūlė jaunimo šokius (diskotekas) organizuoti gimnazijai, o kultūros centras ar kurhauzas – kultūringa vieta, ir ten neturėtų vykti paprasti šokiai ir išgertuvės.

Birutė Vokietaitienė pritarė merės pasiūlymui rengti šokius. Anot jos, visi buvome jauni ir žinome, kad jaunimas nori šokti ir linksmintis. Šią mintį palaikė ir Onutė Šaulinskienė. Tačiau Marytė Gudonytė pastebėjo, kad „nereikia nusileisti į klubo ar kaimo lygį, juk kas buvo seniau, to jau nebebus“.

Taigi, klausimas liko neišspręstas, dar bus laiko pamąstymams ir gyventojų pasiūlymams. Kurorte infrastruktūra sukurta, belieka ja tik tvarkingai naudotis, o ne laikyti užrakinus. Gal žmones reikia mokyti būti kultūringesniems ir tausoti tai, kas yra sukurta?

 

Kiti klausimai

Buvo priimti sprendimai dėl leidimo teikti pramoginių renginių paslaugas išdavimo tvarkos bei dėl vietinės rinkliavos už išduodamą leidimą teikti paslaugas nuostatų patvirtinimo.

Savivaldybės administracijos Socialinės apsaugos ir vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas Antanas Grušelionis pateikė sprendimų projektus dėl būsto nuomos ar išperkamojo būsto nuomos mokesčių dalies kompensacijų mokėjimo ir permokėtų kompensacijų grąžinimo, savivaldybės būsto ir socialinio būsto nuomos bei dėl vienkartinės materialinės paramos skyrimo.

Socialinės paramos ir vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjo pavaduotoja Vilma Burbienė pateikė sprendimų projektą dėl piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams teikimo Birštono savivaldybėje aprašo patvirtinimo.

Biudžeto skyriaus vedėja O. Grigonienė pateikė sprendimo projektus dėl savivaldybės biudžeto tikslinimo, dėl beviltiškų skolų nurašymo ir kt.

Birštono seniūnijos seniūnas Jonas Kederys pristatė sprendimo projektą dėl bendros vietos plėtros strategijos įgyvendinimo. Birštono VVG teks jungtis su Alytaus VVG bendro projekto įgyvendinimo laikotarpiui norint gauti paramą.

 

Padėkota Tarybos nariams

Tarybai savo įstaigų veiklos ataskaitas pateikė Birštono kultūros centro direktorius Zigmas Vileikis, AB sanatorijos „Versmė“ direktorius Antanas Danys ir Birštono savivaldybės administracijos direktorius Valentinas Vincas Revuckas. Įstaigų vadovai turėjo kuo pasidžiaugti, nes praėjusių metų rezultatai tikrai yra geri, Taryba jų veiklai pritarė. Tačiau patys Tarybos nariai jau gyveno kitokiomis nuotaikomis.

2011–2015 metų kadencija baigiasi, ir kai kuriems Tarybos nariams teks atsisveikinti. Tarp Tarybos narių jau nematysime Margaritos Narakienės, Marytės Gudonytės, Onos Šaulinskienės, Valentino Janulio, Renatos Matukienės, Vytauto Tankevičiaus.

Merė N. Dirginčienė šios kadencijos Tarybos nariams padėkojo už gerą darbą, įteikė atminimo dovanėles ir gėlių.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close