Nacionalinis diktantas Prienuose sulaukė rekordinio dalyvių skaičiaus (GALERIJA)

Vasario 21 d. visa Lietuva rašė nacionalinį diktantą. LRT televizijos žinių vedėjo Marijaus Žiedo diktuojamą tekstą rašė ir Prienų rajono gyventojai.

DSC_9610

 

galerija0906

 

Šiemet diktantą rašė rekordinis dalyvių skaičius. Visoje Lietuvoje sulaukta žymiai didesnio susidomėjimo negu anksčiau. Prienų rajone nacionalinis lietuvių kalbos diktantas buvo rašomas net 8 mokyklose iš 12 rajone esančių. Na, o rašyti diktantą į Prienų rajono savivaldybės didžiąją salę susirinko rekordinis dalyvių skaičius – net 29. Iš viso rajone – Savivaldybėje ir mokyklose diktantą rašė 54 suaugusieji bei 75 moksleiviai. Palyginti su kitais metais rašytais diktantais, tiek dalyvių susirinko pirmą kartą. 2014 m. diktantą rajone rašė 38 suaugusieji, o 2013 m. – tik 18.

 

Nacionalinio diktanto rašymą Prienų rajono savivaldybėje organizavusi Prienų rajono savivaldybės kalbos tvarkytoja Vaida Peleckienė linkusi manyti, kad žmonės tampa pilietiškesni ir patriotiškesni.

 

Šeštadienio rytą išbandyti savo žinias nepabūgo nei jauni, nei vyresni prieniečiai. Vyriausiai šių metų diktanto dalyvei – 72-eji metai. Dauguma rašiusiųjų nacionalinio diktanto konkurse dalyvauja jau ne pirmą kartą. Ne vienas džiaugėsi vėl galėdamas susitikti su bendraminčiais. Daugeliui nacionalinis diktantas – jau ne konkursas, o puikiai praleistas laikas. Iš tiesų, visus diktanto dalyvius lydėjo puiki nuotaika ir šypsenos.

 

Džiugu, kad nemažą dalį diktanto dalyvių sudarė pačios Savivaldybės darbuotojai, nors Savivaldybės vadovai, šiemet, matyt, užsiėmę rinkimų rūpesčiais, pasitikrinti savo raštingumo neatvyko.

 

Šiemet norintiems pasitikrinti savo lietuvių kalbos žinias buvo padiktuotas gana simbolinis, tačiau nelengvas tekstas. Šeštadienio rytą radijo bangomis po Lietuvą pasklido rašytojos Lauros Sintijos Černiauskaitės tekstas „Pokalbis“. Simboliška ir nejauku, tačiau M. Žiedo skaitytas tekstas paliečia gana jautrią šiomis dienomis temą. Tai trumpa istorija apie du kurmius, kurie stebi pirmuosius karo naikintuvus, raižančius Lietuvos padangę.

 

Rašiusiuosius diktantą klaidino ne tik tiesioginės kalbos elementai, bet ir vietomis įmantrūs žodžiai, ilgi sakiniai.

 

Diktantas buvo rašomas visose Lietuvos savivaldybėse, bibliotekose, mokyklose ir Lietuvos ambasadose užsienyje, Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vykstančioje Vilniaus knygų mugėje. Simboliška ir tai, kad diktantas buvo rašomas ir Ukrainoje, Kryme – pasitikrinti savo žinias susirinko Simferopolio lietuvių bendruomenė.

 

Diktanto tekstas viešai paskelbtas vasario 23 d., pirmadienį, o galutinių rezultatų dar teks palaukti. Manoma, kad geriausiai lietuvių kalbos gramatikos taisykles išmanantys diktanto dalyviai paaiškės tik balandžio mėnesį, kai bus atrinkti finalo dalyviai, kurie susirungs dėl raštingiausiojo titulo.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close