Kaip veiks kasos aparatai pirmąsias dvi 2015-ųjų metų savaites ir vėliau?

Valstybinė mokesčių inspekcija informuoja, kaip reikėtų dirbti kasos aparatais pereinamuoju euro įvedimo laikotarpiu (2015 01 01 – 2015 01 15) ir po jo.

 

VMI paaiškina, kad grynųjų pinigų litų fiksavimas kasos aparatu pereinamuoju laikotarpiu priklauso nuo kasos aparato funkcionalumo:

 

a) jeigu kasos aparatai turi techninę galimybę būti užprogramuoti dirbti dviejomis (eurais ir litais) valiutomis (t. y. kasos aparato funkcijos yra pritaikytos fiksuoti atsiskaitymus tiek litais, tiek eurais), litų konvertuoti į eurus nereikės;

 

b) jeigu kasos aparatai neturi techninės galimybės būti užprogramuoti dirbti dviejomis valiutomis, sumos pereinamuoju laikotarpiu (iki 2015 m. sausio 15 d. įskaitytinai) kasos aparato kvituose nurodomos litais arba eurais, atsižvelgiant į tai, kurios valiutos — lito ar euro — simboliai užprogramuoti kasos aparate, t. y.:

 

– jeigu kasos aparatas užprogramuotas spausdinti tik litus, tai kasos aparato kvite mokėtinos sumos nurodomos litais;

 

– jeigu kasos aparatas užprogramuotas spausdinti tik eurus, tai atsiskaitant gauti litai konvertuojami į eurus ir kvite pardavimo suma fiksuojama eurais;

 

– jeigu kasos aparatas kvite nespausdina valiutos pavadinimo arba jos santrumpos, arba ženklo, tai kasos aparato kvite nurodyta mokėtina suma laikoma išreikšta eurais.

 

Pasibaigus pereinamajam laikotarpiui, t. y. nuo 2015 m. sausio 16 d., sumos nurodomos tik eurais, jeigu kasos aparatas turi techninę galimybę nurodyti euro simbolį. Jeigu nėra galimybės nurodyti euro simbolį, tai kasos aparato kvite nurodyta suma (tiek su lito simboliu, tiek be jokio simbolio) laikoma išreikšta eurais.

 

VMI pažymi, kad daugiau informacijos apie kasos aparatų perprogramavimą, kasos žurnalų pildymą, praktiniai klausimai – atsakymai ir kita naudinga informacija mokesčių mokėtojams, norintiems tinkamai pasiruošti euro įvedimui – VMI interneto svetainės skyriuje „Euras ir mokesčiai“ http://www.vmi.lt/cms/euras-ir-mokesciai, o konsultacijas visais mokesčių klausimais teikia VMI Mokesčių informacijos centras telefonu 1882.

 

VMI informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close