Birštono policijos komisariato darbas vertinamas gerai

Sausio 22 dieną Birštono savivaldybės didžiojoje salėje vyko Birštono policijos komisariato ataskaitinis susirinkimas bendruomenei. Jame dalyvavo Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, pavaduotojas Juozas Aleksandravičius, Alytaus AVPK viršininkas Česlovas Mulma, Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis, Kauno apygardos prokuratūros Alytaus apylinkės prokuratūros vyriausiasis prokuroras Stasys Kasiulis ir jo pavaduotojas Rolandas Juškevičius bei Birštono savivaldybės visuomeninių ir biudžetinių organizacijų atstovai.

IMG_8890

Birštono policijos komisariato (toliau – PK) viršininkas Rolandas Stiklius susirinkimo dalyviams pristatė svečius ir susirinkimo darbotvarkę.

Birštono PK VP viršininkas Egidijus Treigys svečiams ir visuomenės atstovams pristatė praėjusių metų veiklos ataskaitą.

 

Prioritetas – savivaldybės gyventojų ir svečių saugumas

E. Treigys akcentavo, kad Birštono PK veikla buvo orientuota į visuomenės saugumo bei viešosios tvarkos užtikrinimą savivaldybės teritorijoje, policijos atliekamų funkcijų gerinimą, operatyvų reagavimą į pranešimus apie nusikalstamas veikas bei kitus teisės aktų pažeidimus ir visuomenės aktyvumo didinimą kuriant saugią aplinką.

Birštonas – kurortinė vietovė, kurioje lankosi daug svečių, poilsiautojų ir turistų, čia pluša ir statybos bei pastatų renovacijos darbus vykdantys statybininkai, tad pasitaiko ir žmonių, linkusių nusikalsti. Be to, nedarbas, alkoholinių gėrimų vartojimas sudaro galimybes vagiliauti, plėšikauti bei chuliganiškai elgtis. Visuomenėje vis dar atsiranda asmenų, užsiimančių nelegalia veikla, noru pasipelnyti kitų žmonių sąskaita.

Tačiau Birštono PK pareigūnams neblogai sekasi kovoti su visuomenės negerovėmis. Pranešime paminėta, kad Birštono savivaldybė yra viena iš saugiausių Lietuvoje, kad čia dirba kvalifikuoti, išsilavinę ir kompetentingi pareigūnai. Iš viso Birštono PK dirba 21 policijos pareigūnas, 11 iš jų turi aukštąjį, o 6 – teisinį išsilavinimą. Policijos pareigūnams visada padeda Birštono savivaldybės administracija, socialiniai partneriai, dalykiškas bendravimas su prokuratūra, teismu. Birštono PK daug dėmesio skiria ir Alytaus apskrities VPK. Be to, nemažai reikšmės turėjo ir pagerėjusios policijos pareigūnų darbo sąlygos perėjus dirbti į naujas patalpas. Ne paskutinėje vietoje yra ir nuolat didėjantis gyventojų visuomeniškumas, jų pagalba, teigiamas žiniasklaidos požiūris ir policijos atliekamų darbų viešinimas.

 

Populiariausias nusikaltimas – vagystės

E. Treigys paminėjo, kad 2014 m. padaugėjo nusikalstamų veikų, siejamų su vagystėmis ir finansiniais nusikaltimais. Praėjusiais metais buvo užregistruotos 25 vagystės (2013 m. – 18) ir 6 finansiniai nusikaltimai (2013 m. – 1). Pasak pareigūno, vagystės sudarė 32,8 proc. visų nusikalstamų veikų. Tačiau daugiau jų ir išaiškinta, net 72 proc. (2013 m. vagystės sudarė 28,5 proc. visų užregistruotų nusikalstamų veikų, buvo ištirta 61,1 proc. vagysčių).

Džiugu, kad praeitais metais Birštono savivaldybėje nebuvo užregistruota sunkių ir labai sunkių nusikaltimų.

Pernai buvo pavogtas vienas automobilis, kurio vagytė buvo operatyviai išaiškinta, nugvelbti net 3 dviračiai. Tačiau pareigūnai dvi dviračių vagystes greitai išaiškino ir nustatė kaltus asmenis, o trečiojo dviračio vagyste kaltinamas asmuo žinomas, bet šiuo metu atlieka bausmę kitoje šalyje.

Birštono PK pareigūnai gali džiaugtis, kad 2014 m. buvo ištirta net 78,9 proc. (2013 m. – 77,8 proc.) nusikalstamų veikų, teismui perduota 50 bylų, iš kurių 6 buvo nagrinėjamos pagreitinto proceso tvarka, 20 – nusikalstamų veikų baudžiamuoju įsakymu, 21 – baudžiamuoju aktu ir 3 – dėl priverčiamųjų medicinos priemonių skyrimo.

 

Eismo saugumo užtikrinimas

Policijos pareigūnai daug dėmesio skiria kelių eismo priežiūrai, budi keliuose, organizuoja reidus ir patikrinimus. 2014 m. buvo surengta 71 prevencinė priemonė, skirta eismo dalyvių elgesiui kelyje kontroliuoti: vairuotojų blaivumo ir važiavimo greičio, chuliganiško ir pavojingo vairavimo, saugos diržų bei pėsčiųjų kontrolė.

Praėjusiais metais Birštono PK administruojamos teritorijos keliuose 1 žmogus žuvo, 8 – sužeisti, buvo užregistruoti 6 įskaitiniai įvykiai, kurių metu žūsta ar sužalojami žmonės.

Patikrinimų metu buvo išaiškinti 476 kelių eismo taisyklių pažeidėjai. 18 iš jų vairavo neblaivūs, 10 sėdo prie vairo neturėdami tam teisės, 229 viršijo leistiną greitį. Nustatyti ir 24 pėstieji bei vadeliotojai, kurie pažeidė saugaus eismo keliuose reikalavimus, 10 iš jų buvo neblaivūs.

 

Svarbus darbas su nepilnamečiais

Viena iš svarbesnių policijos darbo sričių yra darbas su vaikais ir paaugliais. Situacija Birštono savivaldybėje nėra bloga, tačiau visada norisi, kad vaikai gautų reikalingų žinių, patirties ir gerų pavyzdžių, kad nekiltų noras nusikalsti, kad rastų įdomesnių užsiėmimų. Birštono jaunimas turi tikrai puikias sąlygas sportuoti, dalyvauti kultūrinėje veikloje ir įvairiuose renginiuose, tačiau vaikui, kai būna padaryta auklėjimo klaidų šeimoje, jau reikalinga ir specialistų pagalba.

2014 m. paaugliai įvykdė 12 nusikalstamų veikų. Į policijos komisariatą buvo pristatyti 7 nepilnamečiai, 3 iš jų – už nusikalstamų veikų padarymą, 4– už kitus pažeidimus.

Administracinėn atsakomybėn buvo patraukti 7 nepilnamečiai ir 18 nepilnamečių tėvų ar globėjų. Daugiausiai nepilnamečių į policijos pareigūnų akiratį pakliūna už alkoholinių gėrimų vartojimą, nedidelį chuliganizmą, melagingus pranešimus specialiosioms tarnyboms ir kt. Už tai buvo baudžiami ir patys nepilnamečiai, ir už juos atsakingi suaugusieji.

Siekdami užkirsti kelią nusikalstamoms paauglių veikoms, policijos pareigūnai organizuoja renginius vaikų darželiuose, dienos centre, mokykloje ir gimnazijoje. Vieni iš svarbesnių renginių – kasmetinė vaikų vasaros stovykla „Vaikystė Birštone visiems“, „Stipriausio Lietuvos moksleivio“ konkursas, jaunųjų dviratininkų varžybos. Vaikai noriai ir išradingai dalyvauja „Šviesoforo“ ir „Saugaus rato“ konkursuose.

Darbą su vaikais pagyvina pareigūnų bendravimas su mokiniais stengiantis juos sudominti policijos veikla ir priimant į policijos rėmėjų gretas.

 

Policijos darbas vertinamas gerai

Birštono policijos pareigūnai visuomenėje vertinami tik gerai, jais pasitikima ir žmonės stengiasi padėti, bendradarbiauti. Birštono PK viršininkas R. Stiklius, kalbėdamas apie metų rezultatus, pastebėjo, kad metai buvo pilni iššūkių ir reformų. Pasak viršininko, reforma sumaišties neįnešė, tačiau perskirsčius kadrus darbas pasidarė efektyvesnis. R. Stiklius džiaugėsi darbščiu ir kompetentingu kolektyvu, policijos pareigūnais pasitikinčia ir noriai bendraujančia visuomene, susikūrusiomis saugios kaimynystės grupėmis.

„Žmonės supranta, kad policijai be jų pagalbos bus sunku. Todėl siūlau gyventojams nebijoti policijos, o žiūrėti į pareigūnus kaip į partnerius. Dėkoju savivaldybei už bendradarbiavimą, supratimą ir paramą“, – sakė R. Stiklius.

Merė Nijolė Dirginčienė pabrėžė, kad geriausias policijos darbo įvertinimas – nusiskundimų negavimas. „Dėkoju policijos pareigūnams už darbą, už tai, kad jie visur matomi, jų buvimas jaučiamas viešosiose erdvėse. Dėkoju ir Alytaus PK už teigiamą požiūrį ir pagalbą mūsų kurortui. Per praėjusius metus Birštone apsilankančių turistų ir poilsiautojų skaičius išaugo 40 proc., todėl labai svarbu jiems užtikrinti saugią aplinką. Dėkoju policijos pareigūnams, kad jie dirba kruopščiai ir atsakingai“, – sakė merė.

Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis atkreipė dėmesį į policijos pareigūnų elgesį, mandagumą, bendrą kultūrą bei atidumą nukentėjusiems asmenims. Jis kalbėjo apie ikiteisminio tyrimo kokybės gerinimą, pačių pareigūnų kontrolę. R. Matonis supažindino ir su kai kuriais pareigūnų darbo niuansais, pavyzdžiui, budintys policijos ekipažai turi stebėti eismą kelyje, o ne sėdėti automobilyje. Komunikacijos skyriaus viršininkas Lietuvos policijos vadovybės vardu dėkojo Birštono PK pareigūnams už atliktą darbą, Birštono savivaldybei, bendruomenėms ir visuomeninėms organizacijoms – už bendradarbiavimą.

Alytaus apskrities VPK viršininkas Česlovas Mulma taip pat pasidžiaugė Birštono policijos komisariato pareigūnų darbu, naujai įrengtomis patalpomis, vaisingu bendradarbiavimu su partneriais. Baigdamas savo trumpą pasisakymą, Č. Mulma palinkėjo ir ateityje puikiai dirbti ir užtikrinti gyventojų bei svečių saugumą.

Birštono policijos komisariato darbą gerai vertino ir prokuratūros atstovai.

Aplinkos apsaugos agentūros Prienų skyriaus vedėjas Česlovas Meržvinskas dėkojo pareigūnams už pagalbą kovojant su aplinkos apsaugos pažeidėjais, palinkėjo ir ateityje sąžiningai vykdyti savo misiją – „Ginti, saugoti, padėti“.

Ataskaitinį susirinkimą užbaigė mero pavaduotojas J. Aleksandravičius, kuris ne tik džiaugėsi geru bendradarbiavimu, susiklausymu, bet ir pažymėjo, kad nemažai darbų kartu su Savivaldybe padaroma ir be protokolo ar ilgų derybų – paprasčiausiai kartais užtenka vieno telefono skambučio.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close