Šiemet  Lietuvoje minimos mūsų tautos dainiaus Jono Mačiulio-Maironio 150-osios gimimo ir 80-osios mirties metinės. Spalio 25 d. į šventinį koncertą, parodą ir knygų mugę „Dedikacija Maironiui“ pakvietė Prienų krašto kūrėjų klubas „Gabija“.

 

Visą popietę kultūros ir laisvalaikio centre, rodės, sklandė Maironio dvasia. Fojė buvo pristatyta nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos paroda apie mūsų iškilųjį poetą – jo nuotraukos, gaidos. Parodos autoriai stengėsi atskleisti Poetą, kaip ypač jautrią asmenybę. Didžiausias dėmesys skirtas jo kūrybos perlui – eilėraščių rinkiniui „Pavasario balsai“. Taip pavadinta ir kilnojamoji paroda. Ekspozicijoje galima pamatyti „Pavasario balsų“ leidimus nuo pirmojo (1895 m.) iki paskutiniojo, dar tik šiemet pasieksiančio skaitytojus. Išskirtiniai eksponatai – Poeto rankraščiai, kuriuos parodai paskolino Maironio lietuvių literatūros muziejus.

Šventiniame koncerte susitiko Nacionalinės premijos laureatas Čiurlionio kvartetas ir charizmatiškasis aktorius, lietuvių literatūros ir tautos patriotas Vytautas Rumšas (vyresnysis). Pristatydamas kvartetą, aktorius V. Rumšas akcentavo: „Lietuvos nacionalinės premijos laureatas Čiurlionio kvartetas jau keturis dešimtmečius puoselėja lietuvišką muziką. Šis kvartetas nuolat kviečiamas koncertuoti tarptautiniuose festivaliuose ir koncertų salėse visoje Europoje: nuo Islandijos iki Rusijos, nuo Norvegijos iki Italijos. Koncertavo ir Kanadoje, ir Japonijoje. Kvarteto repertuarą sudaro daugiau kaip 300 įvairių epochų ir stilių kūrinių, tačiau pagrindinis dėmesys skiriamas klasikinei bei romantinei muzikai. Kvartetas groja unikaliais XVIII-ojo amžiaus italų meistrų instrumentais“. Prie tokios muzikos itin derėjo aktoriaus V. Rumšo deklamuojama Maironio poezija. Jo skaitomi chrestomatiniai Maironio eilėraščiai: „Lietuva brangi“, „Jūratė ir Kastytis“, „Trakų pilis“ ir kiti, atsiskleidė visa savo dvasios didybe.

Po iškilmingo koncerto organizatoriai pakvietė į tradicinę, jau ketvirtąją knygų mugę. Krašto kūrėjų klubo „Gabija“ vadovė Rasa Zdanevičienė priminė, kad prie knygų mugės idėjos ir jos gyvavimo daug prisidėjo šviesios atminties Seimo narys Juozas Palionis, todėl ir jo vardo labdaros ir paramos fondas nutarė paremti šį projektą. „Į renginį kvietėme plačiąją visuomenę, tačiau labai norėjome matyti mokinius, todėl jų dalyvavimas maloniai nudžiugino. Šiandien plačiai kalbama apie Maironio įtaką, jo darbų ir asmenybės prasmę. Mes tai ir darome – tik ne Lietuvos mastu, o mažo Prienų miestelio erdvėje“, – knygų mugės metu kalbėjo R. Zdanevičienė. 

Knygų mugėje Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla pristatė naujausią Maironio leidinį „Graži tu mano“ bei Aldonos Ruseckaitės knygą ,,Šešėlis JMM“. Apie įvairias leidyklos naujienas pasakojo literatūrologė Janina Riškutė. Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto leidybos skyriaus direktorius Gytis Vaškelis atvežė Maironio poezijos kompaktinę plokštelę ,,Pavasario balsai“ ir kitų naujų leidinių.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close