Prieš pokštaudami atsakingai pagalvokite!

Policijos vadovybės dėmesys atkreiptas į atvejus, kai pagalbos telefonu policijos pareigūnai kviečiami nesant reikalo. Atsakomybė už tokius veiksmus numatyta Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 186 str. „Melagingas specialiųjų tarnybų iškvietimas“ (užtraukia baudą nuo trijų šimtų iki šešių šimtų litų arba administracinį areštą iki trisdešimties parų).

Alytaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate (toliau – Alytaus aps. VPK) nuo 2014 m. sausio 1 d. iki 2015 m. kovo mėn. užfiksuoti 47 melagingi iškvietimai. Kalti asmenys patraukti administracinėn atsakomybėn. Jiems pradėtos administracinės teisenos, priimti nutarimai, skirtos nuobaudos.

Tikriausiai bus įdomu sužinoti, kad šių pažeidėjų amžius labai įvairus. Jauniausias pažeidėjas – 15-metis, vyriausias – 75-erių garbaus amžiaus senolis. Nustatyta, kad tas pats asmuo per metus be priežasties specialiąsias tarnybas kvietė net 8 kartus.

Alytaus aps. VPK tik per 2015 m. kovo mėnesį padaryta 53 eurų nuostolių.

Žalos, patirtos policijai reaguojant į melagingus pranešimus, apskaičiavimo tvarkos aprašas, patvirtintas Lietuvos policijos generalinio komisaro 2015 m. vasario 19 d. įsakymu Nr. 52-V-174 „Dėl Žalos, patirtos policijai reaguojant į melagingus pranešimus, apskaičiavimo tvarkos aprašo patvirtinimo“, nustato žalos, patirtos policijai reaguojant į melagingus pranešimus, kai pradedamas ikiteisminis tyrimas vadovaujantis Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 285 str. „Melagingas pranešimas apie visuomenei gresiantį pavojų ar ištikusią nelaimę“ ar pradedama administracinio teisės pažeidimo teisena vadovaujantis Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 186 str. „Žinomai melagingas specialiųjų tarnybų iškvietimas“, apskaičiavimo tvarką.

Žala apskaičiuojama pagal formulę M = D + T + P (M – žala, D – policijos įstaigos darbuotojų, vykusių į įvykį, darbo užmokesčio ir socialinio draudimo įmokų išlaidos). Apskaičiuojama visų išvykusių darbuotojų darbo užmokesčio ir socialinio draudimo įmokų išlaidos skaičiuojant nuo išvykimo į įvykį iki grįžimo iš jo momento. Socialinio draudimo įmokų išlaidos skaičiuojamos teisės aktų nustatyta tvarka atsižvelgiant į darbo užmokesčio dydį.

T – transporto išlaidos, kurios apskaičiuojamos pagal formulę T = K × N × 1,15:

K – degalų kaina, Eur / l, N – vykstant į įvykį naudotų transporto priemonių faktinis sunaudotų degalų kiekis (litrais). 1,15 – koeficientas, įvertinantis kitas transporto amortizacijos išlaidas. P – kitos patirtos išlaidos (jeigu tokių buvo).

Primename, jog policija pasirengusi visą parą reaguoti į pagalbos šauksmą. Tačiau prieš pokštaudami pamastykite, kad melagingai iškvietę specialiąsias tarnybas atimsite pagalbą iš jos laukiančiojo.

Alytaus aps. VPK informacija

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close