„Atspindžiai“ reikalingi žmonėms

Meno mėgėjai visada su džiaugsmu laukia teatrų šventės „Atspindžiai“, kurios metu galima pamatyti daug gerų spektaklių. Šiemet Birštono kultūros centro salėje gruodžio 13–14 dienomis žiūrovai galėjo pasižiūrėti ir palyginti įvairių autorių, skirtingų žanrų, stilių spektaklius, kuriuose vaidina mėgėjai – pačių įvairiausių profesijų žmonės, mylintys ir mėgstantys teatrą.

 IMG_8360

 

2014 metai – Teatrų metai. Juos vainikuoja „Atspindžiai“ – didžiausias mėgėjų teatrų renginys, kuriame dalyvauja pajėgiausi visų Lietuvos regionų miestų, rajonų centrų, kaimų ir miestelių suaugusiųjų teatrai. Nuo 1991 m. organizuojama teatrų šventė „Atspindžiai“ šiemet vyko 22-ą kartą. Ji vyko 3 etapais: pirmiausia – vietinės apžiūros, po to – regioninės šventės ir baigiamoji šventė, kurios metu rengiami seminarai visiems apžiūroje dalyvavusiems režisieriams.

Gruodžio 13–14 d. Birštono kultūros centre vykusioje „Atspindžių“ šventėje dalyvavo 11 teatrų. Žodis ATSPINDŽIAI susideda iš 11 raidžių, tad tiek pat teatrų pasirodymų pamatėme ir Birštone. Šventės pristatyme organizatoriai sakė, kad kiekvienam spektakliui Birštone dovanojo po raidę ir kvietė pasižiūrėti:
Aistringą Rokiškio liaudies teatro spektaklį „Bernardos Albos namai“
Turiningą Utenos kultūros centro Žaliaduonių“ teatro spektaklį „Tamsos švyturys“
Svajingą Vilniaus jaunimo teatro „Arlekinas“ spektaklį „Lėlininkas“
Puikų Kretingos Egidijaus Radžiaus teatro spektaklį „Gyvenimas po klevu“
Inteligentišką Klaipėdos mokytojų teatro „Peremena“ spektaklį „Lopšinė Marinai“
Nuoširdų Palangos „Grubiojo“ teatro spektaklį „Moteris be kūno“
Dorą Jonavos rajono savivaldybės teatro spektaklį „Namo…“
Žavų Trakų karališkojo teatro spektaklį „Našlės“
Ilgesingą Biržų Boriso Dauguviečio teatro spektaklį „Švelnus ilgesys“
Akinantį Telšių Žemaitės teatro spektaklį „Muotinuoms, ciuosiems, babūniems ir mergelkuoms“
Intelektualų Vilniaus universiteto teatro trupės „Minimum“ spektaklį „Filopatris arba Dorybė“.

Abi šventės dienas Birštono kultūros centre žiūrovų netrūko. Salė nebuvo pilna, bet dauguma vietų buvo užimtos. Tiesa, teko girdėti atsiliepimų apie Vilniaus jaunimo teatro „Arlekinas“ spektaklį „Lėlininkas“, kuriame buvo kalbama ne lietuvių, o ispanų kalba. Žiūrovams labiau patiko svetima kalba, negu keli lietuviški sakiniai. Juk taip žavu, sakė žiūrovai, kai jie beria ispaniška greitakalbe, o sava kalba to perteikti neįmanoma.

Šeštadienį vertinimo komisijos pirmininkė doc. Danutė Vaigauskaitė 34-iems teatrams įteikė diplomus. Tradiciškai baigiamosios šventės dalyviams įteikiami ne tik šventės diplomai, bet renkamas ir Geriausias spektaklis, teatrai apdovanojami šeimininkų ir rėmėjų dovanomis, o aktoriai – prizais už geriausią moters, vyro, epizodinį, charakterinį ir kt. vaidmenį ir pan. Diplomą už pastatytą spektaklį „Meška“ gavo ir Birštono kultūros centro režisierius Rimantas Jacunskas.

Komisijos pirmininkė pasidžiaugė, kad kiekvienais metais teatrai stiprėja, sulaukia daugiau žiūrovų ir, matyt, to žmonėms reikia. Kol Lietuvoje yra lietuvių, tol bus reikalingas ir teatras su savo atspindžiais.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close