Siekiant kuo sklandesnės veiklos po euro įvedimo, grynuosius pinigus naudojančioms prekybos ir paslaugų įmonėms ypač svarbu grynaisiais eurais apsirūpinti iš anksto.

 

Įvertinus įmonės grynųjų pinigų poreikį, ragintume vėliausiai iki lapkričio vidurio kreiptis į komercinį banką dėl grynųjų eurų gavimo (jei dar to nepadarėte). Išankstinį įmonių aprūpinimą eurais komerciniai bankai pradės nuo gruodžio 1 d. – iki šios dienos įmonės turi susitarti su bankais ir pasirašyti išankstinio antrinio eurų banknotų ir monetų paskirstymo sutartį. Mikroįmonėms, kuriose dirba mažiau negu 10 asmenų ir metinė apyvarta arba bendras metinis balansas neviršija 2 milijonų eurų, užtenka pasirašyti tipinę formą.

 

Nepasirūpinus grynaisiais eurais iš anksto, gali kilti sunkumų dėl grąžos atidavimo sausio 1 –15 dienomis. Tuo laikotarpiu mokėjimai bus galimi ir litais, ir eurais, o grąža turės būti atiduodama tik eurais, išskyrus kelias išimtis, nustatytas Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatyme, grąžą atiduoti ir litais (automatinėse prekybos ir paslaugų teikimo vietose, viešojo transporto priemonėse ir taksi, be to, kai yra pagrįstos priežastys, dėl kurių to negalima padaryti). Kitų šalių patirtis rodo, kad pirmosiomis dienomis po euro įvedimo grynųjų pinigų kiekis apyvartoje gali išaugti kelis kartus, padaugėti mokėjimų.

 

Jeigu prekiautojui prireiks nelabai daug eurų grąžai, nuo gruodžio 1 d Lietuvos banke ir komerciniuose bankuose, o nuo gruodžio 4 d. ir Lietuvos pašte bus galima įsigyti pažintinių lietuviškų eurų monetų rinkinių. Vieno rinkinio vertė – 40 litų, vienas žmogus vienu metu galės įsigyti ne daugiau kaip 5 rinkinius.

 

Nuo sausio 1 d. eurų banknotų bus galima pasiimti iš bankomatų. Lietuvos bankas skatina komercinius bankus bankomatus pildyti kuo smulkesnio nominalo eurų banknotais.

 

„Lietuvos banko“ informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close