„Mokymasis matematikos – tarsi kopimas į aukštą kalną…“

„Šiuolaikinio žmogaus mąstymo ugdymas neįmanomas be tam tikro loginės kultūros formavimo, nes logika ir yra mąstymo įrankis. Todėl mokydamiesi matematikos mokiniai pratinasi teisingai atlikti loginį struktūrizavimą, mąstant gauti teisingas išvadas, matematiškai tirti problemas ir gebėti rasti racionalius sprendimus. Tačiau šis darbas nėra lengvas. Tai tarsi kopimas į aukštą kalną, kur reikia turėti ir aiškų tikslą, ir jėgų, ir, svarbiausia, savo jėgomis tikėti“, – sako viena iš tradicinio respublikinio jaunųjų matematikų konkurso „Žiburys“ organizatorių, Prienų „Žiburio“ gimnazijos matematikos mokytoja ekspertė Zina Dobilienė.

 IMG_0628

Kaip tik tokie mokiniai (turintys jėgų ir tikintys jomis) susirenka į jau tradiciniu tapusį konkursą „Žiburys“. Konkursas vyko jau 12-tą kartą. Prieš 12 metų pirmąjį konkursą organizavo Prienų „Žiburio“ gimnazijos matematikos mokytojos Aldona Ūsienė ir Zina Dobilienė, kurios, dalyvaudamos Kauno apskrities matematikos mokytojų metodinės tarybos veikloje, pastebėjo, jog reikėtų suaktyvinti Kauno apskrities ir mokytojų, ir mokinių kūrybinę veiklą, skatinti domėjimąsi matematika bei ugdyti gabius mokinius. Kaip dabar matome, šis darbas pasiteisino, nes į Prienus noriai važiuoja ir mokytojai, ir mokiniai.

Šiais metais į konkursą atvyko 64 jaunieji matematikai iš 14 Lietuvos mokyklų – Kauno, Kėdainių, Kaišiadorių, Jonavos ir kitų. Mokiniai 2,5 val. sprendė užduotis, tarp jų buvo 3 testinės, 5 sprendžiami uždaviniai.

Vertinimo komisijos, sudarytos iš mokytojų, atvykusių į konkursą, rezultatus pateikė tą pačią dieną. Mokytojai džiaugėsi mokinių darbais, nes tikrindami užduočių sprendimus rado ne tik teisingus, bet ir originalius sprendimų variantus.

Tarp nugalėtojų ir prizininkų – 3 „Žiburio“ gimnazijos mokiniai. 1-ąją vietą II gimnazijos klasių (10 kl.) grupėje laimėjo Justinas Valčiukas (mokyt. Z. Dobilienė), 2-ąją vietą I gimnazijos klasių (9 kl.) grupėje užėmė Aurelija Valčiukaitė (mokyt. K. Račkys). „Tai – brolis ir sesė. Manau, kad šeimoje tai didelis džiaugsmas“, – sakė Z. Dobilienė. Vos per žingsnelį nuo jų atsiliko IV gimnazijos klasės (12 kl.) mokinys Vilius Aleksynas. Jis buvo apdovanotas laikraščio „Naujasis Gėlupis“ įsteigtu prizu.

Konkurso organizatoriams teikia daug džiaugsmo tai, jog šį konkursą remia VU Kauno humanitarinio fakulteto Informatikos katedra. Šiais metais docentas Vytautas Rudžionis atvežė ne tik padėkos raštus, dovanėles, bet ir skaitė paskaitas mokiniams apie ateities kompiuterius, mokytojams apie tai, ko trūksta šiuolaikiniams studentams. Docentas atvežė ir malonią staigmeną – jų katedra įsteigė prizus pirmas tris vietas iškovojusiems mokiniams. Jei mokiniai pasirinks studijas VU Kauno humanitariniame fakultete, jiems bus paskirta atitinkamai 1000, 700 ir 500 litų premijos. „Aišku, tai mokinius skatins ne tik domėtis matematika, bet ir studijuoti Lietuvoje“, – pabrėžė Z. Dobilienė.

Parengė Roma Sinkevičiūtė

Silvijos Žemaitytės nuotrauka

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close