Protų mūšis „Kraštas,kuriame gyvenu“

Atėjus rudeniui ir vis ilgėjant vakarams miestų kavinės, bibliotekos, mokyklos kviečia visus išbandyti jėgas protų mūšiuose. Protų mūšis – tai intelektualus žaidimas, kurio dalyviai patikrina ne tik savo žinias, bet ir išgirsta gausybę naujų įdomių faktų. Klausimai pateikiami įvairūs, o atsakant į juos tikrai prireikia nemažai žinių iš įvairių sričių. Bet turbūt sunkiausia atsakyti į klausimus apie kraštą, kuriame gyveni, nes apie jo istoriją, naujienas tiek daug nekalbama nei internete, nei spaudoje.

balbieriskio mokykla

Apie vietovę, kurioje gyveni, turi pats domėtis, o reikalui prispyrus turi žinoti, kur ir kokiu klausimu kreiptis, ką gražaus parodyti į svečius atvykusiam draugui. Dažniausiai apie savo kraštą žinome labai mažai, nes neskaitome vietinių laikraščių, retai lankome vietinius muziejus, esame reti svečiai tradiciniuose renginiuose. Būtent dėl to Nemuno kilpų regioninio parko direkcija pasiūlė Prienų ir Birštono savivaldybių mokykloms dalyvauti protų mūšyje „Kraštas kuriame gyvenu“. Jo tikslas – ugdyti mokinių istorinę kultūrą, skatinti jų domėjimąsi kraštotyra ir savo krašto kultūros paveldu, pamąstyti apie savo santykį su gyvenamąja aplinka ir galimybes joje veikti. Protų mūšio atrankiniame turnyre dalyvavo 47 komandos. Išbandyti savo laimę išdrįso tik septynios mokyklos: Prienų „Žiburio“ ir Jiezno gimnazijos, Prienų „Revuonos“ pagrindinė mokykla, Prienų rajono Pakuonio, Išlaužo, Balbieriškio pagrindinės mokyklos ir Prienų rajono Stakliškių vidurinė mokykla. Balbieriškio pagrindinėje mokykloje dalyvavo komanda iš Alytaus profesinio rengimo centro Mykolo Krupavičiaus žemės ūkio ir verslo skyriaus. Šiems moksleiviams tai buvo didelis iššūkis, o kartu istorijos pamokos apie kraštą, kuriame mokosi. Komandą sudaro 5 nariai. Klausimus mūšiams sudarė Nemuno kilpų regioninio parko specialistai, jie ir vedė visus turus. Mokyklos galėjo dalyvauti konkurse sudariusios komandas pagal amžiaus grupes: 7–9 klasės; 10–12 klasės ir mokytojų bei tėvelių. Norą dalyvauti protų mūšyje lygiomis teisėmis su vyresniaisiais pareiškė ir kai kurių mokyklų penktokai ir šeštokai. Jiems buvo suteikta galimybė varžytis ir ne tik parodyti savo žinias, bet kartu ir sužinoti daug įdomių faktų apie savo kraštą. Protų kovos buvo suskirstytos į tris turus: „ Nemuno kilpų regioninis parkas“, „Prienų kraštas, kuriame gyvenu“, „Birštono kurortas ir jo apylinkės“. Kiekvienam turui buvo pateikta po 50 klausimų.

Pirmame ture „Nemuno kilpų regioninis parkas“ moksleiviams teko atsakyti į klausimus apie parko įkūrimo istoriją, gražiausias atodangas, piliakalnius, parke gyvenančius keistus paukščius, šaltinius, medžius milžinus. Renginio metu dalyviai sužinojo, kad perkūno oželis gieda uodega, kad geninių (Picidae) šeimos paukštis meleta turi 20 cm ilgio liežuvį, kad tauriųjų elnių kailis žiemą yra tamsiai pilkos spalvos, kad aukščiausia Nemuno kilpų regioninio parko vieta yra Prienų šile, kad bažnyčiose galima pamatyti Nikodemo Silvanavičiaus paveikslus, kokių naudingųjų iškasenų galima surasti parko teritorijoje, kur buvo surasta gintaro ir dar daug keistų dalykų apie šį unikalų gamtos kampelį. Geriausia šiame etape sekėsi „Žiburio“ gimnazijos komandoms „Nespėjau“ ir „Sper-Duper“, Balbieriškio pagrindinės mokyklos komandoms „Kinderiai“ ir „Kalniečiai“, „Revuonos“ pagrindinės mokyklos komandai „Riešutukai“, Jiezno gimnazijos komandai „Voriukai“, Išlaužo pagrindinės mokyklos komandai „Tris metus draugavom“, Stakliškių vidurinės mokyklos komandai „Vasilisos“, Pakuonio pagrindinės mokyklos komandai „Nemuno vaikai“.

Antrame ture „Prienų kraštas, kuriame gyvenu“ penkiasdešimtyje klausimų sutilpo Prienų įkūrimo istorijos vingiai, svarbiausių lankytinų vietų vaizdai. Šiame etape dalyviai sužinojo, kada Prienai turėtų švęsti savo gimimo dieną, kurioje seniūnijoje gyvena mažiausiai gyventojų, kiek turime kaimynų, kas pirmiausia Prienų krašte pradėjo gaminti midų, kokie buvo įspūdingi dvarai, o kai kurie dar tebėra ir vertėtų juos aplankyti, kuo kraštą garsino Matas Šalčius ir Antanas Prapuolenis, kokius svarbius žodžius yra parašę mūsų krašto rašytojai, kuo svarbūs Prienams kai kurie išlikę senieji pastatai, sužinojo apie krašto muziejus, kuriuos vertėtų aplankyti ir dar daug naujų, o kartu ir žinomų dalykų. Po šio turo pasipylė daug klausimų apie vietoves, kurios nesutilpo į tokį lyg ir didelį, bet kartu ir mažą kiekį klausimų. Tačiau komandoms šiame ture ne taip gerai sekėsi. Atsakyti į klausimus apie savo kraštą daugumai buvo didelis iššūkis. Keliaudami po užsienius aplankom gražiausius gamtos kampelius, užkopiam į kalnus, su pasididžiavimu vaikštom po parkus, o ką turime šalia savęs – nežinome. Vienos mokyklos mokytojai pasiūlė idėją surengti moksleiviams ekskursijas po Prienų krašto seniūnijas, kad vaikai galėtų labiau susipažinti su krašto istorija ir aplankyti pačias gražiausias vietas. Po tokių ekskursijų kiekvienas savo draugus galės pakviesti į kelionę po savo gimtąjį kraštą. Šiame etape geriausiai sekėsi „Žiburio“ gimnazijos komandoms „Čiorny pistaliet“ ir „Ąžuolai“, „Revuonos“ pagrindinės mokyklos komandai „Riešutukai“.

Trečiame ture „Birštono kurortas ir jo apylinkės“ moksleiviai sužinojo, kiek tiltelių buvo Birštone, koks mineralinis vanduo sūriausias, kokios spalvos apibūdina kurortą, kokie žymūs žmonės lankėsi kurorte, kokie paminklai puošia Birštoną, kodėl vertėtų aplankyti Nemajūnų ir Birštono bažnyčias, kuo svarbus Birštono piliakalnis, kas auga Žvėrinčiaus miške ir dar daug įvairių dalykų, susijusių su kurorto istorija. Šiame etape geriausiai sekėsi:Jiezno gimnazijos „Ežiukų“, „Revuonos“ pagrindinės mokyklos „Riešutukų“ ir „Žiburio“ gimnazijos „Leliukų“ komandoms. Pasibaigus visiems etapams, moksleiviai džiaugėsi ne tik iškovoję galimybę atstovauti savo mokyklai finale, bet ir kartu įgiję naujų istorinių žinių apie savo kraštą.

Už dalyvavimą atrankiniuose turuose komandos buvo apdovanotos simboliniu knygų skirtuku, specialiai pagamintu tik šiam turnyrui. Skirtuką puošia Nečiuikų šaltinio Punioje vaizdai.

Po trijų etapų išrinkta 15 moksleivių ir 7 mokytojų komandos, kurios dalyvaus finaliniame protų mūšio „Kraštas kuriame gyvenu“ etape. Finale bus pateikta 50 klausimų apie Prienus, Birštoną ir Nemuno kilpų regioninį parką. Moksleivių komandų finalas vyks gruodžio 2 dieną Birštono kultūros centre.

 

NKRP direkcijos vyr. specialistė

R. Milušauskienė

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close