Skaičiuojame paskutines kalendorinių metų ir Saulės kelio į žemiausią horizonto tašką dienas.

 

Gruodžio 22 d. Žemės laikas sustos, sustos ir Saulės kelias. Savaitę pabuvusi žemiausiame zenito taške, Saulė vėl pajudės į viršų, o mes pasitiksime Naujuosius metus.

 

Kas gi laukia mūsų dar šiemet – paskutinėmis dienomis, ką gali mums padovanoti šventinis dangus?

 

Gruodžio 17 d. baigianti savo metinį kelią Saulė pakeis ir žvaigždyną. Daugiau kaip pusę mėnesio buvusi Gyvatnešio žvaigždyne ji peršoks į Šaulio žvaigždyną. Tačiau naktiniame danguje karaliaus, kaip ir kiekvieną žiemą jau keletas tūkstančių metų, Šienpjovių (Oriono), Eridano, Jaučio žvaigždynai su savo ryškiais, gerai matomais ūkais ir žvaigždžių spiečiais. Naktinio dangaus pietiniame pakraštyje jie pasirodys tuoj po saulėlydžio. Šienpjovių žvaigždynas dar kils pietryčių pusėje, tačiau greitai užkariaus ir pietinį dangų.

 

Daugelio planetų iki Naujųjų metų neregėsime. Nors Mėnulio pjautuvas susiaurės ir Saulės apšviečiama jo pusė ryškiai nespindės, planetos šiuo metu kaip susitarusios vysis Saulę, beje, kartu su Mėnuliu. Į vieną grupę susispaudusi Venera, Plutonas, Merkurijus ir Mėnulis kartu su Saule pasislėps už horizonto tuoj pat po saulėlydžio. Paskui juos nulėks ir plika akimi nematomas Neptūnas bei raudonoji planeta – Marsas. Tačiau bus galima pasidžiaugti pusę dešimtos vakaro rytuose patekėjusiu Jupiteriu, kuris danguje savo raštuotu pilvu ridensis iki pat aušros. Žiemos dangaus karalius Saturnas vis dar kyla vėlai – tik apie 7 val. ryto pietryčiuose, tačiau iki patekant Saulei jis nepakils į matomą virš horizonto zoną ir iki Naujųjų metų bus nematomas.

 

Norintieji prieš šventes sugalvoti norą ir tikintys stebuklais dar gali tikėtis gruodžio 22 d. naktį išvysti krentančią žvaigždę – meteorą. Jeigu dangaus neslėps debesys, meteorų reikėtų dairytis šiauriniame danguje, netoli Mažųjų Grįžulo Ratų – Slibino žvaigždyne.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close