„Raskila“ šventė savo gimtadienį

Folkloro ansamblis „Raskila“ – pats šauniausias ir linksmiausias įvairaus amžiaus žmonių kolektyvas, Birštono kultūros centre gyvuojantis jau ketvirtį amžiaus. Šeštadienį prasmingą sukaktį pažymintys raskiliečiai gausų būrį birštoniečių bei svečių pakvietė į savo koncertą „Išlaisk, tėveli, pamandravotų“.

 IMGP4551

Kolektyvo veiklą pristatė ansamblietė Gražina Baranauskaitė . Ji pasakojo, kad viskas prasidėjo prieš 25 metus, kai į Birštoną gyventi ir dirbti atvyko jaunas specialistas Algirdas Seniūnas, kuris subūrė keletą žmonių padainuoti tai vienoje, tai kitoje vietoje. Rimčiau apie muzikinę veiklą pradėta galvoti tada, kai prie jų prisijungė jauna lietuvių kalbos mokytoja Levutė Samuolytė-Karčiauskienė. Tada būrelis dainos mylėtojų jau susirinkdavo padainuoti ir pašokti viešose erdvėse. Turėjo ir šiokį tokį pavadinimą – „Šaltinėlis“. Vėlesniais metais šalia kūrėsi ir kapela, kuri pasivadino gražaus pievų žolyno raskilos vardu. Kadangi pavadinimas buvo gražus ir visiems priimtinas, tai ir visas folkloro ansamblis pasivadino „Raskila“. Neturėjusį pastovios vietos ansamblį po savo stogu priėmė Birštono kultūros centro direktorius Zigmas Vileikis. Ir tikriausiai nesigaili…

Netrukus iš kolektyvo vadovės pareigų pasitraukė Levutė Karčiauskienė, tačiau į „Raskilą“ atėjo kita vadovė, visiems žinoma dainininkė, muzikantė Roma Ruočkienė. Ji atsivedė ir savo dukrą smuikininkę Akvilę. Kolektyvas auga, vienas kitas išeina, tačiau ateina naujų žmonių ne tik iš Birštono, bet ir iš Prienų, Alytaus.

Kaip pastebėjo renginio vedėja Gražina, „visai nesvarbu, kodėl žmonės į mūsų kolektyvą ateina, svarbu, kad ateina. Mūsų dainos liūdnos, tačiau malonios širdžiai“.

Per 25 gyvavimo metus ,,Raskila” dalyvavo daugybėje garsių renginių: pasaulio
lietuvių dainų šventėse, festivaliuose ,, Skamba skamba kankliai”, ,,Dzūkų godos”,
,,Plaukia sau laivelis”, ,,Atvažiuoja žolynai”, tarptautiniuose folkloro festivaliuose. Labiausiai raskiliečiams patinka dalyvauti „Europiados“ folkloro festivaliuose, į kuriuos suvažiuoja daug tokių kolektyvų, kartu dainuoja, kartu linksminasi. 1998 metais birštoniečiai koncertavo Vokietijoje, Kappeln mieste, tarptautiniame folkloro festivalyje„Europiada“Vokietijoje, Bairoito mieste (1999 m.), Belgijoje, Antverpeno mieste (2003 m.), Prancūzijoje, Lenkijoje, „Ievų žydėjimo šventėje“ Siguldoje (Latvija), 2004 m. Vokietijoje, Nübell mieste, 2005 m. ir  2008 m. Vokietijoje, Leck’o mieste. 2013 m. Gotha (Vokietija) mieste vykusiame 50-ame „Europiados“ festivalyje vėl teko reprezentuoti Lietuvą ir Birštoną. Folkloro ansamblio kapelija daugelį kartų dalyvavo varžytuvėse „Gero ūpo“ ir „Duokim garo!“, o 2002 metais konkurse „Duokim garo!“ tapo vicečempionais.

Kaip ir visada, scenoje „Raskila“ skleidė gerą nuotaiką, dainavo lietuvių liaudies dainas, grojo ir šoko, taip pat linksmino žiūrovus smagiais nutikimais ir gyvenimiškomis istorijomis. Kaip sakė renginio vedėja Gražina, „padainuot gali bile kas, pašokti – irgi, tačiau įdomiai ir linksmai papasakoti – tokių jau reikia paieškoti“. Bet folkloro ansamblyje tokių yra – ne tik Gražina (kurią vaikai pavadino juokinga teta), bet ir kolektyvo narys Šarūnas.

Su 25-uoju gimtadieniu „Raskilos“ vadovus Algirdą Seniūną ir Romą Ruočkienę sveikino Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Angelė Žiūraitienė bei kultūros centro direktorius Zigmas Vileikis. Jie linkėjo ansambliečiams geros nuotaikos ir gražios kūrybinės veiklos ateityje, juk šiame kolektyve, kaip sakė kultūros centro direktorius, dainuoja ir šoka patys laimingiausi žmonės, kurie visą gyvenimo džiaugsmą išreiškia muzika.

Vienuolika „Raskilos“ folkloro ansamblio narių buvo apdovanoti savivaldybės merės prizais, o svečiai dovanų gavo simbolinius šakočius.

Savivaldybės administracijos kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja A. Žiūraitienė „Raskilos“ vadovams įteikė Lietuvos liaudies kultūros centro vadovo raštą už lietuvių liaudies kultūros puoselėjimą.

Į šventę buvo atvykę ir Kaišiadorių folkloro ansamblis „Verpeta“, Panevėžio folkloro kolektyvas „Pulkelis“ bei Šiaulių „Salduvė“. Jie dovanojo ne tik gimtadienio dovanas kolegoms, bet ir puikų koncertą visiems susirinkusiems.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close