GYVENIMO RETROSPEKTYVOS. Nauja knyga apie Maironį

2012 m. paskelbti Maironio metais – sukanka 150 metų nuo didžio poeto gimimo. Simboliška, kad Prienų krašto poetė, prozininkė, Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktorė Aldona Ruseckaitė, daugybę metų buvusi lyg ir Maironio dvasios šešėlyje, jautusi tų namų atmosferą, šiais metais išleido knygą Lietuvos literatūros dainiaus atminimui įamžinti.

Aldonos Ruseckaitės knyga pavadinta „Šešėlis JMM: Maironio gyvenimo meniniai biografiniai etiudai“. Naujasis rašytojos kūrinys – biografinis romanas, paremtas dokumentine archyvine medžiaga. Pasak autorės, knygoje pasakojama apie  paskutinį Maironio gyvenimo dešimtmetį, kai jis yra pripažintas, žinomas. Atskleidžiama, kaip jis, profesorius, rektorius, jaučiasi santykiuose su valdžia, su jaunaisiais rašytojais – ir kaip žmogus, ir kaip kūrėjas.

A. Ruseckaitė prisipažįsta negalvojusi, kad kada nors rašys knygą apie Maironį, nes baugu buvo parašyti ką nors ne taip. Tačiau tam atėjo laikas. „Daug metų praleidau Poeto namuose, jo erdvėje, prie jo daiktų, rankraščių – prie jo gyvenimo. Pasakiau sau: dabar arba niekada! Kita vertus, kas – jeigu ne aš“, – sako rašytoja. Eidama užsibrėžto tikslo link, ištyrinėjo labai daug dokumentų, prisiminimų, laiškų. Naudojosi autentiška medžiaga, daug jos citavo. Padėjo ir ilgametis darbas muziejuje, Maironio namuose.

Šios, jau dešimtosios rašytojos knygos pristatymas vyko Justino Marcinkevičiaus bibliotekoje, poeto memorialiniame kambaryje. Į knygos sutiktuves autorę atlydėjo rašytoja Dovilė Zelčiūtė ir aktorė Vilija Grigaitytė. Poetė neslėpė džiaugsmo ir pasididžiavimo, kad jos knygos pristatymas – pirmasis renginys Justino Marcinkevičiaus kambaryje. Taip pat ir jaudulio – labai gerai asmeniškai pažinojusi poetą, išsaugojusi gražius prisiminimus.

Dvasinėje poeto kambario auroje vykusį renginį šildė jaunojo akordeonisto Tautvydo melodijos, nuoširdus viešnių bendravimas su A. Ruseckaitės kūrybos ir jos asmenybės gerbėjais. D. Zelčiūtė pasidalijo savo įžvalgomis apie naująją knygą, pateikė autorei nemažai klausimų. Jų dialogą retsykiais pertraukdavo aktorės V. Grigaitytės skaitomos ištraukos iš naujojo kūrinio.

Autorė mielai bendravo su skaitytojais, atsakė į jų klausimus, o renginio pabaigoje kantriai dalino autografus. Visi susitikimai su kraštiete poete, rašytoja, muziejininke A. Ruseckaite palieka malonų įspūdį. Kažkokiu stebuklingu būdu ji geba sukurti šilto ir artimo santykio atmosferą, su ja tiesiog malonu bendrauti.

A. Ruseckaitę su naująja knyga sveikino ir gėlių įteikė bibliotekos direktorė Daiva Čepeliauskienė, Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorius Algis Marcinkevičius, tarybos narys Alvydas Vaicekauskas, rašytojos gerbėjai. 

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close