Prienuose paminėta Pasaulinė diabeto diena

Lapkričio 14-ąją minima Pasaulinė diabeto diena, kuri vienija žmones daugiau kaip iš 160 šalių. Pasaulinę diabeto dieną pasaulio bendruomenė raginama rūpintis sveikata. Lapkričio 13–14 dienomis Prienų rajono bei Birštono diabeto klubas „Versmė“ ir Prienų visuomenės sveikatos biuras organizavo Pasaulinės diabeto dienos renginius Prienuose, kurių metu buvo aiškinama apie diabetą, prevencines priemones, dalijama įvairi informacinė medžiaga, matuojamas gliukozės kiekis kraujyje.

DSC_2597
Lapkričio 13-ąją prieš krepšinio klubo „Prienai“ treniruotę Prienų sporto ir pramogų arenoje buvo organizuota akcija „Mėlynas ratas“, į kurią įsijungė ir sportininkai. Krepšininkai sutiko kartu su organizatoriais iš balionų sudaryti Diabeto dienos simbolį – mėlyną ratą. Istorine tapusi nuotrauka bus įdėta į tarptautinės diabeto organizacijos puslapį.

Kadangi profilaktika – viena iš diabeto prevencijos priemonių, akcijos metu krepšininkams buvo matuojamas gliukozės kiekis kraujyje, atliekamas kūno riebalų matavimas „Omron“ aparatu. Visiems akcijos dalyviams buvo įteiktos simbolinės organizatorių dovanos.

Lapkričio 14-ąją Prienų r. savivaldybės visuomenės sveikatos biuras su partneriais (Prienų r. ir Birštono diabeto klubas „Versmė“, Prienų r. pirminės sveikatos priežiūros centras, Prienų kultūros ir laisvalaikio centras) 2014 m. lapkričio 14 d. Prienų kultūros ir laisvalaikio centre vykdė akciją „Sužinok gliukozės kiekį kraujyje laiku“, skirtą Pasaulinei diabeto dienai paminėti.

Šia akcija buvo siekiama atkreipti gyventojų dėmesį į pagrindinius cukrinio diabeto rizikos veiksnius ir skatinti žmones kuo anksčiau pradėti rūpintis savo sveikata. Atvykusieji galėjo nemokamai atlikti gliukozės tyrimą, pasimatuoti arterinį kraujo spaudimą, įvertinti kūno masės indeksą, riebalų ir skeleto raumenų procentinę dalį bei visceralinių (vidinių) riebalų lygį. Dauguma akcijoje dalyvavusių asmenų buvo vyresnio amžiaus.

Po akcijos Prienų VSB atstovai informavo, kad, atlikus statistinę analizę, daugumos akcijoje dalyvavusių asmenų gliukozės tyrimai buvo geri: gliukozės lygis kraujyje svyravo nuo 3,1 iki 5,4 mmol/l. (rekomenduojama gliukozės reikšmė yra nuo 3,33 iki 5,55 mmol/l.). Apytiksliai apie 23-ų asmenų gliukozės reikšmė buvo >5,55 mmol/l., bet daugelis iš jų buvo sergantys cukriniu diabetu.

2007 metais Pasaulinė diabeto bendruomenė atsiliepė į raginimą apšviesti mėlyna šviesa svarbius vietinius paminklus bei pastatus ir taip pažymėti Pasaulinę diabeto dieną. Apšviesti paminklai bei pastatai tapo vilties švyturiais diabeto varginamiems milijonams žmonių visame pasaulyje. Solidarizuojantis su pasaulio diabeto bendruomene, Prienuose mėlyna šviesa buvo apšviestas miesto herbas ant Savivaldybės administracinio pastato ir aikštės grindinys. Šią šviesą įžiebė vicemeras Egidijus Visockas ir Prienų rajono bei Birštono diabeto klubo „Versmė“ pirmininkė Birutė Bartkevičiūtė.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close