Kaip gyvena Jiezno gimnazijos biblioteka?

Biblioteka – viena svarbiausių mokyklos vietų. Kalbiname Jiezno gimnazijos bibliotekos vedėją Vitaliją Rūdienę.

  Jiezno gimnazijos mokiniams biblioteka neatsiejama nuo jūsų, bibliotekos vedėjos, veido. Kiek metų čia dirbate?

 100_9157

 Malonu ir džiugu, kad biblioteka laikoma viena iš svarbiausių mokyklos erdvių. O dirbu joje jau senokai. 1985 m., baigusi senąjį Vilniaus universitetą, porą metų dirbau Trakų rajone, o vėliau grįžau į SAVO mokyklą. Jiezno gimnazijos bibliotekoje dirbu nuo 1987-ųjų metų – jau dvidešimt aštuntus metus.

Ar daug mokinių kasdien aplanko biblioteką? Kurių daugiau – mažųjų pradinukų, ,,vidurinukų“ ar pačių vyriausiųjų?

 

 Bibliotekoje kasdien netrūksta lankytojų, o skaitytojų, deja, mažiau. Daugelis čia užsuka per pertrauką pasikalbėti, kopijuoti, pavartyti dominantį žurnalą, pažaisti šaškėmis ar domino, pasėdėti prie vadovėlio per laisvą pamoką – ,,langą“, bet knygą išsineša ne visi. Aktyviausi skaitytojai yra pradinukai. Iš ,,viduriniukų“ yra keletas labai rimtų ir gerų skaitytojų, o patys vyriausieji dažniausiai užsuka programinės literatūros – to kūrinio, kurį skaito per pamokas.

Vadinasi, suaugusieji sako tiesą, kad dabartiniai mokiniai mažai skaito?

 Dabartiniai mokiniai, vadinamoji Z karta, išties skaito mažokai (paskaičiuota, kad Lietuvos vaikai skaito 22 minutes per dieną, kai Suomijos – 46 minutes). Šiuo klausimu susirūpinta net respublikos mastu. Rengiamos įvairios mokinių skaitymo skatinimo programos – tai įvairiausiais būdais darome ir mes.

Tikriausiai galėtumėt papasakoti, kokias konkrečiai knygas mokiniai mėgsta skaityti labiausiai?

 

  Mūsų mokinių lektūra yra labai įvairi: ir nuotykiai, ir fantastika, ir kūriniai apie bendraamžių problemas, ir pažintinė literatūra, ir istorinės knygos, ir pasakos… Populiarios serijų ,,Pradinuko biblioteka‘‘, ,,10+‘‘, ,,Šaunioms mergaitėms – šaunios knygos“, ,,Iliustruota didžioji klasika“, ,,Beveik suaugę‘‘ knygos. Skaitomos ir Metų knygos rinkimuose dalyvaujančios knygos. Mėgstami autoriai – J.K.Rowling, A.Lindgren, H.K.Andersenas, M.Burgess, G.Morkūnas, V.V.Landsbergis, K.Saja, K. Kasparavičius, L.Žutautė, V.Žilinskaitė, R.Šerelytė ir kt. Daugelis skaitytojų susidomi naujomis bibliotekos lentynų knygomis.

O iš kur tų naujų knygų gimnazijos biblioteka gauna?

  Jų biblioteka įsigyja įvairių akcijų metu: ,,Padovanok knygą bibliotekai“, ,,Knygų Kalėdos“ ir kt. Nemažai knygų yra dovanojama. Už 2014 m. padovanotas knygas noriu padėkoti 1-7 ir 1g klasių mokiniams, budėtojai Sigutei, valytojai Valdai, mokytojoms Irenai bei Rasai, buvusiems mokiniams ir kt.

Teko girdėti, kad jūsų suburta geriausių mokyklos skaitytojų komanda sėkmingai dalyvavo respublikiniame konkurse ,,Knygų pelėda“. Būtų įdomu apie šį renginį sužinoti daugiau.

  Respublikiniam knygų skaitymo festivaliui-konkursui ,,Knygų pelėda“ pateikiau 3 paraiškas: 1-4 kl., 5-6 kl. ir 11-12 kl. Į antrąjį turą pakliuvo paraiška apie 5-6 klasių mokinių skaitymo skatinimą mokykloje. Baigiamasis konkurso-festivalio etapas vyko praėjusių metų lapkričio pabaigoje Lietuvos vaikų ir jaunimo centre. Mūsų varžovai buvo iš Vilniaus S.Daukanto progimnazijos, Kauno r. Lapių pagrindinės, Neringos vidurinės mokyklos ir mokyklos iš Rokiškio rajono.

  Skaitymo čempionatui mūsų mokyklos 5 narių komanda parengė namų darbą – V.Račicko ,,Zuikos Padūkėlio‘‘ ištraukos inscenizaciją. Protų mūšyje mūsiškis penketukas pasirodė puikiai, o greitojo skaitymo rungtyje buvo ir ,,greitakalbesnių“ už mus. Mūsų ,,Džiugenos“ tapo linksmiausia komanda. Visi buvo apdovanoti knygomis, gavo diplomus ir padėkas. Pasibaigus konkursui, veikė kūrybinės dirbtuvės – susitikimai su rašytojais, knygų iliustratoriais, judantys paveikslai ir kt.

Kokie dar renginiai organizuojami bibliotekoje?

 Labai dažnai rengiamos parodos, skirtos įvairiems rašytojų jubiliejams, tautinėms šventėms. Kasmet bibliotekoje rengiami tradiciniai renginiai: sausį – pirmokų skaitytojų krikštynos, vasarį – pasakų popietė ketvirtokams, minint Tarptautinę vaikų knygos dieną, balandžio 2-ąją, – LIK-as šeštokams. Nacionalinės bibliotekų savaitės metu (paskutinę balandžio savaitę) vyksta rajoninė mokyklų bibliotekų akcija ,,Draugauk su knyga“: jos metu mokyklose vyksta įvairūs renginiai, po kurių geriausi kiekvienos mokyklos skaitytojai pagerbiami rajone. Į tradicinių renginių pynę įpiname ir kitus renginius: vyko susitikimas su rašytoja Vakare Aleksandravičiūte, projektas AKIM, ilgalaikis skaitymo skatinimo projektas ,,Augu skaitydamas‘‘ ir kt. Šiemet džiaugiamės susitikimu su mūsų kraštiete rašytoja Danguole Kandrotiene ir tikimės dar vieno susitikimo (lai tai bus siurprizas).

Dėkojame už atsakymus ir linkime, kad biblioteka mokiniams būtų pati mėgstamiausia vieta mokykloje.

              Bibliotekos vedėją kalbino Povilas Jasiūnas,

  Jiezno gimnazijos 7 klasės mokinys

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close