Europos kalbų diena įprastai minima rugsėjo 26 dieną. Tačiau Išlaužo pagrindinėje mokykloje ją atidėjome dėl ypatingos progos – Comenius projekto „Travelling around Europe“ partnerių iš Italijos, Turkijos ir Ispanijos vizito mūsų mokykloje.

Svečius iškilmingai – su duona, lietuvišku sūriu, druska – sutikome spalio 9 d., o po dienos, ketvirtadienį, visi drauge minėjome Europos kalbų dieną. Mes, vyresniųjų klasių mokiniai, susiskirstėme į tris – turkų, ispanų ir italų – kalbų grupes ir dalį pamokos dirbome su svečiais mokytojais, mokydamiesi jų kalbų. Tai bent smagumėlis! Išmokome itališkai ir turkų kalba pasisveikinti, pasakyti savo vardą, mokyklą, skaičiuoti iki dešimties, netgi sudainuoti posmelį populiarios dainos. Ispanų grupės mokiniams teko itin sudėtingas išbandymas – greitakalbė, kurios skambėjimas sukėlė daug juoko bei aplodismentų. Jautėmės sėkmės pakylėti.

Po šių smagių pamokų svečių laukė staigmena – mokinių ir mokytojų savarankiškai, be profesionalų pagalbos išmoktos dainos jų kalbomis. Pirmoji skambėjo daina italų kalba apie Venecijos karnavalą, kurią atliko moksleivių klubas „Muzikos studija“ ir mokytoja Aldona Armonienė. Mokyklos vertėjų klubo nariai, vadovaujami mokytojos Eglės Urbanienės, pritardami gitara dainavo turkų kalba. Ispaniškai  padainavo mokytojos Eglė Urbanienė ir Audronė Ramoškienė. Sulaukėme gausybės garbių svečių aplodismentų, šypsenų ir pagyrimų.

Visiems ši šventė patiko. Likome nustebinti: tiek mes svečių pamokomis, tiek svečiai mūsų svetingumu bei parodyta pagarba Europos kalboms bei kultūroms. Tokia Europos kalbų diena mums buvo ypatinga.

 

Dominyka Dačkutė,

Išlaužo pagrindinės mokyklos 10 klasės mokinė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close