Į kovą su cukriniu diabetu kils ir valdžia

Kiekvienais metais lapkričio 14-ąją minima Pasaulinė diabeto diena. Šiemet LR Seime ta proga vyko konferencija, kurios tikslas – atkreipti valdžios dėmesį į vis augančią problemą.

Cukriniu diabetu sergantys Prienų ir Birštono krašto žmonės, susibūrę į klubą „Versmė“, šią datą paminėti susirinko šeštadienį, lapkričio 15 dieną.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pasveikinti diabeto klubo narių ir pasidžiaugti jų vienybe bei pasiektais rezultatais atvyko Birštono savivaldybės gydytojas Irmantas Adamonis ir Kauno visuomenės sveikatos priežiūros centro atstovė Laura, Seimo nario Andriaus Palionio padėjėja Valė Petkevičienė, farmacijos kompanijos „Roshe“ atstovė Ina, UAB „EliLilly Lietuva“ atstovė Donalda Simonovienė bei visų gerai pažįstama ir gerbiama Prienų PSPC diabeto slaugytoja Rita Petrauskienė.

Klubo pirmininkė Birutė Bartkevičiūtė priminė, kokia klastinga liga yra cukrinis diabetas, kaip reikia išmokti su ja gyventi ir ją valdyti. Pasak klubo pirmininkės, norėdami valdyti ligą, turime sveikai maitintis ir daugiau judėti. Supažindinusi su sveikos mitybos principais, B. Bartkevičiūtė priminė, kad labai svarbus veiksnys yra rūkymas, todėl sergantieji cukriniu diabetu turi atsisakyti šio žalingo įpročio.

Klubo pirmininkė pasakojo, kad neseniai prasidėjo naujas visuomeninis diabeto prevencijos judėjimas „DIA BE TO. Rytojus prasideda šiandien“. Jo tikslas – mažinti susirgimų diabetu riziką Lietuvoje, padėti atitolinti ligą ir skatinti ankstyvą jos diagnostiką bei šiuolaikinį gydymą, susirgusius asmenis išmokyti ligą valdyti, kad būtų išvengta komplikacijų. Nerimą kelia tai, kad Lietuvoje yra daugiau kaip 115 tūkstančių sergančiųjų cukriniu diabetu, vadinasi, šia liga serga vos ne kas 20-as mūsų šalies gyventojas. Pasaulyje cukriniu diabetu serga beveik 400 mln. žmonių ir prognozuojama, kad 2035 m. jų bus jau 592 mln. Dažniausiai šia klastinga ir pavojinga liga suserga darbingiausio – 40–59 metų – amžiaus žmonės. Tačiau mokslininkai paskaičiavo, kad šiuo metu pasaulyje yra apie 175 mln. žmonių, kuriems cukrinis diabetas dar nediagnozuotas.

Stengdamasi labiau paskatinti gyventojus rūpintis savo sveikata ir atkreipti dėmesį į progresuojančią ligą, Pasaulinė diabeto federacija Pasaulinės diabeto dienos simboliu išrinko mėlyną ratą. Įvairiose kultūrose ratas simbolizuoja gyvybę ir sveikatą, žymi vienybę. Mėlyna spalva atspindi dangų, po kuriuo gyvena visos pasaulio tautos. Mėlynas ratas reiškia, kad pasaulinė diabeto bendruomenė turi vienytis kovoje su diabetu. Kaip sakė B. Bartkevičiūtė, į gyvą mėlyną ratą lapkričio 14 d. Prienuose stojo sportininkai, o 14 ir 15 d. vakarą mėlyna šviesa buvo apšviesta Birštono „Versmės“ statula.

Apie dėmesį, kuris šiuo metu skiriamas sergantiesiems cukriniu diabetu, kalbėjo Prienų PSPC vadovė, gydytoja endokrinologė Jūratė Milaknienė. Lapkričio 14-ąją ji dalyvavo Seime surengtoje mokslinėje konferencijoje, kurioje diabeto priežastis, gydymą ir skaudžiausias komplikacijas aptarė mokslininkai, gydytojai endokrinologai, pacientai, sveikatos apsaugos strategai ir politikai. Per pastaruosius 50 metų žmonių, sergančių cukriniu diabetu, skaičius pasaulyje padidėjo 25 kartus. Tačiau ir šie skaičiai, pasak gydytojos, dar neatskleidžia tikrosios padėties, ji yra kur kas blogesnė. Pavyzdžiui, mūsų šalyje vos trečdaliui asmenų II tipo cukrinis diabetas diagnozuojamas pradinių stadijų. Daugelis sergančiųjų apie šią ligą net neįtaria, kol nepatenka pas gydytojus jau dėl jos komplikacijų – kai sutrinka inkstų, nervų sistemos ar širdies ir kraujagyslių veikla. J. Milaknienė pastebėjo, kad nuo diabeto ir jo komplikacijų kasmet miršta per 3200 žmonių, t. y. apie 10 per dieną. Be to, gydytoja pristatė trumpas gydytojų endokrinologų ir mokslininkų pranešimų santraukas, ko jie tikisi iš politikų. Pasak J. Milaknienės, Seimo sveikatos priežiūros komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė suteikė vilčių, kad ir valdžia žengs tam tikrus žingsnius.
Apie konferenciją Seime trumpai pasakojo ir „Versmės“ klubo narys Vytautas Zienius. Susibūrimo metu buvo pagerbti išėjusieji į amžinybę klubo nariai, sukalbėtos maldos už jų sielas. Taip pat buvo nepamiršti ir dabartiniai klubo nariai, kurie šiais metais šventė savo gimimo jubiliejus.

Susirinkusius į diabeto dienos minėjimą savo nuostabiu giedojimu pradžiugino sakralinės muzikos ansamblis ir jų vadovė Inesa.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close