Jau ryškėja naujosios Balbieriškio bažnyčios planas ir vaizdas

Ketvirtadienio vakarą Prienų rajono savivaldybės didžiojoje salėje architektas Vilius Urbonas Balbieriškio bendruomenės atstovams pristatė pirminius naujosios Balbieriškio Švč. Mergelės Marijos Rožančiaus bažnyčios planus.

Balbieriskio baznycia

Praėjus šiek tiek daugiau nei vieniems su puse metų pradėjo aiškėti, kaip atrodys bažnyčia, pakeisianti 2013 m. rugpjūčio 8-osios naktį iki pamatų sudegusią senąją bažnyčią.

 

Naujoji bažnyčia turėtų būti šiek tiek siauresnė ir trumpesnė. Vienas didžiausių ir ryškiausių pokyčių – anksčiau buvusius du bokštus pakeis vienas. Bokštą planuota daryti ir tik šiek tiek aukštesnį už bažnyčią, tačiau, pasak projekto vadovo V. Urbono, šios minties atsisakyta. Norint, kad naujosios bažnyčios vaizdas būtų iškilesnis ir labiau džiugintų parapijiečius, bokštas iškils aukštai virš bažnyčios ir sumažės tik proporcingai kartu su visa bažnyčia – už senuosius bokštus bus tik metru žemesnis. Pati bažnyčia turėtų būti tvirtesnė, pagal preliminarų projektą planuojama, kad sienos bus trisluoksnio plytų mūro. Bažnyčios bei bokšto stogus turėtų dengti skirtingų spalvų keraminės čerpės.

 

Projektą palengvino dauguma komunikacijų, kurios yra išlikusios senosios bažnyčios vietoje. Tai sumažino ne tik projekto vertę, bet ir pagreitins statybas. Pasak architekto, be projektavimo išlaidų, naujosios bažnyčios statybos turėtų kainuoti apie 600 tūkst. eurų (2 milijonus litų).

 

Naujosios bažnyčios projektas – gana lengvas, todėl, pasak V. Urbono, bažnyčią pavyktų pastatyti per porą metų. Žinoma, jeigu tai leis žmonių, organizacijų suaukotos lėšos.

 

Pasak Balbieriškio parapijos klebono filos. lic. Remigijaus Veprausko, ant popieriaus nugulė daugelio parapijiečių bei specialistų nuomonių, pageidavimų rezultatas. Visiems naujosios bažnyčios išvaizda gali ir neįtikti, tačiau tokiu atveju dažniausiai laikomasi populiariausių nuomonių. Anot klebono, šiuo metu jau surinkta per 150 tūkst. eurų (0,5 mln. litų) naujosios bažnyčios statybai suaukotų lėšų. Norintys prisidėti prie bažnyčios atstatymo vis dar gali tai padaryti pervesdami lėšas į sudegusios Balbieriškio Švč. Mergelės Marijos Rožančiaus bažnyčios paramos sąskaitą LT464010041100476000.

DSC_0005

Primename, kad 2013 m. naktį iš rugpjūčio 7 d. į 8 d. Balbieriškio gyventojus pažadino garsus traškesys, žmonių šauksmai bei priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos automobilių sirenų gausmas. Raudonai nusidažęs dangus abejoti neleido – miestelio centre siautė didžiulis gaisras. Tą naktį, nors abejingų nebuvo, išgelbėti bažnyčios nepavyko niekam. Medinė, karščių išdžiovinta bažnyčia per kelias valandas sudegė iki pat pamatų. Gaisro skleidžiamas karštis sunkiai leido ugniagesiams prisiartinti prie kiekvieno parapijiečio daugelį metų glostytų bažnyčios sienų. Tą naktį gaisrą gesinę ugniagesiai pripažino, kad užgesinti gaisrą vilčių buvo nedaug. Pagrindinis darbas, kurio buvo imtasi, – prie pat šventoriaus tvoros stovinčių namų išsaugojimas. Iš upelio atvesta magistralinė vandens linija pajėgė išgelbėti tik kitus miestelio pastatus nuo pražūties.

 

Būtent rugpjūčio 8 d. naktį nuo šventoriaus paviršiaus išnyko daug kartų griauta, ardyta ir atstatyta, dar prieš 1520-uosius savo amžių pradėjusi skaičiuoti Balbieriškio bažnyčia. Per ilgus šimtmečius ji buvo ir sugriauta, ir apgadinta. Paskutinį kartą bažnyčia atstatyta 1956 m. Nuo to laiko bažnyčioje prisikaupė religinių bei kultūrinių vertybių, kurios per gaisrą buvo sunaikintos. Gaisro metu sudegė 12 į Kilnojamų kultūros paveldo objektų sąrašą įtrauktų vertybių: vargonai, 17–18 amžiaus paveikslai, stacijos, trys mediniai altorėliai. Gaisro metu nesunkiai nukentėjo ir pora ugniagesių.

 

Po Prienų rajono prokuratūros atlikto tyrimo ir ekspertizės rezultatų įvertinimo paaiškėjo, kad bažnyčia pražudęs gaisras kilo dėl vienintelės priežasties – elektros instaliacijos trumpojo jungimosi.

 

Po gaisro gaisravietė buvo išvalyta. Apie jį iki šiol primena tik pajuodę bažnyčios pamatai ir vienišos senosios bažnyčios prieangio kolonos. Joms vienintelėms pavyko atremti ugnies puolimą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close