Kaip išvengti šventinio persivalgymo?

Visi su nekantrumu laukiame didžiųjų metų švenčių. Tai laikas, kai susitinkame su artimaisiais, ragaujame įvairių patiekalų ir skanumynų. Daugelis iš mūsų pagalvojame, kaip saikingai mėgautis maistu ir nepersivalgyti?

Clipboard01

Maistas švenčių metu labai svarbus. Dažniausiai valgome daug kaloringo maisto, o fiziškai judame mažai. Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, yra trys pagrindiniai mitybos principai: saikingumas, įvairumas ir subalansuotumas. Saikingumas yra esminis principas, kad žmogus nepersivalgytų.

Persivalgymas – būsena, kai žmogus jaučia nemalonius pojūčius, jam tempia skrandį (juntamas pilnumo jausmas), kartais būna net sunku kvėpuoti, nes šiek tiek pakyla diafragma. Jeigu maisto kiekis labai didelis, apkraunama virškinamoji sistema. Persivalgę dažnai neturime ir energijos, nes ji skiriama maistui apdoroti bei virškinti.

Patarimai, kaip išvengti persivalgymo:

 šventės dieną reikėtų valgyti įprastai, o mes dažniausiai darome didelę klaidą – nevalgome visą dieną, o prisėdę prie stalo vienu kartu suvalgome labai daug;

 švenčių metu ne valgykime, o ragaukime, bendraukime su artimaisiais, eikime pasivaikščioti;

 prieš sėsdami už šventinio stalo, išgerkime stiklinę vandens;

 valgykime neskubėdami (kiekvieną kąsnį reikia kramtyti 20–30 kartų);

 valgykime daugiau skaidulinio maisto (daržovės, vaisiai, rupi duona ir kt.);

 saldumynus valgykime po pertraukos;

 stenkimės ,,nesluoksniuoti” maisto – sūru-saldu-sūru-saldu.

Virškinimas taip pat gali sutrikti ne tik dėl persivalgymo, bet ir tuomet, kai po kelių dienų ar savaitės valgome šventinių patiekalų likučius. Iškyla didelė grėsmė apsinuodyti pradėjusiu gesti maistu.

Patarimai, kaip išvengti virškinimo negalavimų:

 neprisipirkime ir neprisiruoškime daugybės maisto, nes nesuvartojus jį teks išmesti arba rizikuojant savo sveikata valgyti keletą dienų po švenčių;

 atkreipkime dėmesį į etiketėje nurodytą tinkamumo vartoti terminą;

 greitai gendančius maisto produktus laikykime šaldytuve;

 žalią mėsą, paukštieną, žuvį, kiaušinius atskirkime nuo kitų produktų. Marinuotą, kepti paruoštą mėsą laikykime uždengtą šaldytuve;

 gamindami šventinius patiekalus, laikykimės švaros ir asmens higienos, išplaukime ir nuvalykime įrankius, lenteles ir stalo paviršių, kur buvo dorojama žalia mėsa ar paukštiena; kruopščiai plaukime rankas;

 paruoštus patiekalus suvartokime kuo greičiau, o nesuvalgytus laikykime šaldytuve taip, kad jie nesiliestų su termiškai neapdorotais produktais;

 nevartokime jokių įtarimą keliančių produktų, juos tiesiog išmeskime.

Sveikos mitybos principų turėtume laikytis ne tik kiekvieną dieną, bet ir šventiniu laikotarpiu. Žmogaus organizmas nėra sandėlis, į kurį galime viską sudėti, todėl išmokime mėgautis maistu. Juk žmogus laimingas ne tada, kai sotus, o kai sveikas.

Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras sveikina visus su artėjančiomis šventėmis ir linki geros sveikatos ateinančiais 2015 metais!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close