Dailiojo rašto konkursas Birštono vienkiemio darželyje-mokykloje

Birštono vienkiemio darželio-mokyklos organizuotame dailiojo rašto konkurse dalyvavo mokiniai, jų tėveliai, seneliai ir kiti šeimos nariai.

 IMG_9591

Darželio-mokyklos direktorė Regina Gustaitienė pasakojo, kad jų mokykla ketverius metus dalyvavo Lietuvių kalbos instituto, UAB „Biuro pasaulis“ ir iniciatyvinės pedagogų grupės organizuojamame Vinco Kudirkos dailiojo rašto konkurse „Rašom“. Mokykloje vaikai rašė pateiktus tekstus, o atrinkti geriausi darbai buvo siunčiami į kitą turą, į Vilnių. Tačiau nė vienais metais nebuvo jokio grįžtamojo ryšio – organizatoriai net nieko neparašė ir nepadėkojo vaikams už dalyvavimą. Taigi šiemet toks konkursas surengtas mokykloje. Konkurse mielai dalyvavo vaikų tėveliai seneliai ir kiti šeimos nariai, iš viso – 32 asmenys.

„Problemų dėl rašymo tikrai yra nemažai, nes daugiausia rašome laiškus kompiuteriu, išmaniuoju telefonu. Dailiai parašyti tekstą išties reikėjo nemažai pastangų. Mums labai malonu, kad šiame konkurse dalyvavo vaikų mamos, tėčiai ir net močiutės“, – sakė R. Gustaitienė.

Dailyraščio konkurso tikslas – taisyklingai, dailiai, aiškiai parašyti tekstą, kuris kiekvienam būtų įskaitomas.

Ne paslaptis, kad dabar mokiniai nelabai kreipia dėmesį į raštą, dažnai kitam žmogui sunku įskaityti. Vaikai nuo pat pirmųjų klasių nemokomi dailyraščio, dažniausiai jų rašymo priemonė būna ne rašalinis parkeris, o paprastas šratinukas, kuris nepadeda tobulinti rašto. Dėl to šis dailyraščio konkursas turi priminti natūralią žmogaus rašyseną, ugdyti taisyklingo, aiškaus ir gražaus rašymo įgūdžius.

Darželio-mokyklos salėje, stende, buvo iškabinti visi vaikų ir suaugusiųjų rašto darbai. Juos vertino ne tik komisija, bet ir patys vaikai, labiausiai patinkantį darbą pažymėdami drugeliu…

Komisija, kurią sudarė mokytojos Jolita Simonaitytė ir Vaidutė Babrauskaitė bei „Naujojo Gėlupio“ korespondentė Stasė Asipavičienė, atrinko taisyklingiausiai ir dailiausiai parašytus tekstus.

I kl. mokinių tarpe laimėtoja pripažinta Aistė Lipkevičiūtė, II kl. – Deimantė Baranauskaitė, III kl. – Alma Jaruševičiūtė, IV kl. – Vakaris Diškevičius. Daugiausiai mokinių simpatijų (drugelių) pelnė I kl. mokinys Aironas Grinevičius, II kl. – Agnė Ulinauskaitė, III kl. – Emilis Vaitkevičius, IV kl. – Karolina Lodaitė. Visiems prizininkams bus įteiktos padėkos ir rašaliniai parkeriai.

Visgi įdomiausias, dailiausias ir taisyklingiausias raštas yra vyresnės kartos atstovų. Prizines vietas laimėjo mama Sniegena Žiūkienė ir dvi močiutės – Virginija Ulinauskienė ir Ona Bagdonienė.

„Tai rodo, kad seniau buvo kreipiama daugiau dėmesio į raštą ir vyresni žmonės rašo gražiau. Net ir pačių vaikų simpatijas pelnė Virginija Ulinauskienė (69 m.), taigi turime į ką lygiuotis“, – sakė direktorė.

Dailyraštis būtų puiki močiučių pamoka anūkams. Kas gi, jei ne vyresnioji karta, turėtų išmokyti jaunimą gražiai ir taisyklingai parašyti bent laišką ar sveikinimą.

Mokiniai rašė tekstą, pateiktą Vinco Kudirkos konkurse, – ištrauką iš Antano Ramono „Vilniaus legendų“, o suaugusieji – ištrauką iš Romualdo Granausko apysakos „Trečias gyvenimas“.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close