Dainos skambėjo su ašaromis akyse (GALERIJA)

Šeštadienio popietę Prienų kultūros ir laisvalaikio centre (KLC) susirinko tie, kurie vis dar mena pasipriešinimo okupacijai laikus, ir tie, kurie vis dar prisijungia prie tautiškumo, prie pagarbos gynusiems Tėvynę.

DSC_1127

galerija0906

Į jau dvyliktąjį renginį „Mano krašto partizanų dainos“ susirinko net vienuolika kolektyvų iš Prienų bei Kauno rajonų bei saujelė ne vieną dešimtį metų jau skaičiuojančių žiūrovų.

 

Šiemet renginys pradeda naują savo gyvavimo etapą. Anksčiau gyvavęs kaip konkursas, šiemet jis tapo renginiu, kviečiančiu visus pabūti kartu, dainomis ir eilėmis paminėti tuos, kurių jau nėra.

 

Prie minėjimo prisidėjo ir jauniausi renginio dalyviai – Prienų „Ažuolo“ progimnazijos mokiniai. Jie atliko Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Prienų filialo pirmininkės Dalytės Raslavičienės dainą „Saulė leidos atilsėlio“. Ši daina sukurta ne Lietuvoje, D. Raslavičienė ją užrašė tremtyje.

 

Jaunuosius dainininkus pakeitė Jiezno kultūros ir laisvalaikio centro Valentų šeimyninė folkloro grupė. Ingridos Valentienės vadovaujamos grupės jauniausiam dainininkui, sūnui Nojui 9 metai. Kartu su juo dainavo ir sesės Gabija, Ieva bei brolis Deividas. Daug kas šią ąir prisimena kaip visada dainuojančią kartu. Tai – ne vienintelė šeima, kuri padeda atgaivinti istoriją. Čia pat visus savo dainomis graudino ir sesės Albina Šaulinskienė bei Staselė Didžiulienė.

 

Salė nuščiuvo pasirodžius Prienų globos namų folkloriniam ansambliui „Kvietkelis“. Tautiškais rūbais pasipuošę Globos namų gyventojai gerai pažįstamomis dainomis ne tik privertė salėje esančius dainuoti kartu, bet ir sugraudino.

 

Apie papročius ir artėjančias šventes eilėmis pasakojo bei apdainavo Veiverių kultūros ir laisvalaikio centro moterų vokalinis ansamblis „Radasta“. Deja, šias šventes, kaip jau daugelį metų, pasitinka ne visi.

 

Prienų KLC Ašmintos salės folklorinis ansamblis apdainavo partizanų žemines, o Stakliškių KLC kolektyvas nudžiugino stipriais vyriškais balsais bei nuotaiką pakeliančiomis dainomis „Partizanui“ ir „Lietuvai“. Palydimi audringų aplodismentų, jie užleido vietą Šilavoto laisvalaikio salės folkloro kolektyvui „Akacija“. Visų akyse vėl sužibo skaudūs prisiminimai.

 

Pakuonio laisvalaikio salės folkloro grupė „Obelėlė“ atidavė pagarbą motinoms, kurios nespėjusios užauginti sūnų išleido juos į tamsiuosius Lietuvos miškus, pasiglemžusius ne vieną šimtą partizanų sielų. Nudžiugino ir Balbieriškio kultūros ir laisvalaikio centro kolektyvas „Dūmė“. Gausiai susirinkęs jaunas kolektyvas mintimis grąžino klausytojus į nupjautos žolės kvapu persismelkusius Lietuvos kalnus ir lygumas.

 

Koncertą užbaigė svečiai iš Kauno rajono. Samylų kultūros centro folkloro ansamblis „Senolės“ dar kartą privertė žiūrovų akyse sublizgėti ašaras. Skambant paskutinei dainai „Mėnulis tikras tėvas jo“ kartu su moterimis dainavo visa salė.

 

Kartu su žiūrovais dainavo ir Prienų rajono savivaldybės tarybos narys Juozas Krikštolaitis. Po koncerto jis nuoširdžiai dėkojo visiems dalyviams ir renginio organizatoriams. Nors ir buvo nusivylęs, kad tautiškumas jau svetimas daug kam, jis pasidžiaugė, kad su vienminčiais praleistas laikas yra žymiai linksmesnis ir kartu brandesnis.

 

Paklausyti partizanų dainų, pabūti kartu ir išklausyti dainose skambančios Lietuvos istorijos nepraleido progos ir Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Egidijus Visockas bei Tarybos narė Rita Keturakienė.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close