Akcija „Knygų Kalėdos“ prasidėjo šventiniai renginiai

Jau baigiasi kalendoriaus lapeliai ir kasdienybe tapo ilgi, tamsūs vakarai. Gal dėl to kyla begalinis noras vėl pradėti gyventi laukimu. Laukimu to švento žiemos stebuklo ir paslaptingos Kalėdų nakties bei naujos pradžios. Norisi pajusti žmogišką artumą, klausytis tokių žodžių, kurie pasiektų giliai paslėptus jausmus ir gerumą, priverstų susimąstyti.

Nedidelis būrelis skaitytojų antradienio vakarą susirinko Birštono viešojoje bibliotekoje susitikti ir pabendrauti su bardu, poetu ir rašytoju Edmundu Janušaičiu, o kartu ir pradėti akciją „Knygų Kalėdos“. Ją pristatė bibliotekininkė Stefanija Puskunigienė.

 DSCF5442

Paskelbta akcija „Knygų Kalėdos“

Bibliotekininkė priminė, kad Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuota akcija „Knygų Kalėdos“ vyksta jau ketvirtus metus ir kviečia padovanoti naujų knygų šalies bibliotekoms. Šiemet šalies vadovė ragina gyventojus bibliotekoms padovanoti lietuvių autorių knygas, kurių dar labai trūksta mūsų bibliotekose. Akcija vyksta nuo lapkričio 10 dienos iki 2015 metų sausio 6 dienos.

Dovanų knygų galima nupirkti knygynuose „Vaga“, „Pegasas“, „Knygų namai“ ir „Humanitas“ bei IKI prekybos centre. Bibliotekoms skirtos knygos parduodamos su 20 proc. nuolaida. Taigi pirkime, dovanokime ir skaitykime knygas, kurios yra žinių ir išminties židinys.

 

Susitikimas su „žmogumi iš kalno papėdės“

S. Puskunigienė pristatė svečią – poetą, bardą, rašytoją Edmundą Janušaitį ir kartu su juo atvykusį garso improvizatorių Gintautą Velykį su savo ypatinga, paties „sumeistruota“ gitara (sako, rado sulaužytą ir išmestą, tad prikėlė antram gyvenimui).

E. Janušaitis yra išleidęs 10 poezijos knygų ir vieną romaną „36 sapnų romanas“. Poetas ir rašytojas birštoniečius supažindino su paskutiniais savo leidiniais „Žaliakalnis – Prisikėlimo parapija“ ir „Nesupakuoti“, paskaitė ištraukas ir iš romano.

Kūrėjas ir atlikėjas E. Janušaitis prisistatydamas sakė, kad jis rašo ir kuria seniai, tačiau nėra pripažįstamas išrinktųjų olimpe, jo knygų leidyba nėra finansuojama.

„Tam reikia turėti pažinčių, dalyvauti projektuose ir daug ką daryti pagal tam tikrus modelius ir šablonus. Kalno viršūnėje žmogiškumo nelieka, o daug puikių dalykų galima pamatyti ir papėdėje. Viršūnėje – didelė priklausomybė ir komercija. Tad kokia prasmė būti viršūnėje? Man norisi plačiau eiti į žmones, bendrauti nuoširdžiai ir tiesiogiai. Aš niekada nebuvau žaidėjas, buvau liudininkas, norintis ką nors paliudyti“, – sakė E. Janušaitis.

Taigi, rašė knygas, bet neturėjo pažinčių joms išleisti. Visi sakydavo, kad jos geros, bet dar ne laikas nustebinti pasaulį. O kai laikas ateidavo, išgirsdavo, kad tai jau kažkur girdėta: gal vėjo pakrūmėj pašnabždėta, gal vietinės reikšmės klasiko anksčiau dirstelta. Bet jis dėl to visai neapgailestauja, o tiesiog džiaugiasi, kad niekam neturi būti dėkingas. Kad viskas, ką jis daro, yra tik jo paties iniciatyva, na, ir dar tokio pat mėgstančio viską daryti muzikanto G. Velykio, kuris šiam vakarui suteikė muzikinį foną.

Kaip pasakojo E. Janušaitis, jo kūriniai leidžiami daugiausia savomis lėšomis, tad ir tiražai nėra dideli. Pavyzdžiui, paskutinio poezijos rinkinio, išleisto savo 60-mečio proga, tiražas irgi simbolinis – tik 60 egzempliorių. Beje, esė parašė žinomas poetas Kajokas…

Paprastai ir nuoširdžiai poetas bendravo su vakaro dalyviais prie puodelio kvapnios žemuoginės arbatos, išsakydamas tokias pažįstamas ir suprantamas mintis, kurios sušildo ir padaro gyvenimą gražų net toje kalno papėdėje.

E. Janušaitis pasakojo ir apie savo gimtąjį Žaliakalnį, gyvenimą ant miesto grindinio, apie nostalgiją praeičiai, jaunystės svajonėms ir idealams.

Vakaro dalyvius ir klausytojus E. Janušaitis pamalonino ne tik įdomiais pasakojimais, knygų ištraukų skaitymu, bet ir savo atliktomis dainomis.

Norintys galėjo įsigyti jo išleistas knygas ir kompaktinius diskus su dainomis, gauti ir paties autoriaus autografą.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close