Vakaronei ,,Duona lietuvių buityje ir papročiuose“ pasibaigus…

Jiezno gimnazijoje, kaip ir įprasta mokyklose, vyksta daug įvairių renginių, bet vienas iš mokinių mėgstamiausių – etnografinė vakaronė, jau 17 metų tradiciškai vykstanti tuo pačiu metu – prieš pat adventą. Kasmet pasirenkama vis kita tema: užpernai tyrinėta, kuo skiriasi etnografiniai Lietuvos regionai, pernai kelta senovinė ,,veseilia“, o šiemet nuspręsta pakalbėti apie duoną.

 

Gerokai prieš šį renginį gavome namų darbą: paskaitinėti P. Dundulienės knygą ,,Duona lietuvių buityje ir papročiuose“ ir rasti atsakymus į klausimus, kas, iš ko, kame, kaip kadaise kepė duoną, kaip duonelė buvo gerbiama, naudojama liaudies medicinoje bei magijoje, išmokti patarlių, mįslių šia tema. Kaipgi mums sekėsi?

Kaip ir kiekvienos vakaronės metu, dalyvių susirinko gausiai. Vakaronės vedėja ir organizatorė lietuvių kalbos mokytoja N. Kuliešienė džiaugėsi visais: ir ne kartą vakaronėje buvusiais, ir gausiu pirmąkart dalyvaujančių septintokų bei aštuntokų būriu, bet ypatingai – pernykščiais abiturientais, savo buvusiais auklėtiniais, parskubėjusiais į mėgstamą renginį iš įvairių Lietuvos miestų. Susėdę prie liaudiškomis vaišėmis apkrautų stalų, vakaronės dalyviai pirmiausia prisiminė pasaką apie vilką, užsimaniusį išmokti kepti duoną. Nelengvai sekėsi šiuolaikiniams vaikams sudėlioti visus darbus, per kuriuos duonelė pasiekia stalą. Paskui atidžiai žiūrėjome Prienų krašto muziejininkų parengtą filmą apie duonos kelią nuo lauko iki stalo, atsakinėjome į gautus klausimus. Smagu, kad atsakymų, vieni kitiems patardami, ieškojo visi – nuo septintoko iki studento. Užtat kiek naujo sužinojome. Bene labiausiai daugeliui įsiminė sakmė apie giltinės duoną ir tai, kaip duonai kepant turėjo elgtis vaikai.

Baigiant kalbas apie duoną, atbildėjo ir labai laukti tradiciniai renginio svečiai – folkloro ansamblis ,,Raskila“ iš Birštono. Pavadinti svečiais juos šįkart nelabai dera, nes vakaronė vyko pagal VšĮ „Su pliusu“ laimėtą projektą „Išlaisk, tėveli, pavandravotų“, skirtą šio  ansamblio 25-erių metų jubiliejui. Projektas, kurį remia Birštono kultūros centras, laimėtas Lietuvos kultūros taryboje. Iš visos širdies pasveikinome raskiliečius gražios sukakties proga ir tikimės, kad dovanotas medutis apgins juos nuo visų žiemos virusų. Projekto vadovė VšĮ „Su pliusu“ direktorė J. Zailskienė atsivežė parengusi užduočių, kuriomis patikrino, ką sužinojome pirmoje vakaronės dalyje. Greičiausiai ir teisingiausiai išsprendę kryžiažodį buvo apdovanoti saldžiais prizais.

Pasivaišinus, pasistiprinus tuo, ką Dievulis davė ir mamos įdėjo (ačiū ir tetai Rūtai!), prasidėjo pačios didžiausios linksmybės. Dainavome, žaidėme žaidimus ir ratelius, šokome smagiausius pasaulyje šokius. Nebuvo stoviniuojančių, nuobodžiaujančių, mokantys mokė nemokančius. Ačiū ,,Raskilos“ muzikantams (labiausiai – armoniką virkdžiusiam A. Seniūnui) ir šokėjams, nepritrūkusiems jėgų ir kantrybės aiškinti, rodyti mums žingsnelius ir įmantrias ratelių ,,figūras“.

Taigi etnografinė vakaronė buvo labai smagi. Paklausti, ar patiko, jauniausi jos dalyviai, septintokai ir aštuntokai, vienu balsu atsakė – labai patiko. O mūsų, vyresniųjų, ir klausti nereikėjo: už mus kalbėjo laimingos akys, įraudę veidai ir … skaudančios kojos. Jau laukiame kito lapkričio!

Jiezno gimnazijos 3g klasės mokinės

I. Milišauskaitė ir K. Radzvilavičiūtė 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close