Projektas „Išsaugokime vyrus“ keliavo po Birštono savivaldybę

Birštono savivaldybėje kovo 16-20 dienomis lankėsi mobilioji diagnostinė laboratorija, kurioje buvo imamas kraujas ir atliekami sudėtingi kraujo tyrimai.

 IMG_9601

Šią akciją organizavo Birštono onkologinių ligonių klubas „Viltis gyventi“ kartu su Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA).

Projekto iniciatorius — Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos prezidentas Gediminas Žižys, projekto globėjas ir mecenatas — Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis, projekto vykdytojai — medicininių tyrimų laboratorija „Medicina practica“, informaciniai rėmėjai – „Kaimo laikraštis“ ir „Ūkininko patarėjas“.

Projektas „Išsaugokime vyrus“ startavo 2011 m. lapkričio 7 d. ir keliauja po Lietuvos vietoves.

Prostatos vėžys kasmet nustatomas daugiau kaip 3000 Lietuvos vyrų. Pagal pateikiamą statistiką, 2000 iš jų diagnozuojamas ankstyvųjų stadijų susirgimas, o bent 1000 vyrų diagnozę sužino per vėlai, kai vėžio gydymas tampa labai komplikuotas. Geriausias būdas juos išgelbėti – ankstyvoji prostatos vėžio diagnostika. Tokia galimybė atsirado, kai po regionus pradėjo keliauti mobilioji laboratorija. Tačiau, atrodo, to dar negana, reikia, kad vyrai būtų dar aktyvesni ir norėtų išsitirti kraują.

Kaip sakė klubo pirmininkė Anelė Pyragienė, kraujo tyrimai atliekami ir vyrams, ir moterims, nors pats projektas vadinasi „Išsaugokime vyrus“. Vyrams buvo atliekami PSA tyrimai, o bendrasis kraujo tyrimas, skydliaukės, kepenų fermentų tyrimas, cukraus ir cholesterolio tyrimai atliekami tiek vyrams, tiek moterims.

„Pirmą dieną Birštone atėjo nedaug vyrų, tačiau kaimiškose vietovėse vyresnio amžiaus vyrai labiau susirūpinę savo sveikata. Sužinoję, kad veltui atliekami tokie sudėtingi tyrimai, žmonės pradėjo rinktis dar gausiau. Kovo 16-ąją, pirmąją autobusėlio lankymosi dieną, Birštone atėjo darytis kraujo tyrimų atėjo per 70 žmonių, o Matiešionyse ir Siponyse bei Birštono vienkiemyje ir Nemajūnuose sulaukta dar didesnio antplūdžio“, – pasakojo klubo „Viltis gyventi“ pirmininkė Anelė Pyragienė.

Nors šis projektas buvo daugiau skirtas vyrams, tačiau jų prie mobiliosios laboratorijos matėsi daug mažiau negu moterų. Tai rodo, kad moterys sveikata rūpinasi labiau negu vyrai, o iš to išplaukia ir išvada, kodėl vyrų gyvenimo amžius trumpesnis negu moterų.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close