„Mes“ – jaunieji dailininkai, švenčiantys 20-tį

„Kada žmogus šoka su parašiutu arba kada ateina jo gimtadienis, jis viską prisimena nuo pat pradžių“, – sako Vladas Tranelis – Prienų meno mokyklos dailės klasės mokytojas, per dvidešimt metų kalbėti, svajoti, fantazuoti, atskleisti kūrybines galimybes spalvomis išmokęs virš aštuoniasdešimt Dailės klasės mokinių.

 

Kiek daug spalvų būtų, jei jie visi suskristų!.. Antradienį į Prienų kultūros ir laisvalaikio centrą susirinko dabartiniai mokiniai, Meno mokyklos vadovai, mokytojai, bendruomenės atstovai ir svečiai. Jaukiame meną mylinčių ir puoselėjančių žmonių būryje, be didelės pompastikos, tačiau su tikru Gimtadienio tortu buvo atšvęstas Prienų meno mokyklos dailės klasės įkūrimo dvidešimtmetis. Ta proga atidaryta ir jubiliejui skirta mokinių kūrybos paroda „Mes“. Ši diena įspūdinga ir tuo, jog pirmą kartą Dailės klasės istorijoje vyksta trys šios klasės mokinių kūrybos parodos vienu metu: viena – Prienuose, kita (tapybos) – Nemuno kilpų regioniniame parke ir trečioji (fotografijos) – Kaišiadorių švietimo centre.
– Ši šventė mane privertė peržvelgti visą 20-ties metų laikotarpį, – kalbėjo Prienų meno mokyklos mokytojas Vladas Tranelis, dailės mokinius mokantis nuo pat Dailės klasės įkūrimo pradžios. O pradžia, pasak mokytojo, buvo 1992 m. dabartinėje Prienų Justino Marcinkevičiaus bibliotekoje. Dabartiniame naujai renovuotame pastate prieš dvidešimt metų dailės pamokoms skirta tebuvo mažytė aštuonių kvadratinių metrų klasė, kurioje sunkiai tilpo šeši stalai. Pirmoje klasėje buvo šeši mokiniai. Kai susirinkdavo visi šeši, mokytojas stalo neturėdavo, tekdavo jį užleisti mokiniams. Po to prasidėjo augimas. Apžvelgdamas šią parodą, mokytojas prisiminė ir pirmąją parodą, kurią buvo galima apkabinti vos ne dviem rankomis: visi darbai tilpo ant trijų metrų sienos. 1997 m. dailininkai, pasak V. Tranelio, išdrįso įžengti į muziejų. Prienų krašto muziejuje viename iš kambarėlių buvo surengta didesnė paroda, kurią galėjo apžiūrėti visi norintys. Taip parodos išėjo už mokyklos sienų. Po to pasipylė – į metus po dvi, po tris parodas įvairiausiomis progomis, neskaitant konkursų. Pamažu mokinių daugėjo… Visai neseniai buvo metas, kai ne mokinių nepritrūko, o juos mokančių mokytojų. Tačiau, mąstė V. Tranelis, kaip ir žmonijos vystymasis, žemės sukimasis – viskas ratu – taip ir dailė… Po kurio laiko prarasta vėl sugrįžta. „Šis atoslūgis, kai mūsų sumažėjo, manau, laikinas dalykas. Ateitis, tikiuosi, bus geresnė, ir mes gausiau dalyvausime tame dailės gyvenime“, – vylėsi mokytojas.
Peržvelgiant 20-ties metų istoriją reikia paminėti, kad Dailės klasę jau baigė 15 laidų ir 83 mokiniai. Iš 83-jų – 19 pasirinko dailininko profesionalo kelią. Vienus iš įsimintiniausių metų mokytojas V. Tranelis prisiminė 2003-iuosius, kaip menuose įprasta vadinti – Aukso amžių, kada iš septynių baigusių mokinių keturios mergaitės pasuko dailininko keliu: trys įstojo studijuoti architektūrą ir viena tapybą. Aukso amžius praėjo, tačiau mokytojas tikisi, jog jis pasikartos.
Šiais metais Dailės klasę baigia 16-oji laida, 11 mokinių, ir baigusių Prienų meno mokyklos dailės klasę mokinių skaičius artėja prie šimto. Mokytojas turbūt visus juos prisimena, nes, be dailės, dar ir fotografiją mylintis menininkas prisiminimus suguldęs į didelius fotografijų albumus.
Pasiekimai? Juos sunku besuskaičiuoti. Yra ir mažyčių, bet jie taip pat mokytojui vienodai reikšmingi. Mokiniai, garsinusieji ne tik mokyklą, bet ir Prienų miestą respublikiniuose ir tarptautiniuose konkursuose… Jų sąrašas gana ilgas – 22 pavardės. O kai kurie iš jų pelnę laureatų vardus tarptautiniuose konkursuose net ir po keturis kartus. Pasak V. Tranelio, mokykla remia savo mokinius, skatina, padeda, ir dalyvavimas konkursuose duoda jiems didelę naudą – gali tvirčiau pasijusti, o, patiriant sėkmę konkursuose, kūrybinė ugnelė niekada neišblėsta.
„Ši šventė Jūsų, vaikai. Sveikinu Jus ir linkiu sėkmės, kūrybinės ugnelės, ir kad niekada nenusvirtų rankos“, – savo mokiniams palinkėjo Dailės klasės mokytojas V. Tranelis.
Meno mokyklos dailės klasės įkūrėjus dvidešimtmečio proga sveikino svečiai, dalis kurių vienaip ar kitaip buvo ar yra susiję su Meno mokykla, jos istorija. Sveikino buvęs Prienų muzikos mokyklos auklėtinis, Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorius Algis Marcinkevičius ir Švietimo skyriaus vyr. specialistė Virginija Zujienė, Meno mokyklos direktorė Rasa Staliūnienė, Prienų kultūros ir laisvalaikio centro direktorius Džordanas Aksenavičius, „Revuonos“ vidurinės mokyklos direktorė Ilona Balčiukynienė bei dailės mokytoja Aušra Deltuvienė, mokanti piešimo dalį tų pačių auklėtinių, Ašmintos seniūnijos seniūnė, ketvirtosios dailės klasės mokinės Viktorijos mama Vida Vitkauskienė, mokiniai. Mokytojui V. Traneliui skirta daug prasmingų palinkėjimų, žodžių, kurie ne kasdien sakomi. Nors daug ką galima pajausti širdimi, bet meilę vaikams, nuoširdumą, atsidavimą darbui mato ir vaikai, ir jų tėvai. Šventėje daug kas buvo atvirai išsakyta ir įvertinta.
Už aktyvią 20-ties metų veiklą ir nuoširdų darbą ugdant jaunuosius menininkus Prienų meno mokyklos Dailės klasės mokytojui V. Traneliui buvo įteikta Prienų rajono savivaldybės padėka. Gėlių puokštės buvo skirtos ir dailės mokytojoms Kristinai Žuklienei bei Vilmai Krasauskienei.
Visų klasės draugų vardu savo mylimam mokytojui V. Traneliui padėkos žodžius tarė dailės klasės ketvirtokė Agnė Alaburdaitė, padėkojusi ne tik už dailės, bet ir gyvenimo pamokas, pakantumą ir nuoširdumą, rūpestį vaikų parodomis lyg savomis. „Ar mokytis dailės verta – manau, net nekyla klausimų. Ne vien todėl, kad čia daug ko išmokstame, kuo nors tampame, bet ir dėl to, kad dailėje surandame daug šaunių draugų ir gerai čia praleidžiame laiką“, – sakė Agnė.
Už indėlį garsinant Meno mokyklą ir gimtąjį kraštą ir Lietuvos vardą svetur, kūrybines iniciatyvas Agnei ir dar gausiam būriui jaunųjų dailininkų, aktyviai dalyvaujančių parodose ir konkursuose, buvo įteiktos Prienų meno mokyklos direktorės padėkos.
Koncertą gimtadienio šventės „kaltininkams“ ir svečiams dovanojo Meno mokyklos smuikininkų ansamblis, pianistų ir akordeonistų kvartetas. O kur dar nuoširdžiais palinkėjimais palydėti bičiulių, artimųjų sveikinimai, dovanos…
Po iškilmingos dalies svečiai buvo kviečiami apžiūrėti dailės klasės mokinių kūrybinių darbų parodą. Joje – gausus meniškų darbų rinkinys, kuriame galima matyti nevaržomą interpretaciją ir plastiką, tikrovės vaizdinių transformacijas, realių ir fantastinių vaizdinių sugretinimus… Ir – kas nepaprastai žavi – labai daug vietos romantikai, kontrastingomis spalvomis nuspalvintiems dvasiniams, subjektyviems išgyvenimams ir apmąstymams. Ne be mokytojų pagalbos jaunieji menininkai sugebėjo taip išreikšti veržlius jausmus, vidinius išgyvenimus, juos perkelti į plastinę savo darbų sandarą. Jų nuopelnas, kad vaikai, jaunimas pamilsta dailę, kuria, stebina, dovanoja aplinkiniams dvasingumą ir grožį.

 

Roma Sinkevičiūtė

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close