„Vaistininkės darbas – malonumas, kuris vis dar tęsiasi“

Šiandien vaistininkai, ko gero, yra lengviausiai prieinami sveikatos priežiūros specialistai, kurie gali kvalifikuotai suteikti esminę bei paaiškinamąją informaciją apie vaisto vartojimą. Svarbu ne tik paprastai ir aiškiai pateikta informacija, bet ir parodytas dėmesys, pokalbis ir palaikymas. Juk ne veltui yra sakoma: „Žodis gydo“. Kad žodis gydo, įsitikinti galima pabendravus su „GINTARINĖS vaistinės“ Prienuose, Vytauto g. 18, vedėja Gitana Kamičaitiene, kuri negaili laiko ir dėmesio kiekvienam užsukusiam klientui.

DSC_1976

 

Dvi dešimtis metų, praleistų kasdien padedant žmonėms kovoti su negalavimais, farmakotechnikė, „GINTARINĖS vaistinės“ vedėja Gitana Kamičaitienė vadina svajonių darbu, malonumu, kuris vis dar tęsiasi. Moters stiprybės šaltinis – bendravimas su žmonėmis, nuoširdumas ir pozityvus požiūris į gyvenimą, kurio ji semiasi ne tik puikiame kolektyve, šeimoje, bet Rytų filosofijoje.

Kiek laiko dirbate bei vadovaujate „GINTARINEI vaistinei“? Kodėl būtent šioje vaistinėje dirbate?

„GINTARINĖJE vaistinėje“ Prienuose dirbu penketą metų. Prieš tai esu dirbusi įvairiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune, Marijampolėje, Alytuje. Gyvenu Kaune, todėl atsiradus galimybei nedvejodama pasirinkau darbą mažame miestelyje. Kodėl „GINTARINĖ vaistinė“? Patinka šios kompanijos darbo organizavimas ir pagrindiniai veiklos principai – pagarba bei dėmesys klientui, paslaugų kokybė ir nuolatinis tobulėjimas.

Kuo skiriasi darbas mažame miestelyje ir didmiestyje?

Po penkerių čia praleistų metų užtikrintai galiu pasakyti, jog Prienai yra vienas iš jaukiausių ir nuoširdžiausių miestelių. Čia gera dirbti, supa mielos, energingos kolegės – Virginija Šalčiuvienė ir Vida Matulevičienė. Ir žmonės čia tokie nuoširdūs – tiesiog atgaiva širdžiai.

Nejaugi nėra problemų, netenka jausti konkurencijos?

Nepatikėsite, bet nėra. Šioje farmacijos kompanijoje yra labai daug aptarnaujančio personalo, todėl visos problemos sprendžiamos operatyviai: parašei elektroninį laišką – iškart gauni atsakymą, kada problema bus sutvarkyta. Kompanijoje puikios darbo sąlygos, pagarba darbuotojui. Kai darbuotojas yra vertinamas, tai ir darbas netampa našta. Su klientais taip pat bendraujame šiltai, stengiamės pritraukti maloniu aptarnavimu, paslaugumu. O konkurencija – sveika, ji skatina būti lanksčiais.

Ar žmonės pagalbos ir patarimo pas vaistininką dažniau ateina jau sirgdami, ar dar būdami puikios savijautos?

Žinoma, kad jau sirgdami arba kažkiek negaluodami. Arba kai nori dovanos artimiesiems. Iš anksto, profilaktiškai, sveikata rūpinasi labai nedaugelis. Prašant patarimų, dažniausi skambantys nusiskundimai: neturiu sveikatos, apleido jėgos, apėmęs mieguistumas.

Kokias specifines paslaugas teikia vaistinė?

Vaistinėje galima pasimatuoti kraujo spaudimą, pasitikrinti svorį. Į vaistinę užsuka įvairūs klientai, tarp jų nemažai senjorų, kuriems sunku ilgai stovėti eilėje, todėl vaistinėje yra kėdžių, kad galėtumėte prisėsti. Mūsų klientai yra skirtingi, todėl teikiame ir asmeninius pasiūlymus, parenkame tinkamiausius vaistus. „GINTARINĖ vaistinė“ turi senas vaistininkystės tradicijas, todėl savo klientams pagaminame tokį vaistą, kokia reikia. Savo pastoviems klientams gimtadienių proga siunčiame specialius pasiūlymus, pranešame apie naujienas, akcijas.

Vaistininkas dažnai laikomas antru asmeniu po gydytojo. Kokių patarimų dažniausiai prireikia klientams ir kaip pavyksta įgyti jų pasitikėjimą?

Žmonės dažniausiai būna vyresni, todėl jiems kartais reikia ne tik vaistų, bet ir šilto, nuoširdaus bendravimo. Suprantame, kad jiems reikia pasitarti, todėl mes, vaistininkai, skiriame savo klientams tiek laiko, kiek reikia. Kadangi esame įsikūrę netoli stoties, daug žmonių, jaučiantys tam tikrus negalavimus ir neturėdami laiko nueiti pas gydytojus, iškart ateina pas mus. Jie visuomet lieka labai patenkinti, gaudami ne tik reikiamą vaistą, bet ir dėmesį bei supratimą. Kartais tenka pabūti ir psichologo vietoje. Visų klientų pagrindinis atsakymas – „Prienuose yra daug vaistinių, bet į jūsų vaistinę visuomet užsukame dėl ypatingai nuoširdaus bendravimo su klientu“. Tai mums pats didžiausias komplimentas ir mūsų darbo įvertinimas.

Vaistinėje yra platus vaistų pasirinkimas, tačiau pasitaiko, kad tokio, kokio reikia, tuo metu neturite. Kokias alternatyvas žmonėms pasiūlote?

Nors vaistinėje yra daugybė vaistų, bet, pasitaiko, kad tokio, kokio reikia, tuo metu neturime. Tokiu atveju niekuomet nesiuntinėjame žmonių, kad ieškotų kitur, o tiesiog patys pristatome kiek galėdami greičiau. Atsiradus elektroninei vaistininkystei, pastebime vis daugiau į mūsų vaistinę užsukančių jaunų žmonių. Užsisakius prekę internetu www.vaistine.lt, kitą dieną jau galima ją atsiimti vaistinėje. Be to, užsisakius elektroninės vaistininkystės sistemoje, prekės kainuos pigiau.

Tinkamos ir savalaikės informacijos suteikimas yra labai svarbus klientui, tačiau ne kiekvienas išdrįsta paklausti arba nenori gaišinti vaistininko darbo laiko. Kokius klausimus klientas turėtų nebijoti užduoti vaistininkui ir ką jis galėtų patarti?

Be abejo, klientai gali ir turi užduoti bet kokį klausimą, susijusį su perkamo vaisto, kurį rekomendavo gydytojas ar patarė įsigyti vaistininkas, vartojimu. Nebijokite paklausti: ar šiam vaistui yra reikalingos specialios laikymo sąlygos (pavyzdžiui, ar laikyti kambario temperatūroje, ar šaldytuve), kiek kartų per dieną vartoti ar galima vartoti kartu su maistu, kokie yra nepageidaujami poveikiai ir ką daryti jiems pasireiškus, ar yra specialių atsargumo priemonių (pavyzdžiui, vengti tiesioginių saulės spindulių) vartojant šį vaistą, ką daryti praleidus dozę, koks šio vaisto vartojimo metodas, ar galima jį kramtyti, traiškyti, sumaišyti su maistu ir pan. Vienas dažnesnių klausimų būna apie alergines reakcijas. Visų pirma, informuokite farmacijos specialistą, kam jūs esate alergiškas, kokių vaistų vartojate. Tai padės vaistininkui apsaugoti jus nuo galimos pavojingos sąveikos su kitais vaistais.
Nusipirkę medikamentų, įdėmiai susipažinkite su vartojimo instrukcija, kad neliktų neaiškumų dėl jų vartojimo bei saugumo. Net jei perkate vaistų, kurių jau esate vartojęs, būtinai įsitikinkite, ar jie tikrai yra tokios pačios formos, dydžio bei spalvos. Jei abejojate, būtinai pasitarkite su vaistininku.

„GINTARINĖJE vaistinėje“ galima pamatyti ne tik vaistų, vitaminų, papildų, bet ir natūralios ekologiškos kosmetikos „ŽIEDĖ“. Papasakokite apie ją plačiau.

Šią lietuvišką natūralią kosmetiką „ŽIEDĖ“ sukūrė profesionalūs farmacininkai, vaistinėje gaminantys vaistus. Kosmetiką, skirtą visai šeimai – nuo kūdikio iki senelio – gamina „GINTARINĖS vaistinės“ vaistininkės iš aukščiausios kokybės, ekologiškus sertifikatus turinčių žaliavų. Produktai „ŽIEDĖ“ praturtinti dėl savo gydomųjų savybių vertinamais nakvišų sėklų, erškėtuogių, migdolų, pušų, kadagių, arbatmedžio eteriniais aliejais, ramunėlių, levandų vandeniu bei kitomis odos grožiui ir sveikatai naudingomis sudedamosiomis dalimis. Produktuose esantys eteriniai aliejai per odą ir kvėpavimo takus veikia žmogaus kvėpavimą, kraujotaką, virškinimą, medžiagų apykaitą. Taigi, nemažai žmonių vis dar vertina užsienyje gaminamą produkciją, tačiau pasirodo, kad ir Lietuvoje gaminamoji toli gražu nenusileidžia pastarajai.

 

Kuo domitės laisvalaikiu?

Laisvalaikiu sportuoju, skaitau, seku sveikatos naujoves. Šiais metais lankiausi Kinijoje, domėjausi Rytų medicinos gydymu (taškine akupunktūra, meditacija, gydymu augaliniais preparatais), todėl kai kuriems žmonės galiu paaiškinti ne tik ligos pobūdį, bet ir priežastį.

Kokių patarimų galėtumėte duoti žmonėms, artėjant žiemai? Kaip apsisaugoti nuo peršalimo ligų?

Ruduo dažnam nėra pats linksmiausias metas. Artėjant žiemai patarčiau visiems jau dabar susirūpinti imuniteto stiprinimu – valgyti daug vaisų ir daržovių, įvairių žolelių arbatų. Yra daugybė vitaminų, augalinės kilmės medžiagų, maisto papildų, kuriuos taip pat reikėtų prisiminti.

Tai kokius vitaminus ar kitus papildus patariate vartoti norintiems stiprinti imunitetą?

Apskritai, pastebėjus pirmuosius ligos simptomus, dažniausiai nereikia skubėti gerti vaistų. Jeigu jaučiatės silpni, pavargę, peršti gerklę ar tiesiog sugrįžote sušalę, pirmiausia pasistenkite sušilti, išgerti karštos žolelių arbatos ar suvalgyti šaukštelį medaus su karštu pienu, apsirenkite šiltais drabužiais ar palįskite po antklode. Dažnai šių priemonių gali pakakti. Kalbant apie vitaminus, klasikinis patarimas – žuvų taukai, kuriuose yra vitaminų A ir D, omega 3, stiprinančios kraujagyslių ir ląstelių sieneles ežiuolės preparatai. Neužmiršti reikėtų ir vitaminų D bei C. Dar patariu vartoti vitaminų ir mineralų kompleksus. Tačiau prieš vartojant bet kokį pasirinktą preparatą – tradicinis patarimas: pirmiausia pasitarkite su gydytoju ar vaistininku. Juk kas tinka vienam, gali netikti kitam.

Kaip jūs ir jūsų šeima gydosi, užklupus peršalimo ligoms?

Mes stengiamės nesusirgti, stipriname imunitetą. Na, o jeigu nepavyksta to išvengti, stengiamės užklupusius negalavimus gydyti žolelėmis ir žoliniais preparatais.

 

Kalbino Roma Sinkevičiūtė 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close