Beveik 400 veterinarijos gydytojų sėmėsi žinių tarptautiniame veterinarijos kongrese

AB „Kauno Grūdai“ 2015 m. kovo 14 d. Trakuose suorganizavo pirmąjį Lietuvoje Tarptautinį veterinarijos kongresą visoms gyvūnų rūšims „VET Congress 2015 Lithuania“. Veterinarijos gydytojai ne kartą yra išreiškę susirūpinimą, kad mūsų šalyje trūksta renginių, kuriuose galėtų pasisemti gerosios praktikos, iš užsienyje dirbančių kolegų, bei išgirsti šių dienų veterinarinės medicinos tendencijas. Todėl į Tarptautinį veterinarijos kongresą atvyko beveik 400 veterinarijos gydytojų, kurie turėjo galimybę išgirsti aktualią informaciją apie naujausius veterinarijos preparatų gamintojų produktus, ligų gydymo sprendimus, diagnostiką bei profilaktiką.

 Pranesimai smulkiu gyvunu sekcijoje

Renginyje „VET Congress 2015 Lithuania“ vyko pristatymai, atviros diskusijos aktualiausiais praktiniais klausimais. Renginyje dalyvavo veterinarijos gydytojai iš visos Lietuvos ir aplinkinių šalių. Pranešimus aktualiomis temomis skaitė tarptautiniu mastu pripažintų veterinarinės farmacijos kompanijų atstovai, o nepriklausomi lektoriai pasidalijo savo žiniomis bei praktika.

Pasak įmonių grupės „KG Group“ vadovo Tautvydo Barščio, plėtojant Lietuvoje bei Latvijoje veterinarinės farmacijos verslus kompanija ne tik įgijo lyderės pozicijas šioje srityje, bet orientuojasi į veterinarijos gydytojų kompetencijos kėlimą. „Jaučiame atsakomybę už veterinarijos gydytojų švietimą aktualiais veterinarinės farmacijos klausimais. Kadangi esame vieni didžiausių kombinuotųjų pašarų gamintojų, o mūsų įmonių grupei priklauso ir 2 didžiausi paukštynai Lietuvoje: Kaišiadorių ir Vilniaus paukštynas, esame suinteresuoti dėmesį skirti gyvūnų sveikatingumui, jų ligų diagnostikai, gydymui ir prevencijai“, – sakė įmonių grupės vadovas Tautvydas Barštys.

 

Veterinarijos gydytojai vis daugiau skiria antibiotikų gyvūnams

Kongrese pranešimai buvo skaitomi keturiose sekcijose: kiaulininkystės, paukštininkystės, galvijininkystės bei smulkių gyvūnų. Vienos svarbiausių temų, kurios sulaukė daugiausiai susidomėjimo buvo veterinarijos gydytojos iš Prancūzijos Anne Bollart apie erkių platinamas ligas (EPL), jų prevenciją ir kontrolę. Ši tema ypač aktuali kates ir šunis gydantiems veterinarijos gydytojams, nes sergamumas erkių platinamomis ligomis Lietuvoje kasmet auga. Šių ligų paplitimui turi įtakos klimato pokyčiai, erkių paplitimas, jų gausa, socialiniai-ekonominiai faktoriai, žmonių elgsena. Kitą susidomėjimą sukėlusią temą pristatė Dr. Kamil Tomsa iš Šveicarijos. Jis apžvelgė smulkių gyvūnų šlapimo takų infekcijas, dėmesį skirdamas diagnostikai ir gydymo metodams. Įdomu buvo tai, kad pasak Dr. Kamil Tomsa, veterinarijos gydytojai vis daugiau skiria antibiotikų gyvūnams, o tai lemia bakterijų atsparumą, naujos jų atmainos tampa atsparios antibiotikams.

Ką tik gimusius veršelius patarė laikyti švariai, šiltai, kartais net aprengtus specialiais švarkeliais

Galvijininkystės sekcijoje apie pieninių galvijų naujagimių veršelių ligų priežastis, diagnostiką, gydymą ir ligų prevenciją kalbėjo veterinarijos gydytojams Paul Williams iš Jungtinės Karalystės. Šioje šalyje atlikti tyrimai atskleidė, kad veršelių viduriavimas ir kvėpavimo takų ligos daro didžiausią įtaką galvijų prieaugiui. „Per pirmąsias 2 val. sugirdykite ką tik gimusiems veršeliams 4 litrus krekenų. Vėliau tai pakartokite per pirmąsias 12 val. Atkreipkite dėmesį, kad krekenos turi būti tik šiek tiek atšaldytos, kad jose nesiveistų bakterijos. Taip pat ypač svarbu tiek veršingas karves, tiek ir ką tik gimusius veršelius laikyti švariai, šiltai, sausai, patalpoje, kurioje nebūtų drėgmės ir skersvėjų“, – patirtimi dalijosi Paul Williams. Jis taip pat prabrėžė, kad veršelius nuo karvių reikėtų atskirti per pirmąją parą, juos patalpinant atskiruose gardeliuose, kuriuose būtų gausu kraiko, ir aprengiant specialiais švarkeliais, kad pastarieji nesušaltų.

Vytautas Gudaitis pristatė praktinį ultragarso panaudojimą gyvulininkystės ūkiuose. Pasak specialisto, šiandien ūkiuose jau galima nustatyti ankstyvą veršingumą po 20-23 parų. Ultragarsas taip pat leidžia išsiaiškinti ir priežastis, kodėl karvė buvo neveršinga. Atliekant šią procedūrą rankomis gydytojas veršingumą nustatyti gali tik po 30 ar net daugiau parų. Laikas šioje situacijoje ypač svarbus, nes jis gali būti prarandamas karvei neapsiveršiavus iš pirmojo karto.

Atrasta metodika kai galima kurti specialias vakcinas konkrečiam ūkiui

Paukštininkystės sekcijoje infekcinio paukščių bronchito situaciją ES apžvelgė Remigijus Baršauskas, jis taip pat kalbėjo ir apie faktorius, lemiančius paukščių tėvinių ir dedeklių pulkų imuninį statusą. Tai labai svarbu, nes nuo stipraus tėvinių pulkų imuniteto priklauso kiaušinių, vėliau ir viščiukų kokybė. Sekcijos pranešimus vainikavo Mindaugo Gainos pranešimas apie paukščių bakterinių ligų biologinę prevenciją ir kontrolę. Pasak pranešėjo, jau atrasta metodika kai galima kurti autogenines vakcinas konkrečiam ūkiui. Taikant specialią technologiją, išskiriamos pagrindinės įvairias ligas sukeliančios bakterijos iš konkrečioje gyvūnų laikymo vietoje laikomų ar nugaišusių gyvūnų, tokios vakcinos yra sukuriamos ir naudojamas tik tame ūkyje laikomiems gyvūnams vakcinuoti. Po pranešimų vyko atvira diskusija su sekcijos lektoriais.

Afrikinis kiaulių maras plinta dėl neatsakingo žmogaus požiūrio

Kiaulininkystės sekcijoje dėmesys buvo skiriamas aktualiausioms kiaulių ligoms ir šėrimo naujovėms. Prof. Carlos Martins iš Portugalijos pristatė ypač šiuo metu Lietuvoje aktualią temą – Afrikinis kiaulių maras, grėsmė kiaulių auginimui. Pranešėjo teigimu, pagrindinis šios ligos pernešėjas yra žmogus, nes liga neplinta nei oro lašeliniu būdu, jos neperneša nei uodai ar erkės, pernešti gali tik laukiniai gyvūnai t.y. šia liga sergantys šernai. Prof. Carlos Martins sakė, kad dėl žmogaus neatsakingo požiūrio, į tai, kur jis deda mėsą, kaip transportuojama užkrėsta kiauliena, kaip utilizuojamos maro išguldytos kiaulės, kaip elgiasi su maru sergančiais šernais ir pan., Afrikinis kiaulių maras ir toliau plinta.

„VET Congress 2015 Lithuania“ suorganizuotas kartu su didžiausiais farmacijos preparatų gamintojais, tokiais kaip: MERIAL, Abic, Pfizer, Vetoquinol Biowet, KRKA. Kongreso metu veterinarijos gydytojams buvo įteikiami 8 val. kvalifikaciniai Veterinarinės farmacijos asociacijos pažymėjimai.

 KGGroup

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close