Fizinis aktyvumas – sveikatos pagrindas

Tradiciškai Lietuvoje vasaris skelbiamas sveikos gyvensenos ir sporto mėnesiu, kurio metu ypatingas dėmesys yra skiriamas visuomenės informavimui apie sveikos gyvensenos svarbą ir naudą, propaguojant judėjimą ir aktyvų laisvalaikio leidimą žiemos metu. Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras bendradarbiaudamas su partneriais (jaunimo ir suaugusiųjų sveikatingumo ir sporto klubas „Vėjas“, Prienų sveikos gyvensenos klubas „Versmenė“) visus didelius ir mažus ragina būti fiziškai aktyviais ir rūpintis savo sveikata.

Fizinis aktyvumas yra svarbus visų amžiaus grupių asmenims. Fizinis krūvis adekvatus žmogaus organizmo sistemų funkciniam pajėgumui ir pamažu didinamas, teigiamai veikia savigarbą, nuotaiką, laikyseną, padeda išvengti nutukimo. Būdami aktyvūs gyvename turiningiau, sveikiau ir linksmiau.

Pasaulio sveikatos organizacija parengė fizinio aktyvumo rekomendacijas:

 5-17 m. asmenims rekomenduojama mažiausiai 60 min. kasdien užsiimti vidutinio (energijos kiekis – pulsas aukštesnis nei įprastai, galite kalbėti, bet negalite dainuoti) ar didelio intensyvumo fizinio aktyvumo veikla (energijos kiekis – pulsas stipriai aukštesnis nei įprastai, negalite kalbėti, arba dūstate kalbėdamas).

 Suaugusiems asmenims (18-64 m.) rekomenduojama 30 min. vidutinio intensyvumo fizinio aktyvumo veikla 5 dienas per savaitę arba 20 min. intensyvaus fizinio aktyvumo veikla 3 dienas per savaitę. Taip pat galima derinti vidutinio ir intensyvaus fizinio aktyvumo užsiėmimus.

 65 m. ir vyresnio amžiaus asmenims tokios pačios rekomendacijos kaip ir iki 64 m. Jeigu dėl sveikatos būklės šios amžiaus grupės suaugusieji negali būti fiziškai aktyvūs, kaip siūloma, jie turi būti fiziškai aktyvūs tiek, kiek gali pagal savo sveikatos būklę.

                       Lietuvoje daug nesportuojančių ir nesimankštinančių gyventojų. Prienų r. savivaldybės visuomenės sveikatos biuras 2012 m. atliko Prienų r. savivaldybės gyventojų fizinio aktyvumo tyrimą. Tyrime dalyvavo 377 (185 vyrai ir 192 moterys) respondentai – 20-64 m. amžiaus gyventojai. Prienų r. savivaldybės gyventojų buvo prašoma apibūdinti savo fizinio aktyvumo lygį. 41 proc. apklaustųjų nurodė, kad fizinius pratimus daro labai retai, galima sakyti – niekada, o 59 proc. teigė, kad jie rečiau ar dažniau atlieka tam tikrus fizinius pratimus kurie yra susiję su mažesniu fiziniu krūviu. 24 proc. respondentų atlieka keletą mažo ar vidutinio intensyvumo fizinių pratimų.

Respondentų buvo klausiama, kokia jie užsiima fizine veikla. Viso buvo nurodyta 10 alternatyvų. Dažniausiai apklaustieji nurodė, kad jie važinėja dviračiu – 44 proc., intensyviai vaikšto 35 proc. respondentų, mankštą namuose paminėjo 25 proc., bėgiojimą nurodė 17 proc. Čia yra labai ryškūs skirtumai amžiaus grupėse. Tarp jaunimo bėgiojančių yra 31 proc. 35-49 m. amžiaus grupėje mažiau – 14 proc., o tarp vyresnių tik 7 proc. Kalbant apie fizinę veiklą neįprastai daug surinko atsakymas „kita” – 28 proc. Pasirodė, kad čia minimas įvairus fizinis darbas.

Tiriamųjų buvo klausiama, apie fizinio aktyvumo teikiamą naudą. Didžioji dauguma (74 proc.) apklaustųjų pasirinko atsakymą, kad fizinis aktyvumas gerina fizinę ir psichinę sveikatą. Dažniau šį atsakymą pasirinko moterys – 80 proc., nei vyrai – 69 proc.

Prienų rajono savivaldybės gyventojų buvo klausiama, kokios yra nesportavimo/nesimankštinimo priežastys. Iš 11 atsakymų buvo galima pasirinkti 2 svarbiausius. Dažniausiai buvo nurodoma, kad nesportuojama dėl laiko trūkumo – 30 proc. Dažniau šią priežastį nurodė jauni žmonės – 40 proc. (vidutinio amžiaus – 35 proc., vyresni nei 50 metų – 18 proc.). Valios ir noro trūkumas kaip priežastis buvo nurodomas 21 proc. atvejų. Dažniau tai nurodė moterys – 26 proc., nei vyrai – 15 proc. Didelį darbo krūvį paminėjo 19 proc. respondentų. Dažniau šią priežastį nurodė kaimo vietovės gyventojai – 23 proc., nei miesto vietovės gyventojai – 11 proc.

Jeigu Jūs nutarėte pradėti mankštintis, rekomenduojama laikykitės šių taisyklių:

 Pradėti reikėtų nuo mažiausių krūvių, laipsniškai didinant intensyvumą, trukmę ir dažnį. Pirmąją dieną pasivaikščiokite 10-15 min. per pietų pertrauką. Laipsniškai krūvį didinkite, kartu daugiau judėdami įprastinėje savo veikloje (įstaigoje, namuose, gatvėje, sode).

 Būtinas nors 5 min. apšilimas prieš mankštą ir 5 min. laipsniškas atvėsimas mankštos pabaigoje.

 Pratimai turi būti pakankamo intensyvumo, padažninantys pulsą ir kvėpavimą.

 Pratimų rūšis turi tikti Jūsų  amžiui, įgūdžiams, pajėgumui, turi būti saugūs ir netraumuojantys.

 Tinka judrūs pratimai, kai įtraukiama kuo daugiau raumenų grupių: greitas ėjimas, bėgimas, plaukimas, važiavimas dviračiu, irklavimas, aerobiniai šokiai, slidinėjimas. Šios fizinės veiklos rūšys yra aerobinės – jų metu organizmas energijos pagaminimui aktyviai vartoja deguonį, treniruojami plaučiai ir širdis.

 Sergantiems širdies kraujagyslių ir kitomis ligomis turi būti sudaryta speciali fizinio aktyvumo programa.

Kaip teigia specialistai, fizinis aktyvumas gali pakeisti nemažai vaistų, tačiau nė vienas vaistas negali pakeisti fizinio aktyvumo. Kiekvienas iš mūsų norime būti sveiki ir gražūs, bet norėdami tokiais tapti privalome nuolat skirti laiko sveikai bei aktyviai gyvensenai. Bet  koks fizinis aktyvumas, nors ir nedidelis, visuomet geriau, negu nieko. Pradėti mankštintis niekada nėra per vėlu, reikia turėti tik noro!

Jaunimo ir suaugusiųjų sveikatingumo ir sporto klubas „Vėjas“ (Prienų Ąžuolo progimnazijoje) kviečia į nemokamus fizinio aktyvumo užsiėmimus:

Pirmadieniais 18.00 val.

Trečiadieniais 18.00 val.

Penktadieniais 18.00 val.

Sekmadieniais 12.00 val.

 

Prienų sveikos gyvensenos klubas „Versmenė“ kviečia:

Vasario 22 dieną (sekmadienį) 12.00 val. (renkamės prie Prienų kultūros ir laisvalaikio centro) į žiemos šventę Žvėrinčiaus miške. Jos metu žaisime įvairius žaidimus, dainuosime ir aktyviai bei smagiai praleisime popietę.

 

Taip pat visą vasario mėnesį Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kviečia ateiti ir nemokamai sužinoti savo kūno masės indeksą (KMI), svorį, vidinių kūno riebalų kiekį, procentines kūno riebalų ir skeletinių raumenų dalis ir reikalingą minimalų paros kalorijų kiekį, arterinį kraujo spaudimą. Taip pat gyventojai bus konsultuojami sveikos gyvensenos klausimais.

Mus rasite Revuonos g. 4. Išsamesnė informacija teikiama tel. 5 44 27.

 

 

Parengė: visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Asta Gataveckienė ir

 visuomenės sveikatos stebėsenos specialistė Justina Miliauskaitė

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close