Festivalį gražiajame Nemuno vingių krašte žino visa Lietuvos šokių bendruomenė (GALERIJA)

Balbieriškio bendruomenės vyresniųjų liaudiškų šokių grupė „Ringis“ – tai ne tik liaudies šokį mėgstančių žmonių sambūris, savo gyvavimą pradėjęs prieš dešimtį su viršum metų. Tai kolektyvas, kuris daugumai šokėjų yra tapęs antrąja šeima. Ją vienija itin linksmas ir gerą humoro jausmą turintis vadovas Raimundas Markūnas, nuo kurio ir prasidėjo tradiciniu tapęs respublikinis vyresniojo amžiaus žmonių liaudiškų šokių festivalis „Ringio ringiai“. Šiemet liaudies šokio mylėtojai iš įvairių Lietuvos kampelių į Balbieriškį rinkosi jau aštuntąjį kartą.  

DSC_6221

galerija0906

Festivalį gražiajame Nemuno vingių krašte pamėgo ne tik patys balbieriškiečiai, užpildantys visas sėdimas salės vietas ir pasienius, bet ir liaudiškų šokių kolektyvai, atvykstantys į šią šventę metai iš metų ir, kaip kai kurie iš jų tvirtino, kvietimo laukiantys labiau nei į respublikinę dainų ir šokių šventę.

Šiemet „Ringio ringiuose“ Balbieriškio kaimo seklyčioje trankią muziką ir smagius šokius dovanojo liaudiškų šokių grupės iš Kauno, Klaipėdos, Lentvario, Elektrėnų ir, be abejo, iš Balbieriškio. Miesteliui atstovavo ir čia gyvenančių žmonių širdis džiugino net du kolektyvai: vyresniojo amžiaus žmonių liaudiškų šokių kolektyvas „Ringis“ bei jo auganti pamaina – Balbieriškio pagrindinės mokyklos jaunučių liaudiškų šokių grupė „Ringučiai“. Šie du kolektyvai– vyresnieji, pavymui ir mažieji šokėjėliai – ir pradėjo festivalį.

Jo dalyvius sveikino ir smagaus šokio bei karštų plojimų linkėjo festivalio sumanytojas ir koordinatorius Raimundas Markūnas, Prienų rajono savivaldybės meras Vytas Bujanauskas.

Po šeimininkų pasveikinimų žiūrovus linksmino jau šešioliktus metus gyvuojantis Elektrėnų kultūros centro kolektyvas „Vijūnas“ (vad. Angelė Pačėsienė), tik ką savo dešimtmetį atšventęs Lentvario kultūros centro liaudiškų šokių kolektyvas „Lendvarė“ (vad. Rimutė Blikertienė), veiklos 80-metį netrukus švęsiantis Kauno kultūros centro Tautos namų vyresniųjų liaudiškų šokių kolektyvas „Suktinis“, nė vieno festivalio nepraleidęs ir su gausia muzikantų palyda atvykęsKlaipėdos miesto kultūros centro kolektyvas „Vėtra“ (šokių grupės vad. Vilius Šleinius, instrumentinės grupės vad. Gintautas Bareikis).

 

„Ilgiausių metų“ jubiliatui

Po pasirodymų Klaipėdos kolektyvo vadovas V. Šleinius pasidžiaugė maloniu priėmimu Balbieriškyje ir kasmet rodomu rajono valdžios dėmesiu, o ypač festivalio iniciatoriumi, Lietuvos dainų ir šokių švenčių vyriausiuoju baletmeisteriu, kolega ir ilgamečiu bičiuliu R. Markūnu. „Tai žmogus, kuris daug metų dirba atsakingą darbą, o jo vadovaujamas kolektyvas laimi aukštas vietas įvairiuose respublikiniuose konkursuose, dalyvauja Lietuvos dainų ir šokių šventėse, koncertuoja užsienyje“, – pagyrimo žodžių „Ringio“ vadovui negailėjo V. Šleinius, nepamiršęs ir neseniai praėjusio R. Markūno jubiliejaus. Palinkėdamas meilės gyvenimui ir kūrybinės sėkmės, kad gyvenimas nebūtų nuobodus, o neštų kiekvieną džiugią dieną, pakvietė visus sudainuoti „Ilgiausių metų“.

 

Nuoširdus dėkingumas organizatoriams ir dalyviams

Po įspūdingo orkestrinio klaipėdiečių ir visų susirinkusiųjų pasveikinimo audringais plojimais buvo pasitikti visi kolektyvų vadovai. Festivalio organizatoriai ir šeimininkai, „Ringio“ vadovas R. Markūnas ir Balbieriškio bendruomenės „Balbieriškis“ pirmininkas Saulius Narūnas įteikė kolektyvų vadovams padėkas ir dėkojo už trankią muziką, kurios užkrėsti bei klaipėdiečių šokėjų pakviesti aikštelėje sukosi ir Balbieriškio seniūnė su vyru.

Kolektyvams padėkas taip pat įteikė rajono meras V. Bujanauskas ir Savivaldybės administracijos Kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vedėjas Rimantas Šiugždinis. Vedėjas teigė stebintis šį festivalį nuo pirmų dienų ir nuolat besidžiaugiantis dideliu būriu draugų, nepabūgstančių nei blogo oro, nei ilgo kelio į Balbieriškį, festivalio organizatoriais ir šokėjais, turtinančiais rajono kultūrinį gyvenimą ir miestelio žmonių kasdienybę.

Savivaldybės administracijos direktorius Algis Marcinkevičius irgi atvyko su sveikinimais ir dovanomis. Tardamas žodį jis pabrėžė, jog per aštuonerius metus Balbieriškyje viešėjo patys geriausi Lietuvos liaudiškų šokių kolektyvai. Pasak A. Marcinkevičiaus, visai šalies šokių bendruomenei jau tinka Balbieriškio liaudies himnas, kuriame dainuojama, jog gali nežinoti Berlyno ar Paryžiaus – Balbieriškį žinoti privalai ir pašokti čia turi būtinai, jeigu nori vadintis tikruoju ir geruoju Lietuvos šokėju. Be organizatorių indėlio ir jiems priskiriamų nuopelnų, A. Marcinkevičius teigė matąs didelę naudą mažiesiems šokėjams, kurie turėjo ne tik puikią progą gražiai pasirodyti, bet ir gerą pamoką – šokio, kultūros, istorijos ir žmogiškumo. Padėkodamas ir palinkėdamas įsipareigoti būti šokėjais, kol festivalis „Ringių ringiai“ švęs bent jau savo dešimtmetį, „Ringučiams“ direktorius įteikė saldųjį prizą.

Festivalio organizatorius, dalyvius sveikino rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Rima Zablackienė, Balbieriškio seniūnė Sigita Ražanskienė, Balbieriškio kultūros centro direktorė Neringa Garmuvienė. Vadovaujančius postus užimančios dailiosios lyties atstovės dėkojo festivalio organizatoriams ir dalyviams už svarų indėlį į Balbieriškio kultūrinį gyvenimą, linkėjo tolimesnės geros kloties, gražių akimirkų ir naujų pasiekimų.

Kadangi šventė sutapo su neseniai nuskambėjusiu „Ringio“vadovo jubiliejumi, jį taip pat sveikino svečių kolektyvai ir mažieji šokėjėliai. Vieni čia pat sukūrė eiliuotą sveikinimą, kiti jau iš anksto pakvietė ne tik „Ringį“, bet ir kitus kolektyvus bei žiūrovus atvykti balandžio 22 d. į Elektrėnuose vyksiantį respublikinį šokių festivalį „Šokių pynė“.

Turbūt joks festivalis ar šventė nevyksta be geranoriškų rėmėjų. Organizatorių vardu festivalio vedėja Ligita Gediminienė nuoširdžiai padėkojo šio festivalio rėmėjams: Eglei ir Vyteniui Šaučiūnams, Agnei ir Algiui Mitrulevičiams, Jolantos Želvienės IĮ, knygynui „Pegasas“, informaciniams leidėjams.

Skambant liaudiškai muzikai, viena iš gražiausių Nemuno vingių krašte šokio švenčių atsisveikino su dalyviais ir žiūrovais iki kitų metų… O mes artimiausiame numeryje pratęsime jubiliejinį pokalbį su kolektyvo „Ringis“ vadovu R. Markūnu.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close