Prienų švietimo centro ir mokytojų komanda dalyvavo parodoje „Mokykla 2014“

Lapkričio 21–23 d. Vilniuje Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO vyko 4-oji mokyklų įrangos, mokymo priemonių ir technologijų paroda „Mokykla 2014“. Pirmą kartą parodoje buvo sukurta Svajonių mokykla, kuri atspindėjo šių metų parodos akcentą – MOKYKLĄ BE SIENŲ. MOKYKLA BE SIENŲ – tai mokykla, kurioje laukiamas kiekvienas, kurioje svarbiausia yra ne klasės, suolai ar lentos, bet gyvi žmonės – mokytojai ir mokiniai. Tai erdvė, kurioje gali skleistis kiekvieno besimokančiojo kūrybiškumas, kur problemos sprendžiamos bendradarbiaujant. Tai erdvė, kurios psichologinė ir fizinė aplinka yra palanki vaikui.

 

Šiais metais pirmą kartą dalyvauti parodoje buvo pakviesti Lietuvos švietimo centrai. Prienų švietimo centras kartu su Prienų „Žiburio“ gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja eksperte Levute Karčiauskiene, kūno kultūros mokytoju ekspertu Olegu Batučiu, Prienų „Revuonos“ pagrindinės mokyklos logopede Zita Linkevičiene paruošė stendus ir pristatė savo veiklas.

Lapkričio 21 d. buvo skirta mokyklų metodinės veiklos pristatymui. Lietuvos suaugusiųjų švietimo asociacija organizavo diskusiją „Metodinė veikla – profesinio tobulėjimo galimybės ar prievolė?“. Prienų švietimo centro direktorė Danutė Stankevičienė kartu su kolege Asta Malčiauskiene, Panevėžio pedagogų švietimo centro direktore, moderavo grupės darbą. Grįžtamojo ryšio pagalba išsiaiškintas poreikis daugiau diskutuoti šia tema. (Apibendrinti mokytojų pasiūlymai ir nuomonės buvo pristatytos respublikos Švietimo centrų konferencijoje gruodžio mėn. 3–4 dienomis Druskininkuose.)

Lapkričio 22 d. vyko Lietuvos švietimo centrų kvalifikacijos tobulinimo programų mugė. Joje savivaldybių kvalifikacijos tobulinimo institucijos pristatė savo parengtas kvalifikacijos tobulinimo programas, plėtojančias vadybines, dalykines ir didaktines kompetencijas. Didelio susidomėjimo sulaukė Prienų švietimo centro direktorės D. Stankevičienės pristatyta 18 akad. val. kvalifikacijos tobulinimo programa „Neformaliojo švietimo mokyklų veiklos kokybės išorinis vertinimas“. Programa skirta norintiems įgyti teorinių žinių apie švietimo kokybės sampratą ir neformaliojo švietimo mokyklų veiklos kokybės išorinį vertinimą, išmokti formuoti praktinio darbo atliekant išorinį vertinimą įgūdžius, susipažinti su išorinio vertinimo etapais, išvadų formulavimu.

Rajono logopedų ir specialiųjų pedagogų metodiniam būreliui atstovavo būrelio pirmininkė, Prienų „Revuonos“ pagrindinės mokyklos logopedė metodininkė Zita Linkevičienė. Parodos Vaiko gerovės erdvėje ji paruošė stendą, skirtą sistemingam socialinio ir emocinio ugdymo priemonių plėtojimui „Padėkime vaikui lavinti kalbą“. Logopedės vaiko kalbai ugdyti naudoja daug įvairių priemonių, dalį jų kuria pačios. Prienų rajono logopedų ir specialiųjų pedagogų metodinio būrelio narės parodoje eksponavo keletą pačių pagamintų metodinių priemonių, skirtų lavinti smulkiąją motoriką, foneminę klausą, mokyti garsų diferencijavimo, žodžių garsinės analizės ir sintezės, ugdyti rišliąją kalbą, turtinti žodyną. Parodoje „Mokykla 2014“ buvo eksponuojamos Prienų pedagoginės psichologinės tarnybos logopedės G. Džiaugienės, Prienų „Revuonos“ pagrindinės mokyklos logopedės Z. Linkevičienės, Balbieriškio pagrindinės mokyklos logopedės J. Adamonienės, Naujosios Ūtos pagrindinės mokyklos logopedės ir specialiosios pedagogės V. Zablackienės, Prienų „Revuonos“ pagrindinės mokyklos Specialiojo ugdymo skyriaus logopedės L. Pabarčienės ir specialiosios pedagogės D. Miliauskienės sukurtos metodinės priemonės. Metodinio būrelio narių sukurtos priemonės domino daugelį parodos lankytojų. Priemonių pritaikymo galimybėmis domėjosi kitų rajonų logopedės, pradinių klasių mokytojos. Demonstruojamas priemones praktiškai išbandė ir parodoje apsilankę tėveliai bei jų vaikučiai.

Prienų „Žiburio“ gimnazijos kūno kultūros mokytojas ekspertas Olegas Batutis, atstovaudamas Prienų švietimo centrui, pristatė netradicinę kūno kultūros pamoką, suteikiančią ŪPO, JĖGŲ IR PASITIKĖJIMO SAVIMI, kurios metu visi norintys galėjo susipažinti su „Uolos“ ir „Vandens“ koncepcija bei jos taikymo kūno kultūros pamokose galimybėmis. Pamoka sulaukė didelio susidomėjimo, iš anksto į ją užsiregistravo nemažas kūno kultūros mokytojų būrys iš įvairių šalies pradinių, pagrindinių mokyklų ir gimnazijų. Atsirado ir tokių dalyvių, kurie panoro joje dalyvauti ir be išankstinės registracijos, tiesiog atvykę į parodą ir sužinoję apie ją iš renginių programos. Pagrindinis pamokos tikslas buvo supažindinti mokytojus su nauja idėja – kaip per fizinį ir socialinį mokymą ugdyti mokinių savęs suvokimą ir stiprinti jų pasitikėjimą savimi. Pasak mokytojo Olego Batučio, ruošimasis šiai pamokai ir jos pristatymas tokiame didžiuliame renginyje jam buvo tikras iššūkis. „Nors turiu didelę patirtį vesdamas pamokas respublikiniuose ir tarptautiniuose renginiuose, kiek nerimavau, ar susirinks žmonės, kuriems mano pamokos idėja bus patraukli, ar pavyks man išlaikyti jų dėmesį tokioje triukšmingoje aplinkoje visą valandą. Tačiau susirinkus dalyviams ir pradėjus dirbti supratau, kad tikrai pataikiau į dešimtuką, pasirinkęs pristatyti būtent tokio turinio pamoką. Pristatydamas savo pamoką norėjau paraginti kūno kultūros mokytojus pažiūrėti į savo dalyką kitaip, atrasti naujų galimybių ir darbo formų. Siekiau parodyti, kaip žmogaus fizinis kūnas stipriai siejasi su psichika (emocijos yra išreiškiamos kūno raumenų įtampa) bei socialiniu elgesiu, kuris didžiąja dalimi nulemiamas to paties žmogaus mokėjimo valdyti bei kontroliuoti savo emocijas. Džiaugiuosi, kad ši idėja patiko pamokoje dalyvavusiems mokytojams ir ne vienas iš jų panoro ją panaudoti savo pamokose“, –įspūdžiais dalijosi Prienų „Žiburio“ gimnazijos kūno kultūros mokytojas ekspertas Olegas Batutis.

Prienų „Žiburio“ gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja ekspertė, kartu su gimnazijos jaunaisiais žurnalistais, pasidalino savo patirtimi mokyklinių laikraščių leidybos srityje bei pakvietė dalyvauti netrukus įvyksiančioje Lietuvos jaunųjų žurnalistų konferencijoje „Mokyklos laikraštis rašo 2014“. Mokiniai pasakojo, jog mokyklos laikraštyje jie stengiasi apžvelgti ne tik mokyklinius renginius ar problemines temas, susijusias su jų mokykla, bet ir platesnio pobūdžio temas, aktualias kiekvienam jaunam žmogui. Savo mintimis apie laikraščio leidimą dalijosi gimnazistai Domantas Milaševičius, Marius Matulis, Miglė Kazlauskaitė, Dominykas Baronas, Skirmantė Mazuronytė, Vaida Marčiulionytė. Mokytoja Levutė Karčiauskienė pasakojo, kad žurnalistinės patirties, leisdami laikraštį, mokiniai noriai semiasi aktyviai dalyvaudami ne tik mokyklose renginiuose, bet ir didesnio pobūdžio miesto šventėse. Lituanistės teigimu, gimnazijos laikraštis yra svarbus kiekvienai gimnazijai, nes tai – mokyklos veidas.

Dėkojame mokytojams ir mokiniams, atstovavusiems parodoje Švietimo centrui, tikime, kad patirtys, įgytos dalyvaujant parodoje, buvo visapusiškai naudingos.

 

Prienų švietimo centro informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close