Istorija bus gyva, kol apie ją kalbėsime (GALERIJA)

Sausio 16 dieną Prienų ,,Žiburio“ gimnazijoje vyko knygelės ,,Gyvoji istorija“ pristatymas. Knygelę sudaro mūsų krašto žmonių, kuriuos kalbino vienuolika gimnazistų, gyvenimo istorijos. Gimnazistų kalbinti žmonės pasakojo apie tai, kaip prisimena tam tikrus istorinius įvykius, apie savo vaikystę ar jaunystę. Gimnazistai, padedami istorijos mokytojos Vilijos Juodsnukienės, išsirinko žmones, kalbino juos, jų atsakymus rašė lietuvių, o paskui – anglų kalba. Vėliau darbus redagavo anglų kalbos mokytoja Vilija Gustaitytė ir siuntė juos į San Diego universitetą profesorei Nancy Hanssen. Galiausiai visos istorijos, kurių yra daugiau nei trisdešimt, sutilpo į vieną knygutę, kuri yra puikus įrodymas, jog istorija išliks gyva tol, kol apie ją kalbėsim.

DSC_6004

galerija0906

Knygos „Gyvoji istorija“ pristatymo šventę pradėjo gimnazijos choras, knygos sudarytojus ir kalbintus žmones sveikino Prienų rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjas Rimvydas Zailskas, Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos bendruomenės atstovai. Šventėje dalyvavo gimnazistai, jų kalbinti žmonės bei tų žmonių artimieji. Knygos pristatymu džiaugėsi visos prie projekto įgyvendinimo prisidėjusios mokytojos bei profesorė Nancy Hanssen, kuri panašų projektą yra įgyvendinusi su Kenijos mergaičių mokykla.

Mes, dalyvavusieji projekte, norėtume nuoširdžiai padėkoti gimnazijos direktorei Irmai Šneiderienei, mokytojoms Vilijai Juodsnukienei ir Vilijai Gustaitytei bei profesorei Nancy Hanssen už nuostabią galimybę išmėginti save ir sužinoti daug įdomių dalykų. Be abejo, projektas nebūtų pavykęs be geranoriškų žmonių, sutikusių papasakoti atviras, kartais net skaudžias istorijas ir savo išgyvenimus. Tikimės, jog šį projektą vykdys ir kitos Lietuvos mokyklos, taip prabildamos apie gyvąją istoriją.

Knygelės ,,Gyvoji istorija“ leidybą finansavo Nancy Hanssen.

Skirmantė Mazuronytė

Nuotraukos Domanto Milaševičiaus 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close