Lietuva pasirinko, Prienų ir Birštono kraštas – taip pat

Po beprotiško rinkiminės kampanijos maratono sekmadienį baigėsi didžiausia 2015-ųjų loterija. Tik pirmadienio rytą paaiškėjo, kas rinkėjams įrodė galintis būti geresnis kandidatas į savivaldą arba kas jau per ketverius ir daugiau metų įrodė, galintis pasirūpinti kraštiečių gerove.

Tiesa, rinkimų rezultatai labiau nustebino tuos, kurie tikėjosi didesnių pergalių arba bent didesnio atotrūkio nuo priešininkų. Situacija Nemuno kilpų krašte pakito minimaliai.

Visi Lietuvos nuolatiniai gyventojai šiemet rinko naujus narius į savo gyvenamosios vietos savivaldybės tarybą bei pirmą kartą nepriklausomos Lietuvos istorijoje tiesiogiai – merus. Tiesioginiai mero rinkimai leido gyventojams pasirinkti daugiausiai jiems simpatijų keliantį asmenį, o ne ant politinių derybų svarstyklių padėtą prekę. Tiesa, Prienų rajono savivaldybėje net iš 10 kandidatų nepavyko išrinkti vieną visiems tinkantį.

Meras laikomas išrinktu, jeigu surenka 50 proc. rinkėjų balsų. Neperžengus šios kartelės, rengiami pakartotiniai rinkimai – antrasis turas, kuriame dalyvauja du daugiausiai balsų surinkę kandidatai.

Taigi lygiai po dviejų savaičių, kovo 15 d. vyksiančiame rinkimų į savivaldybės merus antrame ture Prienų krašto gyventojai turės pasirinkti vieną iš dviejų – šiame, pirmame, rinkimų ture 19,06 proc. rinkėjų balsų surinkusį Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatą Alvydą Vaicekauską arba partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatę Loretą Jakinevičienę, kuri surinko šiek tiek mažiau – 15,99 proc. Galima pripažinti, kad dauguma rinkėjų ir tikėjosi šių dviejų kandidatų kovos dėl mero vietos finišo tiesiojoje. Priešiškų partijų kandidatai pateiks tikrai įdomią ir sunkiai prognozuojamą kovą.

Rinkimuose į Prienų rajono savivaldybės tarybą daugiausiai balsų (18,74 proc.) surinko bei 5 mandatus iškovojo Lietuvos socialdemokratų partija. Antroje vietoje liko partija „Tvarka ir teisingumas“, iškovojusi 4 mandatus ir surinkusi 15,57 proc. visų galiojančių rinkėjų balsų. Kitos partijos iškovojo nuo 3 iki 1 mandato, o į Tarybą nepateko Lietuvos žaliųjų partija bei „Drąsos kelio“ politinė partija.

Pagal smulkų partinį susiskaldymą bei pasikeitusius partijų sąrašuose pirmaujančius kandidatus galima sakyti, kad į Prienų rajono savivaldybę grįžta ta pati marga politinė suirutė, kokia ir buvo. Galima numanyti, kad valdančioji dauguma bei opozicija vėl bus sudarinėjama labai ilgus naujosios Tarybos darbo mėnesius. Taigi krašto gyventojams, bent jau pirmąjį pusmetį, nereikėtų stebėtis karštomis aistromis, perversmais ir gana mažu dėmesiu rinkėjams bei savivaldybės problemoms.

Būtent antrojo rinkimų į merus turo rezultatai, ko gero, lems ir socialdemokratų valdžios ateitį rajone. Šiuo metu partijos „Tvarka ir teisingumas“ turimi 4 mandatai, mere išrinkus L. Jakinevičienę taptų 5 mandatais ir susilygintų su socialdemokratų turimais taip pat 5 mandatais. Tai galėtų lemti didesnį „tvarkiečių“ pranašumą ir dar didesnį sumenkusių socialdemokratų kritimą reitingo stulpeliu žemyn. Tuo tarpu A. Vaicekausko pergalė antrame rinkimų į merus ture tik sugrąžintų tas pačias besibaigiančios kadencijos turėtas pozicijas.

Birštono savivaldybėje vis dar tvirtas valdančiųjų pozicijas išlaikė socialdemokratai, tačiau jau ir čia pradėjo dvelkti permainų vėjai.

Birštono savivaldybėje rinkimų į savivaldybės merus pirmame ture laimėjo Nijolė Dirginčienė, surinkusi 75,47 proc. visų galiojančių rinkėjų balsų. Jai pavyko nesunkiai aplenkti priešininkus ir perlipti 50 proc. kartelę. Birštone antrojo rinkimų turo dėl mero posto nebus. Tačiau daugumą rinkėjų nustebino gana didelę dalį balsų pasisavinę priešininkai: Darius Šeškevičius (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai) iš merės atėmė 15,20 proc., o Audrius Šeržentas (partija „Tvarka ir teisingumas“) – 9,34 proc. rinkėjų balsų.

Aktyvioje, tačiau nedidelėje savivaldybėje daugiausiai permainų – Taryboje. Nuolat beveik 100 proc. Tarybą užpildanti Lietuvos socialdemokratų partija šiuose rinkimuose gavo tik 63,07 proc. Birštono krašto gyventojų balsų ir iš 14 galimų iškovojo tik 9 mandatus. Šiuose rinkimuose į Tarybą išrinkti du Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatai (surinkta 12,69 proc. gyventojų balsų), du partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatai (surinkta 10,06 proc. gyventojų balsų) bei vienas Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio kandidatas (surinkta 7,85 proc. gyventojų balsų). Čia galima tikėtis, kad ir Birštono savivaldybės tarybos posėdžiai bei savivaldybės problemų sprendimas, nors valdantieji vis dar bus socialdemokratai, taps ilgesni ir pareikalaus didesnių diskusijų.

Labiausiai rinkimų organizatorius džiugino rinkėjų aktyvumas. Iš viso Prienų rajono savivaldybėje teisę balsuoti turi 25 126 rinkėjai. Birštono savivaldybėje bendras rinkėjų skaičius – 4111.

Per keturias išankstinio balsavimo dienas Prienų rajono savivaldybėje balsavo 2542 gyventojai, Birštono savivaldybėje – 560.

Rinkimų dieną, sekmadienį, iki 10 val. Prienų rajono savivaldybėje balsavo 5,96 proc., Birštono savivaldybėje – 5,97 proc. gyventojų. 14 val. Prienų rajono savivaldybėje jau buvo balsavę 25,54 proc., Birštono savivaldybėje – 31,95 proc. gyventojų. 19 val. Prienų rajono savivaldybėje buvo balsavę 39,98 proc., Birštono savivaldybėje – 49,71 proc. balso teisę turinčių rinkėjų. Iš viso rinkimų dieną Prienų rajono savivaldybėje balsavo 51,46 proc., Birštono savivaldybėje – 64,27 proc. visų rinkėjų.

Prienų rajono savivaldybėje meras buvo renkamas iš 10 kandidatų, 24 Tarybos nariai – iš 366 kandidatų. Rinkimus stebėjo ir rinkimų tvarkos pažeidimus fiksavo 146 stebėtojai. Rinkimus vykdė 8 Savivaldybės rinkimų komisijos nariai bei 194 rinkimų komisijų nariai 34 apylinkėse. Taigi, rinkimuose dalyvavo 714, arba kas 35 Prienų rajono savivaldybės gyventojas, turintis teisę dalyvauti rinkimuose.

Birštono savivaldybėje meras buvo renkamas iš 3 kandidatų, 14 Tarybos narių – iš 80 kandidatų. Rinkimus stebėjo ir rinkimų tvarkos pažeidimus fiksavo 9 stebėtojai. Rinkimus vykdė 7 Savivaldybės rinkimų komisijos nariai bei 20 rinkimų komisijų narių 3 apylinkėse. Rinkimuose dalyvavo 116, arba, kaip ir Prienų rajono savivaldybėje, kas 35 Birštono savivaldybės gyventojas, turintis teisę dalyvauti rinkimuose.

Žinoma, rinkimų metu pasitaikė ir pažeidimų, kurių, deja, nespėta užfiksuoti. Dažniausi užfiksuoti pažeidimai – netinkamai įregistruota arba ne laiku viešinama politinė reklama bei informacijos rinkimų apylinkėse trūkumas. Deja, Prienų rajono savivaldybės teisėsaugininkams pavyko užregistruoti ir bandymo papirkti atvejį. Tai įvykdęs asmuo bus traukiamas baudžiamojon atsakomybėn.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close