Žemės diena Birštone ir Matiešionyse

Šiais metais kovo 20-ąją ne tik minėjome pasaulinę Žemės dieną, bet ir stebėjome neįprastą gamtos reiškinį – dalinį Saulės užtemimą. Tokį reiškinį gal pamatysime tik maždaug po 11 metų.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prieš 11 valandą į Birštono savivaldybės aikštę rinkosi miestelio gyventojai, gimnazijos mokiniai, savivaldybės darbuotojai bei kurorto svečiai. Birštono  gimnazijos 1–4 klasių mokiniai su gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Asta Ferevičiene buvo parengę gražią šventinę programą, kurioje dalyvauti buvo kviečiami visi.

Nemuno kilpų regioninio parko specialistė Roma Milušauskienė visus pasveikino Žemės dienos proga, iškilmingai buvo pakelta Žemės vėliava. Vaikai, rankose laikydami savo pačių pagamintus drugelius, deklamavo eiles ir dainavo daineles, taip pat išsakė savo mintis ir davė pažadus mūsų mylimai Žemei.

Renginyje dalyvavo ir vyresniųjų klasių gimnazistai, kurie su technologijų mokytoju Algiu Guobiu pagamino net 250 inkilų grįžtantiems paukščiams. Penkis inkilus jie iškėlė Birštono centriniame parke, kitus žadėjo vežti į kalbininko profesoriaus Jono Kazlausko tėviškę ir iškelti prie Matiešionių piliakalnio.

Žemės dienos proga susirinkusiuosius pasveikino ir apie atsakomybę saugoti gamtą ateinančioms kartoms kalbėjo Birštono savivaldybės mero pavaduotojas Juozas Aleksandravičius.

R. Milušauskienė padėkojo visiems, kurie padėjo organizuoti Žemės dienos minėjimą ir apdovanojo padėkos raštais ir drugeliais. Atsisveikindami vaikai drugeliais puošė aikštę, piešė spalvotomis kreidelėmis ir vis žvilgčiojo į dangų, kur gana aiškiai matėsi neįprastas reiškinys – Saulės užtemimas. Gamta tarsi nuščiuvo užklupta neįprastos, iš kažin kur atsiradusios ūkanos, o žmonės smalsūs – visi stengėsi kokiomis nors priemonėmis pasinaudodami pamatyti, kaip po truputį Mėnulis stengiasi savo šešėliu uždengti Saulę. Šis reginys truko beveik valandą, kol Saulė vėl suspindo įprasta šviesa ir savo spinduliais pasveikino Žemę su jos diena.

 

Gervės sugrįžo į Matiešionių padangę

 

Žemės diena buvo paminėta ir profesoriaus, kalbininko Jono Kazlausko tėviškėje Matiešionyse. Į daugelio žmonių pamėgtą sodybą, įsikūrusią kalnuotame Matiešionių kaime, atvyko daug garbingų svečių, tarp kurių buvo ir Seimo narys Andrius Palionis, Birštono savivaldybės mero pavaduotojas Juozas Aleksandravičius, Prienų miškų urėdijos urėdas Robertas Judickas, vyr. miškininkas, draugijos Lietuvai pagražinti pirmininkas Tadas Zubavičius, Birštono girininkijos girininkas Arvydas Lekavičius, Vilniaus valstybinio universiteto Filologijos fakulteto Baltistikos katedros vedėjas Jurgis Pakerys, krašto muziejaus direktorė Vilijeta Šalomskienė, Matiešionių bendruomenės pirmininkė Daiva Valatkienė bei Nemuno kilpų regioninio parko vyr. specialistė Roma Milušauskienė, organizavusi Žemės dienos minėjimą, ir visas būrys Birštono gimnazijos ir Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos mokinių su inkilais paukščiams.

Žemės vėliavą pakėlė pats sodybos šeimininkas, profesoriaus brolio Kajetono sūnus Virginijus Kazlauskas.

Šiemet kovo 20-oji ženklino ne tik Žemės dieną, pavasario lygiadienį, bet ir dalinį Saulės užtemimą. Ši diena ypatinga ir tuo, kad J. Kazlausko tėviškėje buvo atidengtas gervių ansamblis, kurio idėją subrandino sodybos šeimininkas V. Kazlauskas, o įgyvendino drožėjas Algimantas Sakalauskas. Trys gražuolės gervės nutūpė pačiame sodybos pakraštyje tarsi tėviškės sergėtojos, minimos gražioje liaudies dainoje „Upės plauks į melsvą tolį, gervės skris ir vėl sugrįš“, kuri dainuojama kiekvienais metais per prof. J. Kazlausko gimtadienį.

Birštono savivaldybės mero pavaduotojas J. Aleksandravičius kalbėdamas priminė, kad su VU atstovu docentu J. Pakeriu ir Birštono krašto muziejaus direktore bus aptariami pakeitimai premijos skyrimo nuostatuose, svarstoma, kam skirti J. Kazlausko premiją už svarbiausius baltistikos mokslo darbus. Vicemeras paminėjo, kad premijos laureatai bus renkami kas penkeri metai. Pasak vicemero, ši premija turėtų būti tarptautinė, nes baltistiką tyrinėja ir mokslinius darbus rašo ne tik Lietuvos mokslininkai ir kalbos tyrinėtojai. Šiais metais nusipelnęs baltistas bus apdovanotas premija rugpjūčio 1 d., kai bus minimos profesoriaus 85-osios gimimo metinės.

Susirinkusiuosius į Žemės dienos minėjimą ir gervių ansamblio atidengimo iškilmes pasveikino Seimo narys A. Palionis, pasidžiaugdamas naujomis tradicijomis ir iniciatyvomis, kurias pasiūlo patys žmonės.

Prof. J. Kazlausko giminaitis V. Kazlauskas dėkojo visiems atvykusiems į renginį, A. Sakalauskui – už puikiai atliktą darbą, Prienų miškų urėdui R. Judickui – už medieną, džiaugėsi sodyboje atsiradusiomis gervėmis, kurios jau niekada neišskris ir džiugins čia apsilankančius.

Seimo nario A. Palionio padėjėja Valė Petkevičienė kalbėdama pagarsino V. Kazlausko dukros Samantos rašinį apie gimtinę, tėviškę bei jų svarbą šeimos gyvenime. Žodį tarė ir Lietuvai pagražinti draugijos pirmininkas T. Zubavičius bei jo pavaduotojas J. Vilkas, Matiešionių bendruomenės pirmininkė D. Valatkienė bei žinomas ir garsus medžio meistras A. Sakalauskas.

Gervių skulptūras atidengė idėjos sumanytojas V. Kazlauskas ir darbo autorius A. Sakalauskas.

Netrukus mokiniai su mokytojais iškėlė inkilus greta Kazlauskų sodybos augančiuose ąžuoluose ir pamiškėje netoli piliakalnio.

Po to, kaip jau įprasta, visi buvo vaišinami žvėrienos sriuba (Seimo nario sumedžioto šerno mėsa) ir Kazlausko šeimos moterų – Virginijaus mamos Damutės ir žmonos Birutės iškeptomis bulvinėmis bandomis.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close