Senųjų juostų parodoje – ir senosios audimo tradicijos (GALERIJA)

Ketvirtadienį Prienų krašto muziejus sukvietė dar nepamiršusias audimo meno kraštietes. Čia vyko projekto „Ausk, močiute, drobeles, o aš jauna – juosteles“ pristatymas.

DSC_7772

galerija0906

Į pristatymą liaudiškais, austais rūbais pasipuošusios atvyko ir Prienų kultūros ir laisvalaikio centro folkloro ansamblis „Gija“ dainorėlės, ir Prienų krašto audėjos.

 

Čia pat buvo galima apžiūrėti įvairiausiais raštais austas juostas, audeklus, o ant molbertų išdėliotoje parodoje pasiskaityti apie audėjas, jų nuveiktus darbus. Savo dainomis pakvietusios susipažinti su senuoju lietuvių liaudies amatu „Gijos“ dainininkės nudžiugino garbaus amžiaus lankytojas. Projektą pristačiusi muziejaus direktorė Lolita Batutienė džiaugėsi susirinkusiomis ir projekto dalyvėmis, ir juo besidominčiomis moterimis. Ilgai nelaukdama ji pristatymo vairą perdavė Marijai Šniokienei.

 

Marija – jau nuo vaikystės buvo apsupta audimo subtilybių. Rinktines lovatieses, rankšluosčius audžianti mama, ko gero, įkvėpė M. Šniokienę pasukti tuo pačiu keliu. Baigusi audimo mokslus, 1975 m. grįžo į Prienus ir šio amato ėmė mokyti mergaites. Nuo 2004 m. ji šio amato visus moko Prienų krašto muziejuje. Tai ji inicijavo akciją „Padovanok miesto gimtadieniui juostą“, skirtą Prienų miesto 510 metų sukakčiai. 10 metrų ilgio juostoje 5 metrus išaudė 32 muziejaus lankytojai. Šiemet artėjančiam Lietuvos Nepriklausomybės paskelbimo 100 metų jubiliejui Prienų krašto muziejaus kilnojamomis audimo staklėmis pradėta austi jau 15 metrų ilgio trispalvė. Dalį šios juostos jau išaudė ir LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

 

M. Šniokienei besidalinant įspūdžiais apie projektą, čia pat visų akis patraukė ir pastatyta verpstė su kuodeliu vilnos. Tiesa, M. Šniokienė prisipažino, kad dar nerado moters, kuri mokėtų verpti būtent tokia verpste. Bet renginio būta sėkmingo – čia pat atsirado kraštietė, kuri parodė, kaip tai daroma. Prie jos patarimais prisijungė ir kitos muziejaus lankytojos. Besigilinant į senąjį amatą, laikas prabėgo labai greitai.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close