Žemdirbiai ir toliau galės įsigyti žemės ūkio technikos lizingu

Žemės ūkio ministerija suinteresuota, kad žemdirbiai galėtų įsigyti naujausios technikos ir taip didinti savo ūkių našumą. Todėl, kaip ir 2007–2013 metų programiniame laikotarpyje, taip ir 2014 – 2020 metais žemės ūkio technikos įsigijimas finansinės išperkamosios nuomos būdu ir toliau bus finansuojamas. „Žemdirbių technika neužsibūna valdininkų kabinetuose, o paramos suteikimo sąlygos yra dėliojamos taip, kad žemdirbių interesai būtų apsaugoti ir jie galėtų didinti savo gaunamas pajamas. Tačiau negalime nusižengti priimtoms nuostatoms, kurios yra vienodos visose sektoriuose“, – sakė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Žemės ūkio technikos įsigijimas lizingo būdu

Naujajame 2014-2020 metų finansiniame laikotarpyje žemės ūkio technikos įsigijimas finansinės išperkamosios nuomos būdu (lizingu) bus finansuojamas. Parama už lizinguojamą turtą bus suteikiama pagal 2007-2013 metais galiojusias taisykles. Iš paramos lėšų bus padengiamos mėnesinės lizinguojamo turto įmokos. Lizingo būdu įsigyta technika taps ūkininko nuosavybe per 24 arba 36 mėnesius nuo tos dienos, kai bus pasirašyta paramos paskyrimo sutartis ar priimtas sprendimas skirti paramą. Perkant žemės ūkio techniką lizingu, turto įkeitimas yra nereikalingas, nes faktinis turto savininkas yra lizingo bendrovė.

Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programoje yra numatyta, kad projekto, kuriam buvo gauta parama įgyvendinimo laikotarpis gali trūkti 2 ar 3 metus, o kontrolės – 5 metus nuo paskutinio paramos lėšų išmokėjimo gavėjui. Jeigu būtų nustatytas ilgesnis projekto įgyvendinimo laikotarpis, sutapatinus jį su kontrolės laikotarpiu, bendras kontrolės laikotarpis sudarytų net 10 metų. Tad paramos įsisavinimas pradėtų strigti.

Praėjusių metų patirtis parodė, kad toks paramos skyrimo už lizinguojamą turtą būdas yra ne tik praktiškas, bet priimtinas paramos gavėjams, ūkininkams, žemės ūkio bendrovėms ar maisto gamybos įmonėms, todėl šios tvarkos ir toliau ketinama laikytis.

Paskolos žemdirbiams su garantija

Kredito įstaigos ir žemdirbiai aktyviai bendradarbiauja, nes norint modernizuoti ūkį, reikalingos didesnės investicijos, tad žemdirbiai ima paskolas. Jeigu žemdirbio įkeičiamas turtas yra per mažas, bankas ar kredito unija gali kreiptis į Žemės ūkio paskolų garantijų fondą, prašydamas garantijos. „Blogų kreditų nėra daug, apie 1 procentą, nuo visų paskolų, kur garantiją suteikė mūsų fondas, tad bankrutavusių žemdirbių yra mažuma“, – sakė fondo direktorė Danguolė Čukauskienė. Žemės ūkio paskolų garantijų fondas garantuoja kredito įstaigoms iki 70 procentų neatgautos kredito dalies grąžinimą. Kredito įstaigoms už kreditus, suteikiamus jauniesiems ūkininkams (iki 40 metų) ir ūkio subjektams, kurie užsiima gyvulininkyste, jeigu kreditai skirti gamybiniams pastatams įsigyti, jų statybai ir rekonstrukcijai, gamybinei įrangai ir (ar) gyvuliams įsigyti bei ūkio veiklos subjektams, apdraudusiems žemės ūkio augalus, garantuojamas iki 80 procentų neatgautos kredito dalies grąžinimas. Garantijos taip pat teikiamos finansinės nuomos (lizingo) bendrovėms už ūkio subjektų lizingo būdu įsigyjamą naują žemės ūkio techniką bei kitus įrengimus, taikoma garantijos suma – iki 60 proc.

Žemės ūkio technikos įkeitimas

Žemdirbiai turi įkeisti turtą tik tuo atveju, jeigu jam įsigyti be ES paramos lėšų ima ir paskolą. Turto įkeitimas neapima lizingo paslaugų. Pagal formuojamą teismų praktiką bylose dėl išieškojimo iš už ES paramos lėšas įsigyto turto, jeigu asmuo gavo ES paramą ir įsigijo už ją turto, tas turtas yra apsaugotas. Tačiau išieškojimas yra galimas, jei paramos gavėjas pažeidžia teisės aktus, reglamentuojančius paramos gavimą, todėl šita apsauga nėra absoliuti. Bankai negali pradėti išieškojimo dėl to, kad paramą gaunantis asmuo vėluoja/negali su jais atsiskaityti. Ši nuostata yra universali ir galioja visuose sektoriuose, kuriuose yra teikiama Europos Sąjungos parama, tad ji taikoma ne tik žemdirbių turtui.

Daugiau informacijos apie Lietuvos kaimo plėtros 2014 – 2020 metų programą galite rasti čia: www.zum.lt arba čia: http://www.zum.lt/index.php?1989161447

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close