Pagerbti žemę mylintys ir ją dirbantys žmonės (GALERIJA)

Gruodžio 12 dieną Prienų sporto arenoje šeimininkavo ne sportininkai, o žemdirbiai, susirinkę į didžiausią ir svarbiausią metų šventę „Metų ūkis 2014“.

DSC_0468

galerija0906

 

Visus į šventę susirinkusius pasitiko, dėkojo už jų darbą ir sveikino Prienų rajono savivaldybės meras Vytas Bujanauskas. Lietuvos ūkininkų sąjungos Prienų skyriaus pirmininkas Martynas Butkevičius taip pat pasveikino į šventę susirinkusius žemdirbius, palinkėjo ir ateityje mylėti žemę, būti vieningiems, kad būtų galima turėti savo svarų žodį ir kompetentingus ūkininkų atstovus. Kalbėdamas apie situaciją žemės ūkio sektoriuje jis pabrėžė, kad valstybinis finansavimas galėtų būti labiau orientuotas į žemės ūkio plėtrą. M. Butkevičius paminėjo, kad dažnai emigrantai grįžę į Lietuvą bando ūkininkauti ir neretam – nepasiseka. Jo nuomone, ši situacija turėtų pasitaisyti, todėl nereikėtų nuleisti rankų ir skubėti vėl išvykti. Pasak M. Butkevičiaus, Lietuvos žemės ūkio sektoriaus ateitis –kooperacijų steigimas. Šios jau yra paplitusios pasaulyje, ir tai – sėkmingas žemės ūkio veiklos modelis. Lietuvos ūkininkų sąjungos Prienų skyriaus pirmininkas pripažino, kad dėl įtemptų politinių santykių su Rusijos Federacija, ūkininkų dalia pasunkėjo, tačiau ragino visus ūkininkus būti vieningus ir sąžiningus kitų ūkininkų atžvilgiu. M. Butkevičius pasidžiaugė, kad mūsų krašto ūkininkai gerai tvarkosi savo ūkiuose. Tai parodė ir konkurso „Metų ūkis 2014“ rezultatai.

Po sveikinimo žodžio LŪS Prienų skyriaus pirmininkas M. Butkevičiaus įteikė apdovanojimus konkurso „Metų ūkis 2014“ nugalėtojams ir prizininkams. Pirmąją vietą laimėjo Audronės ir Alvydo Vaicekauskų ūkis iš Pakuonio seniūnijos. Antroji vieta atiteko Rasos ir Algimanto Mieliauskų ūkiui iš Balbieriškio seniūnijos, o trečią vietą užėmė ūkininkai iš Jiezno seniūnijos – Romutė ir Valdas Mazuroniai. Už dalyvavimą konkurse padėka buvo apdovanoti Aldona ir Algis Gaučiai bei Aušra ir Jonas Baltrušaičiai.

Pasveikinti ūkininkų ir kitų dirbančių ir mylinčių žemę kaimo žmonių atvyko net 4 Seimo nariai – Andrius Palionis, Vytautas Kamblevičius, Kazys Starkevičius ir Kaimo reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Bronius Pauža, žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės patarėjas Saulius Jakimavičius, Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas, Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas, Prienų savivaldybės meras Vytas Bujanauskas ir administracijos direktorius Algis Marcinkevičius, Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė ir Ūkio, turto ir kaimo plėtros skyriaus vedėjo pavaduotojas Algis Revuckas, Prienų savivaldybės administracijos ūkio skyriaus vedėjas Donatas Šimukonis, konsultacinio biuro darbuotojai ir kiti specialistai.

Prienų savivaldybės tarybos narys, Lietuvos pieno gamintojų asociacijos tarybos pirmininkas Jonas Vilionis kalbėjo apie nesibaigiančias bėdas ir kovą su pieno perdirbėjais, mažėjančias pieno kainas ir galimai sumažėsiančias kvotas. Tačiau J. Vilionis, nesileisdamas į situacijos analizę šventės dieną, pasidžiaugė, kad yra stiprių ūkių, kurie tampa pavyzdžiu kitiems.

Su švente žemdirbius sveikino ir neblogas prognozes ateičiai žadėjo Seimo narys, Kaimo reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas B. Pauža.

Mūsų krašto Seimo narys Andrius Palionis kalbėjo apie ūkininkų galimybes ieškoti savo produkcijai rinkų kitose šalyse, nepasiduoti Rusijos embargui. A. Palionis dėkojo žemę dirbantiems žmonėms už meilę ir ištikimybę, džiaugėsi jaunais žmonėmis, kurie pradeda kurtis tėvų ūkiuose ar steigia savo ūkius. Seimo narys apdovanojo jaunuosius ūkininkus Donatą Noreiką, Saulių Adomėną, Tadą Keturakį ir Tautvydą Žukauską. Gerų žodžių ir padėkos nusipelnė pieno ūkį iš tėvų perimantis medikas Artūras Krūvelis.

Seimo narys Vytautas Kamblevičius, gerai žinantis, kokia skalsi žemdirbio duona, ragino ūkininkus vienytis, turėti stiprų branduolį ir stiprią organizaciją. V. Kamblevičius ir Prienų savivaldybės tarybos narė Loreta Jakinevičienė įteikė apdovanojimus Vytui Lapinskui iš Pakuonio seniūnijos, Juliui Akelaičiui iš Ašmintos seniūnijos, Kęstučiui Kupriui iš Jiezno seniūnijos, Alvydui Kazlauskui iš Balbieriškio seniūnijos ir Valdui Mazuroniui iš Jiezno seniūnijos.

Seimo narys Kazys Starkevičius kritikavo valdžios nepadarytus darbus, lygindamas su kaimynine Latvija, kurioje visos 2014-2020 m. programos veikia jau nuo lapkričio pradžios, o pas mus dar nežinia kada pradės veikti.

Optimizmu netrykštantis K. Starkevičius teigė, kad optimizmo jam teikia tik patys žmonės, kurie sugeba išauginti duoną.

Šventėje kalbėjo ir žemės ūkio ministrės patarėjas S. Jakimavičius. Jis ne tik sveikino ir džiaugėsi Prienų krašto žmonių laimėjimais, bet ir įteikė apdovanojimus. Juos gavo Alfonsas Vitkauskas, Donatas Noreika, Aušra ir Aurimas Babenskai.

Susirinkusius į šventę ūkininkus sveikino ir Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas. Jis dėkojo žemdirbiams už jų indėlį dirbant ir puoselėjant žemę, linkėjo geros sveikatos ir gražių darbų ateinančiais metais. Jis apdovanojo Tomą Kačergį bei Onutę ir Giedrių Masikonius.

Sveikinimo žodį tarė ir Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, kuri negailėjo gražių žodžių žemę dirbantiems žmonėms ir jų vadovui M. Butkevičiui.

Gerą žodį ateinančių švenčių proga žemdirbiams tarė ir Alytaus profesinio rengimo centro direktorius Vytas Zubrus, o Centro moksleivės savo šokiais nuspalvino patį šventinį renginį.

Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas J. Talmantas pasidžiaugė, kad M. Butkevičius ir J. Vilionis gerai atstovauja žemdirbių interesams. Tačiau ir jis ateities nepiešė labai linksmomis spalvomis – žemės ūkio produkcijos kainos krenta ir kris dar kitais metais, išmokas gavo dar ne visi ūkininkai, tad ir už trąšas bei chemikalus dar neatsiskaitė. J. Talmantas įteikė padėką Šilavoto seniūnijos ūkininkui Rolandui Aleksandravičiui.

Prienų savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Rima Zablackienė apdovanojo J. Vilionį, o administracijos direktorius Algis Marcinkevičius – arimo varžybų nugalėtoją, Balbieriškio seniūnijos ūkininką Rimantą Trakymą.

Po visų apdovanojimų žemdirbių laukė Vitalijos Katunskytės koncertas ir smagus pabuvimas drauge.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close